Нам не вистачає… ЗВИЧКИ

22.05.2017

Переглядів: 1985

http://chytay-ua.com/

Нам не вистачає часу… ЗВИЧКИ

«Людина – це сукупність звичок…»

Едуард Мальцев

Чи часто у Вас траплялись ситуації, коли щось дуже хотілось змінити у собі: кинути курити, почати правильно харчуватись, припинити конфліктувати. І що з того виходило? Можливо Ви дуже сильна особистість і Вам вдалось закріпити результат і змінити ситуацію. Тоді щиро радію за Вас і пропоную зрозуміти, який процес відбувся. Проте, якщо зміни були короткотривалі, згодом все повернулось назад, спробуйте зрозуміти причину та технологію зміни звички.

Ми щодня прокидаємось та виконуємо певні дії. Що Ви робите? Згадайте послідовність дій. Вони щодня однакові, чи не так? І чи не забували Ви про завдання, зробивши його автоматично? Так діє сила звички. Ми прокидаємось і виконуємо дії, що глибоко закорінені у нашій підсвідомості – ми сформували звички. І тому з часом ми просто не можемо відмовитись від певної дії, але ми можемо замінити її більш корисною. Адже «погану звичку неможливо викорінити – її можна лише змінити». 

Ви снідаєте чи завжди не вистачає часу? Насправді Вам не вистачає звички! Чарлз Дахіґґ у книзі «Сила звички» детально описав цей процес, усі його складові, а також як цим користуються великі організації та Ваш супермаркет. Так, Ви не завжди самі вирішуєте, що купити. Адже у Вас є картка на знижку, а перед тим Ви заповнювали анкету. Магазини аналізують дані, визначають слабкі місця, тому Ви виходите з магазину з цукерками чи сосисками, які не планували купувати.

Для того, аби протистояти цьому, розгляньмо, як це працює. Існує незмінний цикл звички:

Аби змінити звичку, Вам потрібно лише змінити шаблон, шкідливу дію. Так, аби харчуватись правильно необхідно докласти зусилля: коли спрацьовує указівка «голод» - з’їсти  щось корисне. Для цього заздалегідь продумайте план дій: якщо я захочу їсти, то вживатиму корисні продукти зі списку (складіть його та тримайте біля себе). Так, куріння може бути викликане бажанням відволіктись, відпочити, подихати свіжим повітрям, поговорити. Тому, варто замінювати його різними корисними діями, доки не зрозумієте, що саме Вам приносить винагороду – це може бути спілкування, свіже повітря чи усамітнення.

Аби змінити звичку, її потрібно зрозуміти. Визначити, чого справді прагнете, які вказівки активують Ваші звички. Потім доведеться щодня докладати зусиль, аби діяти по-іншому. Використовувати силу волі, яка «тренується» та міцнішає наче «вольовий м’яз», який нам під силу «накачати».

Вільям Джеймс вважав звички запорукою щастя та успіху. Він писав, що вода – це найбільш влучна аналогія того, як працює звичка. Вона «прокладає собі канал, що стає дедалі ширшим і глибшим; а, зупинившись на деякий час, потім знову починає текти тим самим руслом, що й раніше».

Аби змінити «русло» нам треба покластися на себе. «Варто лише повірити, що вам під силу змінитися – перетворити віру на звичку, - і зміна стане реальною». Це і є сила звички: розуміння того, що свої звички ви обираєте самі. Як тільки це відбувається і стає автоматичним – звичка стає не просто реальною, а починає здаватися незмінною. І тоді ця сила робить неймовірне: «…несе нас нестримним потоком назустріч нашій долі, хоч якою вона є»! 

Діана Квасневська

"Книги - як люди... Бувають для душі, бувають для науки. Але всі потрібні, вірю"

author photo
poster