Богдан Дячишин "Думне слово Богдана Смоляка"

10.08.2017

Переглядів: 1422

http://chytay-ua.com/

Богдан Дячишин «Думне слово Богдана Смоляка: есеї. – Львів: Апріорі, 2017. - 88 с.»

Спізнати таїну мовчання, замислитися, бодай спробувати докласти зусиль до осмислення справжніх цінностей, яких, нажаль, воліємо не помічати в шаленій гонитві за матеріальними благами сьогодення – такими мінливими, скороминущими. Зупинімося!, погляньмо, що зостанеться після нас! І що саме мав би зробити кожен, аби життя прийдешніх поколінь було багатшим, насамперед, духовно? – саме ці світоглядні, надскладні, видається, риторичні питання порушує у своїй новій книзі  есеїв «Думне слово Богдана Смоляка» письменник Богдан Дячишин.

Осмислення призначення людини у світі, «будити людське єство зі сну байдужості та бездіяльності, спонукати до осмислення свого «Я» у вічному процесі самопізнання й осягнення навколишнього світу», важливість відродження духовності та невпинного духовного зростання і виховання високоосвіченої людини майбутнього, заради процвітання та відродження рідної України – ось головні теми книги. Але про все це детальніше згодом, тому що навіть оформлення обкладинки цієї книги має додаткове «смислове навантаження», варте окремої зауваги.

«Я зберіг крапелинку дощу 

у малесенькій амфорі слова » 

«Літняний раритет узимку» 

Такі глибокі за філософським сенсом слова, читач одразу вихоплює оком на обкладинці книги, де вишукано, естетично, ніби ненароком із перекинутої золотої амфори «розтікається кожна краплинка поетичної та прозової творчості Богдана Смоляка. 

В захоплюючу мандрівку запрошує нас із Вами, друзі, Богдан Дячишин. То ж, вирушаймо на «Пошуки очевидного», аби зрозуміти найважливіше, бо від цього розуміння залежить майбутнє.

Есей «Доторк до поезії серця» присвячено аналізові поетичної збірки Богдана Смоляка «Словник мовчання. Вибране». Окрім глибокого філософського осмислення провідних тем цієї збірки, Богдан Дячишин відчуває насолоду, захоплення від перечитування, роздумування над книгою. Читач виразно відчуває, що «Словник мовчання» є однією із улюблених книг шановного автора есею.

На мою думку, феномен творчості Богдана Васильовича Дячишина полягає у послідовному поєднанні тематично та світоглядно споріднених текстів, які автор  цитує у своїх есеях. І найголовніше – у глибинному осягненні прихованих смислових сенсів, розумінні, відчитуванні із пам`яті, філософуванні, роздумуванні над цими сенсами. Для спонуки читача до замислювання над певною темою, письменник наводить цитати із читаних ним праць давньогрецьких мислителів, науковців, чи Біблії, яка є Книгою Книг, котру мав би відкрити кожен. Та чи до снаги?...

У есеї «Над берегами книжки помовчи…» з теплими думками любові» проаналізовано книгу «Альпінарій» (Афоризми, поради, розважання, напучення). Тут ви знайдете плідні розмисли, до яких прагне долучити читача через «Думне слово Богдана Смоляка» Богдан Дячишин, «спонукати  до пошуку змісту життя,  до роздумування, до пізнання свого «Я»» саме в цьому мислитель вбачає «основне завдання літератури». (с.27) 

«Пошуки очевидного» - есей, який заторкує чи не найважливіші філософсько-етичні проблеми життя людини на Землі. А саме: чому ми прийшли у цей світ?, у чому ж наше призначення на цій планеті?, як же подолати оту жахливу «духовну руїну», з якою стикаємося в наш час не лише на всіх рівнях суспільного життя в Україні, а й у цілому світі?.

Далі Богдан Дячишин натхненно закликає кожного шукати і знайти свій шлях до Бога. Однак, примітно, що автор робить це не з точки зору якоїсь конкретної релігійної доктрини, течії, чи вірування, а фактами «підштовхує» читача до пошуку наукових доказів існування Всевишнього, як «Абсолюту, енергії ідеального вакууму» (с.59 -62).

Завершуючи, треба сказати, що мій огляд це - лише спроба торкнутися до цілого спектру філософських роздумів обох авторів – Богдана Смоляка та Богдана Дячишина, що так просто, доступною рідною мовою доносять до читача надскладні питання, відповіді на які має знайти кожен для себе сам працюючи, читаючи та «побільшуючи власну духовність».

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster