ФОРУМ ВИДАВЦІВ 2017: чого чекати від українських видавництв (частина ІІ)

29.08.2017

Переглядів: 5434

http://chytay-ua.com/

Переглянути новинки від інших видавництв можна за посиланням (видавництва Vivat, "Асса", "Наш формат", "Видавництво Анетти Антоненко", "Рідна мова", "Фабула", "Ранок", Meridian Czernowitz та "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га"), а також тут ("Клуб сімейного дозвілля", "Навчальна книга – Богдан", "КМ-Букс", "Легенда", "Видавництво 21", "Час майстрів", "Темпора", "Чорні вівці", Yakaboo Publishing, "Синя папка", "Фолiо").

ВИДАВНИЦТВО DISCURSUS

Озрен Кебо "Сараєво для початківців"

Це досвід освоєння нового трибу життя, зшивання в ціле клаптиків колишньої топографії уродженцем Мостара, герцеговинцем Кебо, що свідомо обрав життя в Сараєві у найважчий період його новітньої історії. І саме тому має повне право написати про Сараєво саме так, як пише: зі сліпучою іронією, щирим стражданням і любов’ю, від якої стискається горло.

Владислав Івченко "Два пасинки Митрополита"

Вихованці Митрополита Шептицького — Теофіл Володимирський та Іван Великодній — щойно закінчили духовну семінарію. Іван розпочинає служіння в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл зволікає з висвяченням й залишається у Львові поруч із Митрополитом.

Страждання й смерть, що прийшли з Другою світовою, кардинально змінюють цінності й переконання героїв, а врешті — і їхні долі. Обох чоловіків окупанти намагаються використати, щоб схилити Митрополита на свій бік. Жорстокі вбивства, несподівані зради, ігри з совістю, погрози й шантажі штовхають Івана й Теофіла на важкий шлях. Чи вдасться побороти зло силою віри чи доведеться взяти до рук інакшу зброю — питання, до якого пасинки Митрополита зовсім не готові.

"Нам усім пощастило. Розмови з Юрієм Андруховичем" упорядник Василь Карп’юк

Чому Юрій Андрухович застосовує автоцензуру? Чому ніколи не покине України? Чому вважає, що "нам усім страшенно пощастило"?

Вибрані розмови з Юрієм Андруховичем не лише дозволять глибше пірнути в розуміння текстів письменника. Це ще й виразна картина поглядів сучасного інтелектуала на суспільно-політичні події в нашій країні. Андрухович вражає безкомпромісністю і надихає оптимізмом.

Василь Карп’юк "Глінтвейн дорогою на Говерлу"

"Глінтвейн дорогою на Говерлу" — це дуже спокійна і розважлива поетична книжка, в якій усе знає своє місце і свій час. Її композиція чітка і виразна, і чотири частини збірки — "серце", "думки", "душа" і "гори" — це не просто маркери, які тематично структурують книжку, а радше пріоритети, на яких будується мала приватна авторова життєва філософія, оправлена в поетичну форму. 

Любов, думання про світ, стосунки з Богом і життя серед гір — це основні вектори, які визначають траєкторію письма. А наявність цих чотирьох речей на щодень — любові, думання, віри і життя у своїй малій батьківщині — як видно з погідних інтонацій віршів, і є тим, що робить людину щасливою.

Хуан Рамон Хіменес "Платеро і я" 

Українською мовою книга ліричної прози "Платеро і я" іспанського поета Хуана Рамона Хіменеса (1881-1958), нобелівського лауреата за 1956 р., уже перекладалася, але в Україні виходить уперше.

Коли влітку 1905 року після чотирилітнього лікування в санаторіях під Мадридом і в самій столиці од нервово-емоційного виснаження повернувся Хуан Рамон Хіменес до рідного Могера, невеличкого містечка в провінції Андалузія на півдні Іспанії, з’явився в нього віслючок сріблисто-сірої масті, на означення якої є в іспанській мові окреме слово — Платеро. Саме так і було звати нового поетового приятеля.

Поетові нікуди не дітись від самотности, так само ж нікуди йому не дітись від потреби в слухачі. Отож і став Платеро для Хіменеса і свідком його самотности, а водночас тим ідеальним слухачем, майже другим "я" поета.

 

КНИЖКОВА КОЛЕКЦІЯ "БРУСТУРИ"

"Звичайні незвичайні священики" упорядник Василь Карп’юк

Це історії про отців, які не фігурують у гучних скандалах, а щоденною тихою молитвою й працею служать Богові й людям.

Петро Мідянка, Дзвінка Матіяш, Назарій Заноз, Христя Венгринюк, Іван Ципердюк, Люба-Параскевія Стринадюк та інші автори написали про тих, кого знають особисто, й у такий спосіб не лише оповіли нариси діянь, а показали живих людей.

Серед героїв видання – священнослужителі Борис Ґудзяк, Іван Рибарук, Севастьян Дмитрух, Юстин Бойко, Дам’ян Кастран… Їх не показують у телевізійних новинах, але якраз їхнє життя є прикладом, що надихає.

ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА

Наталка Сняданко "Охайні прописи. Шовковий шляфрок ерцгерцога Вільгельма"

Як виглядало зачісування австрійської імператриці Єлизавети, більше відомої як Сіссі? Як склалася доля Максиміліяна фон Габсбурґа, який погодився стати імператором Мексики в середині ХІХ століття? Що їв на сніданок цісар Франц-Йозеф? Якими переписами користувалися львівські господині на початку ХХ століття, готуючи різдвяні та великодні страви? А як святкували Різдво ті Габсбурґи, чиєю домівкою був не віденський Гофбурґ, а замок поблизу відомої пивоварні в польському маєтку Живці? Про все це можна прочитати в новому романі Наталки Сняданко – але не тільки про це. У центрі сюжету – особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини – Вільгельма фон Габсбурґа, більше відомого в Україні за його бойовим псевдонімом – Василя Вишиваного. Проте відомого далеко не так широко, як на те заслуговує яскрава і незвичайна постать ерцгерцога. 

Вікторія Амеліна "Дім для Дома"

Смішний пудель на ім’я Дом розповідає нам історію родини — старого полковника та кількох поколінь жінок. І пес, і люди почуваються ніяково у невеличкій львівській квартирі, де жив раніше... Яка різниця хто? Камені не розкажуть. Або розкажуть — якщо маєш собаче чуття. Та хіба є історії, які допоможуть — полковнику зі сходу України чи хоча б його псові — нарешті відчути себе вдома у Львові 90-х?

Здається, до чужої скрині вже ніколи не підібрати ключа. Вже ніколи не відпустити штурвал винищувача. Ніколи ні пес, ні стіни не приймуть нових господарів. Але буває, чужа таємниця виявляється й твоєю також. І, можливо, героям цієї історії таки вдасться віднайти дім.

Террі Пратчетт "Колір магії", "Правда"

На Форумі видавців Старий Лев презентує довгоочікувані переклади британського письменника, майстра фентезі і творця цілого Дискосвіту Террі Пратчетта. На прихильників його творчості чекають одразу два романи – позацикловий "Правда" та перший роман з підциклу "Ринсвінд" – "Колір магії".

Романи Террі Пратчетта – це феєричний мікс філософії, сатири, фентезі, приправлений британським гумором та безліччю цікавих стилістичних прийомів. Зрештою, Дискосвіт – це не лише назва, а окремий мікрокосмос, народжений замислом геніального письменника. Це Диск, що розташовується на спинах чотирьох слонів, а ті стоять на спині велетенської черепахи А’Туїн, яка пливе у космічному просторі. 

У цьому світі свої закони фізики, тут магія є цілком матеріальною, а веселка має вісім кольорів. Навіть сторони світу визначаються не так, як на Землі: тут можна рухатися у "поправну" чи "супротилежну" сторону від обертання диска, до "краю" чи навпаки до "осердя", себто до центру Диску. Дія багатьох романів відбувається у місті Анк-Морпорк – торгівельній і науково-магічній столиці Дискосвіту, що поєднує у собі риси середньовічних Таллінна і Праги, Лондона XVIII ст., Сіетла XIX ст. і сучасного Нью-Йорка. 

Дзвінка Матіяш "Дорога Святого Якова"

Каміно-де-Сантьяґо, або ж дорога святого Якова — це 900 кілометрів пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела і до мису Фіністерра — Кінця Землі. Це унікальний досвід, який авторка книжки переживає разом зі своїм чоловіком. Стан перебування у дорозі, фізичні й моральні зусилля, без яких не подолати такий шлях, знайомства з людьми з різних країн, що вирішили пройти Каміно, історії людей, яких можна було би зустріти тепер і багато років тому, — про все це можна прочитати у книжці "Дорога святого Якова".

Філіп Сендс "Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова"

Коли відомий юрист-міжнародник Філіп Сендс отримав запрошення прочитати для студентів-юристів лекцію у Львові, то вирішив, що це також нагода відкрити місто свого дідуся, який не любив розповідати про минуле.

Чому Львів став точкою відліку сучасного міжнародного права? Який стосунок до цього мають найвидатніші юристи-міжнародники Лаутерпахт і Лемкін, чиї зусилля призвели до того, що терміни «злочини проти людяності» та «геноцид» включили до суду у Нюрнберзі? Вибудовуючи потужну подорож-медитацію, у якій на шляху пам’яті злочини й провини залишають шрами у поколіннях, з прогалинами, що завжди будуть таємницями інших, автор врешті знаходить й для себе несподівані відповіді на питання про свою сім’ю.

У цій книжці — спроба поговорити про минуле, в ній відчитаєте водночас історичну детективну історію, історію родини й законний трилер, у якому Філіп Сендс подорожує між минулим і сьогоденням, переплітаючи кілька історій в одне ціле.

Джейсон Р. Бріґґс "PYTHON для дітей. Веселий вступ до програмування"

Ця книжка легко та невимушено допоможе вивчити основи однієї з сучасних мов програмування – Python, що завдяки простому і зрозумілому синтаксису особливо пасує для новачків. Як зауважує сам автор (який навчився програмувати у восьмирічному віці), його книга – для всіх, хто зацікавлений у програмуванні, хоч дітей, хоч дорослих, які ніколи не програмували. 

Разом із "Python для дітей" крок за кроком, на простих та дотепних прикладах та з допомогою смішних завдань можна пізнати тонкощі мови Python та навчитися використовувати основні елементи цієї мови – списки, функції, модулі, малювати вбудованими інструментами Python та анімувати зображення. А опісля навіть написати дві справжні комп’ютерні гри: забавку з м’ячем "Скок! " та бродилку "Містер Руки-палички біжить до виходу".

 ВИДАВНИЦТВО "ВИДАВНИЦТВО"

Вільям Ґібсон "Нейромант"

"Нейромант" ‒  це перша частина Кіберпросторової трилогії та перший великий роман Вільяма Ґібсона, батька та основоположника кіберпанку.

Вільям Ґібсон як автор, як культурне явище, як дослідник, візіонер і футуролог, як, безсумнівно, великий постмодерніст, посідає особливе місце у глобальній культурі понад тридцять років. Можна упевнено стверджувати, що, коли б не він і його твори, не було б у нас «Матриці» Вачовскі, серіалів на кшталт «Містер Робот» і віртуальної голографічної японської поп-зірки Хацуне Міку.

Вихід "Нейроманта" заплановано на вересень 2017 року. Книга буде недешевою, але видавці ставлять собі за мету передусім видати Ґібсона так, як ще ніхто й ніколи його не видавав ‒ не тільки на пострадянському просторі, а й у світі.  Зокрема, спеціально для цього видання були розроблені ексклюзивні шрифти, також книга матиме палітурку, інкрустовану варіозображенням, завдяки чому одразу привертатиме увагу анімаційним ефектом і ретрофутуристичною атмосферою.

ВИДАВНИЦТВО ЖУПАНСЬКОГО

Амброуз Бірс. Зібрання творів

Амброуз Ґвіннетт Бірс – американський класик, який вважається прекурсором "чорної літератури" ХХ сторіччя. Відомий передовсім як майстерний автор короткої прозової форми, Бірс високо цінувався сучасниками і здобув шану наступників, певною мірою вплинувши на подальший розвиток англомовної химерної і готичної літератури. Амброуз Бірс з притаманною йому гостротою і жорсткістю багато пише про свій досвід участі у Громадянській війні, в якій він воював на боці Півночі, що ліг в основу однієї з його найвідоміших збірок "Оповіді про солдатів і цивільних". Не менш відомою збіркою Бірса є "Чи може таке трапитися?", де він творить літературний канон "страшного" і "надприродного".

Життя Бірса важко назвати щасливим: розлучення з дружиною та її смерть, загибель старшого сина на дуелі, смерть молодшого від хвороби, обтяженої алкоголізмом – вочевидь, усе це й надало того особливого трагічного і містичного забарвлення творам Бірса. А загадкове зникнення письменника і його ймовірна смерть у 1913 – на початку 1914 року і досі слугують темою для різних інтерпретацій, які знайшли відображення у творчості таких відомих письменників, як Г. Ф. Лавкрафт "Щось на порозі", Р. Гайнлайн "Втрачений спадок", Роберт Блох "Люблю блондинок" та ін. Місце поховання Амброуза Бірса і досі лишається невідомим.

Вінстон Черчілль "Саврола"

Вінстон Черчілль відкрився для українського читача з вельми несподіваного боку – ще з радянських часів за ним міцно закріпилося реноме могутнього стовпа британської колоніальної імперії, поборника всього, що в розумінні комунізованих націй пов’язувалося з демократією і прагненням народів до свободи, такого собі герольда холодної війни. Але своїм твором "Саврола" автор, напевно, подивує всіх, хто цікавиться його величезною літературною спадщиною, адже дотепер його знали як яскравого публіциста й мемуариста, а тут він подарував нам не менш яскравий зразок прози. 

"Саврола" змусить навіть найприскіпливіших читачів поставити під сумнів імперіалістичну сутність автора, адже він недвозначно стає на бік усього прогресивного і демократичного, виразником чого виступає головний герой роману. Не менш переконливо в творі затавровано спроби правлячого в країні Лавранія режиму придушити виступ народу проти тиранії і обмеження демократичних свобод, і тут дивним чином проявляються алюзії-порівняння двох майданів, лавранійського і київського, розділених величезним часовим простором, а проте споріднених завдяки боротьбі за однакові для обох цінності – громадянські свободи й людську гідність.

Йелле Роймер "Homo Urbanus"

Йелле Роймер – директор природничо-історичного музею в Роттердамі, професор Утрехтського університету, палеонтолог, автор багатьох монографій. У цій книжці він розмірковує над еволюцією людини, перспективами її розвитку та намагається, наскільки це можливо, спрогнозувати майбутнє людського виду, виходячи з мільйонів років історії життя на Землі. 

Яке майбутнє чекає на людство? Чи існуватиме наш вид через тисячу, десять тисяч, мільйон років? І якщо існуватиме, то в якому вигляді? Все вказує на те, що людство проживає останні блаженні часи індивідуалізму і попереду на нас чекає злиття в один грандіозний колективний суперорганізм, який мешкатиме в урбаністичних термітниках міст майбутнього, перші паростки яких ми вже сьогодні спостерігаємо на прикладі найбільших мегаполісів світу. Можливість виживання нашого виду лежить у площині перетворень і пристосування до навколишнього середовища, яке все сильніше змінюється під натиском штучної "другої природи". Майбутнє належить не Людині розумній, а Людині урбаністичній, так вважає Йелле Роймер і, ознайомившись з його аргументацією, з ним важко не погодитися.

Ернст Юнґер "Скляні бджоли"

Роман "Скляні бджоли", який зачіпає теми стрімкого технологічного прогресу та заміни живого штучною імітацією, лише на перший погляд є фантастичним, адже у глибинних пластах цього тексту – міркування Юнґера про стрімкий поступ людства і занадто швидку зміну основ життя, коли в одвічному прагненні до спрощення і спокою люди натомість завжди отримують ще складніше життя, сповнене тривог і позбавлене щастя. І далеко не всім знайдеться місце у такому новому механістичному та прагматичному світі. 

Не всі кавалеристи однаково успішно здатні пересісти із коней старої традиції на танки прогресу, і головний герой роману, ротмістр Ріхард, якраз один із таких. У пошуках роботи, якої залишається все менше для людей попередньої генерації, життя зводить Ріхарда із загадковим та величним Цаппароні – творцем могутньої компанії з виготовлення роботів та маріонеток. Попередник Ріхарда на цьому місці за короткий час втратив глузд, і тепер Цаппароні шукає нового фахівця для виконання певних делікатних завдань. Але для прийняття остаточного рішення Ріхард має пройти тест, суть якого він не зовсім розуміє і який поступово починає набирати гротескного та зловісного забарвлення.

Джордж Орвелл "У злиднях Парижа і Лондона" 

Джордж Орвелл – англійський письменник і публіцист, який став знаменитим завдяки найвідомішому роману в жанрі антиутопії "1984", де він змалював жахливе тоталітарне суспільство майбутнього, а також повісті "Колгосп тварин", де в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР.

Проте свій творчий шлях Орвелл розпочав із несподіваного за тематикою і вражаючого за своєю відвертістю автобіографічного роману "У злиднях Парижа і Лондона", в якому він з притаманною йому проникливістю і майстерністю описує досвід власних поневірянь серед соціальних низів двох тогочасних світових столиць – Парижа та Лондона. Напівголодне життя, тяжка праця по вісімнадцять годин на добу, всілякі шахраї та шляхетні обірванці – Орвелл знайомить читача зі світом, який "добропорядний член суспільства" зазвичай воліє не помічати, але який, водночас, завжди поруч нас.

ВИДАВНИЦТВО "КОМОРА"

 

Оксана Забужко "Після третього дзвінка вхід до зали забороняється"

Зібрання найяскравіших зразків малої прози за три десятиліття від найуспішнішої української авторки. Читач знайде тут як визнані шедеври, перекладені багатьма мовами та поставлені на численних європейських сценах («Інопланетянка», «Дівчатка», «Казка про калинову сопілку»), так і маловідомі юнацькі спроби письменниці в різних прозових жанрах. Завершує книжку нова, щойно дописана повість, у якій драма непорозуміння між матір’ю й дочкою стає своєрідним підсумком історії цілого покоління — «покоління відкладеної війни».

В. Домонтович "Спрага музики: Вибрані твори"

Таємний агент радянської розвідки і богемний модерніст, берлінський професор-богослов і "шостий із п’ятірного грона", людина в німецькій офіцерській формі й археолог-самітник, що вивчає трипільську культуру, — якби хтось написав белетризовану біографію Віктора Петрова, така книжка не поступалася б гостросюжетністю шпигунським романам. Але поки державні архіви відмовляються надавати інформацію про цю непересічну постать, нам лишається перечитувати твори Доктора Парадокса, на сторінках яких відображаються гострі суперечності його доби, вирують емоції та чаяться тамовані пристрасті, оживають Вінсент ван Гог і Ґете, Райнер Марія Рільке і Вацлав Ржевуський. Художні тексти, опубліковані під псевдонімом В. Домонтович, — яскраві зразки інтелектуальної прози ХХ століття, що захоплюють читачів і нині. 

Леся Українка. Листи: 1898–1902 / Упорядник В. А. Прокіп (Савчук)

П’ять років на межі століть, за які у житті поетеси сталося так багато. Вона долає хворобу, натхненно пише й перекладає, тяжко переживає смерть коханого Сергія Мержинського, наснажується ніжною дружбою Ольги Кобилянської, відданістю Климента Квітки, незмінною підтримкою рідних. Спілкується з письменниками, артистами і політиками, багато подорожує — часто вимушено, а проте радо, вчить італійську, намагається здобути фінансову незалежність, бере на себе роль родинного миротворця, нарікає на виснажливість закупів за кордоном і грубість російських туристів, шиє собі одяг і виписує книжки з європейських бібліотек... Яскрава картина fin de siècle, якою її побачила блискуча інтелектуалка з української аристократичної родини, ненароком написаний геніальний роман у листах.

Горан Петрович "Крамничка "З легкої руки"

Багато читачів кажуть, що, читаючи, вони "поринають у книжку", однак тільки ті, хто сповна опанували мистецтво читання, можуть поринути у неї буквально: пройтися морським узбережжям і нанести на підошвах піску в дім, придбати продукти в магазині, який давно вже не існує в реальності, чи зустріти читача, який саме мандрує тими ж реченнями. 

Редактор Адам Лозанич, що належить до таких майстрів читання, одного дня отримує завдання – втрутитись у загадкову книжку, про яку немає інформації навіть у Національній бібліотеці. Розмірковуючи, навіщо комусь вносити зміни в текст, який навіть не містить сюжету, а є лише описом розкішної вілли і пишного саду, юнак знайомиться з іншими читачами, переживає дивовижні події і викорчовує рослини, що колись були свідками незвичайної історії кохання. 

 ВИДАВНИЦТВО КАЛЬВАРІЯ

Марікен Йонґман "Усі тварини живі та вільні"

"Усі тварини живі та вільні" – це весела сучасна пригода про двох юних захисників тварин, із гумором і важливими питаннями та купою вівсяного печива. 

Хайс навчається  в  одному  класі  із  самовпевненою і загадковою Діті. Хайс у захваті, коли він дізнається, що Діті ним цікавиться. Вона розповідає Хайсу, що є учасником таємного клубу і запрошує його приєднатися, але за однієї умови: він має погодитися, анічогісінько не знаючи про цей клуб. Хайс вирішує ризикнути. Посеред ночі він крадькома вибирається з дому на своє перше таємне завдання: визволити кролика. Хоча Хайс і не є справжнім активістом руху за права тварин, він починає брати участь у акціях клубу з визволення тварин "Усі тварини живі і вільні". 

Цікаво, що в контракті авторки Марікен Йонґман на цю книжку міститься умова про те, що жодній із тварин не доведеться пережити стрес, якщо книжку екранізуватимуть.

Олександр Олійник "Денний звук"

"Денний звук"— роман‐переможець літературного конкурсу "Кальміюс". Це Історія про те, що минуле неможливо ігнорувати, а пам’ять — це дарований Богом талан, який людина примножує протягом всього свого життя. Іноді пам’ять збагачує людину, а іноді є тим тягарем, який не дає їй розвиватися. 

Майор армії ВПС США Клод Ілері, який брав участь у бомбардуванні Хіросіми, живе у невеличкому містечку в Сполучених Штатах. Тоді він просто "виконав наказ". Зараз муки совісті за скоєне злодіяння не дають йому спокою, він звинувачує себе в загибелі тисяч людей і понад усе прагне змінити минуле. У цей час він волею обставин потрапляє в кримінальну історію… 

За тисячі кілометрів від майора Ілері, в Японії, японська жінка Акіко перечитує щоденник свого першого кохання до людини, якої вже немає на цьому світі. Тоді це кохання, в силу традицій та моральних підвалин довоєнної Японії було приречене. Пережиті колись почуття допомагають жінці по‐новому подивитись на своє буденне життя, наповнитися творчими імпульсами. 

Євгенія Кононенко "Поза часом"

Збірка есеїв від майстрині короткої прози. Культурологічні есеї швидко старіють. Те, що було сказано нібито хвацько і влучно, може втратити і хвацькість, і влучність вже за рік. Або й за два. А за три роки — напевне. Усе тече, все змінюється. Але в цій збірці йтиметься про те, що не старіє і те, що не вмирає. Про вічне, про те, що не йде за водою, а лишається, те, чого не забирають навіть найстрімкіші потоки.

Лаура Есківель "Пишемо нову історію. Як перестати бути жертвою за 12 занять"

Есе мексиканської письменниці, світове визнання якій приніс дебютний роман "Як вода для шоколаду". Напевно, нікому не подобається слово "жертва", і ніхто з нас не хотів би нею бути. Однак іноді в житті трапляються невдачі, травми або трагедії. Невдача в коханні, роботі, втрата близької людини, щось, чого ми не можемо собі пробачити — ці події виявляються надто важкими для того, аби їх просто пережити, і вони залишаються в нас та непомітно керують нашим життям. Ця книга допоможе вийти з парадигми звичного мислення і зробити перший крок, з якого починаються будь‐які зміни, допоможе написати нову історію. 

Це — книга‐діалог автора з читачами, де автор пропонує читачам відповісти на низку питань і написати історію власного життя. Метою книги є допомога читачу у відновленні контролю над своїми спогадами і реконструкція творчого погляду на своє теперішнє та майбутнє.

Джанет Волз "Срібна зірка"

Роман про двох безстрашних дівчат‐підлітків, які кидають виклик несправедливості світу дорослих. Історія двох сестер — Бін (12 років) і Ліз (15 років), яких покинула мати в пошуках "власного простору та рівноваги". Аби уникнути опікунських служб, вони вирішують їхати через усю країну від Каліфорнії до Вірджинії до свого дядька, який після смерті дружини живе відлюдником у старому будинку і проводить дні, вивчаючи геологію та історію своєї родини. 

Ліз і Бін починають нове життя в маленькому містечку, і дізнаються, що дорослий світ сповнений безпорадності та несправедливості, але також великої любові, хоробрості та краси. У цій книзі на вас чекають побут, звичаї та стиль спілкування маленького американського містечка, сприйняття його мешканцями політичних подій, шкільне життя підлітків та навіть — зазіхання на злочин і несправедливий суд, приручення страусів і одкровення віднайдених родичів про тата, якого вже немає, але залишилася його нагорода — Срібна Зірка.

ВИДАВНИЦТВО РABULUM

"Пиши сильно: практичні вправи, поради, теорія" / Упорядник Litosvita

"Пиши сильно" – це настільна книга для кожного, хто пише або мріє писати, але боїться наважитись. Або давно виношує ідею оповідання/повісті/роману і не знає, як її розповісти. 

Навчитися писати добре – можна, якщо дотримуватися системи роботи над текстом. Цей воркбук – тому підтвердження. 

В одній книзі зібрано вправи, творчі інструменти і поради, перевірені часом і відомими літераторами, в тому числі і досвід визнаних українських письменників. Воркбук буде корисним  для авторів будь-яких текстів: художніх, нон-фікшн, статей, комерційних постів. 

Тут читач знайде масу ідей, творчих  інструментів, практичних порад від відомих письменників, перевірених на практиці. А творчі вправи допоможуть розкрити свій потенціал. 

 ВИДАВНИЦТВО "ФОНТАН КАЗОК"

Галина Манів "Пригоди Тараса в далекому космосі"

У далекому космосі безліч небезпек. Тут зневіриться й досвідчений космонавт — а що вже казати про десятирічного Тараса, який загубився в нескінченних просторах Всесвіту сам-один у своєму зорельоті — а все через те, що погано вчив інтеграли… І, як на зло, більшість істот, яких він зустрічає на далеких планетах, годі назвати розумними — бо хоч вони й уміють розмовляти, і навіть мислити, й нерідко володіють геть незлецькими технологіями, проте поводяться нічим не краще від первісних дикунів…

Утім, Тарас завжди може покластися на друзів-роботів, які ненастанно про нього піклуються, — а ще більше на віру й надію, які живуть у його доброму серці!

Діана Мельникова "Розбишацький детектив"

Леся Дика і Сергій Василевський — справжнісінькі добрі розбишаки. Вони не шукають пригод заради пригод — ними керують добре серце, щира допитливість і палке прагнення справедливості. Незалежно від того, чи йдеться про порятунок кажана, а чи про карколомні пошуки дуже таємничого і страшенно небезпечного злочинця, який викрав у музейників унікальний меч князя Святослава Хороброго.

Дебютна повість Діани Мельникової «Розбишацький детектив» — переможець конкурсу "Напишіть про мене книжку!", що його проводить видавництво "Фонтан казок" з метою заохотити українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини.

Сашко Дерманський "День народження привида"

У День народження до привида Сашуки Писуки прийдуть у гості всі його друзі-привиди – і Зловісна Марта, і Гарнюня Гапуня, і Балухатий Блюм, і Рудий Зуб, і Май Онес, і навіть Зелепонь Квартальна… І в кожного буде своя історія – химерна, розбишацька, страшненька, повчальна, добра – і неодмінно весела! Адже ці цікавущі казки розказав для вас найвеселіший український дитячий письменник, справжній улюбленець малюків Сашко Дерманський. А намалювала їх в оригінальній техніці акварелі по тонкому шовку найрадісніша українська дитяча художниця Любка Франко.

А ще серед гостей-привидів буде хтось маленький, з голови до ніг загорнутий у простирадло, хто дуже любить смакувати ірисками. Цікаво, хто це?..

Іван Андрусяк "Лякація"

Іван Андрусяк – один із найулюбленіших поетів сучасних українських дітей. Кумедні, розбишацькі сюжети, яскраві образи й "добрі капості" у нього неодмінно поєднуються з досконалою поетичною технікою, тонким чуттям мови і ефектною звуковою грою. Це вірші, які не вчаться напам’ять, а легко й хвацько запам’ятовуються самі.

Збірка "Лякація" удостоєна у 2016 році Корнійчуковської премії, а низка віршів із неї включена до нової шкільної програми для вивчення в третьому класі.

Олеся Мамчич "Тиранозавр Оленка" / Олена Горобець "Горобці-молодці"

Книжка-перевертун: дві збірки віршів під однією обкладинкою

"Тиранозавр Оленка" – друга збірка для дітей однієї з найяскравіших сучасних молодих поетес Олесі Мамчич. Мама двох чудових дівчаток, вона не лише все знає про те, хто мешкає в будиночку із зірками, який найкращий подарунок для люстерка, які нозі йдуть у шкоду і в кого носи незрівнянної краси, – а ще й прописує все це неймовірно хвацько, грайливо, весело і в найкращих традиціях сучасної поетики.

Низка віршів із книжки включена до нової шкільної програми для вивчення в четвертому класі.

"Горобці-молодці" – дебют талановитої поетеси з Кропивницького Олени Горобець у літературі для дітей. Мама двох чудових хлопчиків, вона все знає про те, як скачати братика з інтернету, чи справді хлопці не люблять зайчиків і що може статися, коли бульку з жуйки видути аж надто велику. Її хвацькі і з добрим гумором написані, а іноді й наспівані вірші весело і грайливо проілюструвала відома художниця Світлана Сова.

ВИДАВНИЦТВО "БРАЙТ СТАР ПАБЛІШИНГ"

Сергій Лойко "Рейс"

В основі роману-трилера Сергія Лойка "Рейс" лежать реальні події. Посеред кривавої війни, розв’язаної Росією, головний герой Сергій Альохін спочатку самостійно, а потім із допомогою американської журналістки розслідує обставини загибелі своєї родини – дружини і двох маленьких доньок, що летіли в пасажирському "Боїнгу", збитому над Донбасом.

Альохін, який був опером, свого часу викрав общак бандитів і затаївся в Лос-Анджелесі на своїй яхті. Він не цікавився політикою, нічого не знав про війну в Україні, поки сам не став її жертвою. Під час свого приватного розслідування Сергій опиняється в самому пеклі війни на сході України серед «ополченців» і російських солдатів, що підступно вторглися в суверенну державу.

Слідами втікача йдуть бандити, чекісти, добровольці й маніяк – серійний убивця. Альохіну треба вижити за всяку ціну, щоби довідатися, хто й чому вбив його родину. Він не чекатиме закінчення міжнародного розслідування та трибуналу. Утікач сам тепер і слідчий, і прокурор, і адвокат, і суддя, і кат. І він не завагається, коли знайде злочинців і доведе для себе їхню провину…

Вікторія Пономарьова "Ліхтарики надії"

Що треба людині для щастя? Відповідь на це питання намагається відшукати молода вчителька китайської мови з Пекіна Лі Мей. Відкинувши забобони й перестороги патріархального суспільства, вона відкриває для себе досі незнаний світ людських стосунків і нарешті знаходить свою любов. Їй у цьому допомагають її учні-іноземці, серед яких українка Аліса. Очима Аліси читач побачить загадковий Китай, побуває в найвизначніших місцях цієї країни, а також там, куди туристів зазвичай не возять, дізнається про місцеві традиції та побут пересічних китайців.

Василь Горбатюк "Кринична вода"

Взаємини, спілкування – між дорослими й дітьми, між людьми та природою, між чоловіком і жінкою – це основні теми оповідань відомого українського письменника Василя Горбатюка, що складають цю книгу. Прочитати їх, поринути в їхній світ, перейнятися почуттями й переживаннями героїв цих творів – ніби напитися чистої, свіжої криничної води.

Іцхокас Мерас "Нічия триває лише мить"

Друга світова війна. Варшавське гетто. Шахова партія, яку не можна ні виграти, ні програти, бо на кону – життя дітей… Та на перепоні смерті стає кохання, вічне кохання. Перед читачем розгортаються події понад сімдесятирічної давнини, які й понині не втратили своєї гостроти, – жоден не залишиться байдужим.

Олександр Дюма "Наполеон"

Наполеон Бонапарт – перший імператор Франції, геніальний полководець і легендарний державний діяч. Через десятиліття після його смерті Олександр Дюма-старший, автор "Трьох мушкетерів" і "Графа Монте-Крісто", написав історико-біографічний роман про людину, що змінила світ його епохи. Дюма простежує життєвий шлях Наполеона між двома островами – Корсикою й Святої Єлени – між сонячним краєм, де той народився, і похмурим місцем кончини у вигнанні.

ВИДАВНИЦТВО "АСТРОЛЯБІЯ"

Ганс фон Дах "Техніка бою. Том 1/1" 

Фундаментальний швейцарський підручник з основ загальновійськового бою від автора "Тотального опору". У ньому детально і доступно описано техніки сучасного бою і командування військовими підрозділами, розвідки і диверсійної роботи, особливості застосування зброї, будування фортифікаційних споруд та інженерних загороджень, правила організації маршу та розквартирування, постачання війська, санітарної служби, військового вишколу тощо. Професійний, але пристрасний текст військового фахівця і патріота несе потужний мотиваційний потенціал, а доповнений рисунками, схемами і таблицями може бути легко засвоєний. Призначається для офіцерів, сержантів, рядових Збройних Сил України, а також усіх, хто хоче належно підготуватися до захисту своєї країни від агресії ворога та збільшити свої шанси на виживання у бою. У цій частині розкриваються основи організації служби, бойового вишколу, а також техніка віддавання наказів.

Михайло Слободянюк "Сухопутні війська України: Нарукавна символіка (1992–2012)"

Книга є результатом довготривалого дослідження нарукавної емблематики Сухопутних військ Збройних Сил України. Цей елемент військового однострою має, у порівнянні з іншими зразками військової символіки, найкоротшу історію, остаточно утвердившись лише протягом ХХ століття. Незважаючи на те, що нарукавна емблематика на сьогодні є найпоширенішим елементом військової символіки, вона, на жаль, усе ще маловивчена, а відповідні видання зазвичай обмежуються публікацією зразків символіки різних армій світу. Мета пропонованого дослідження — компенсувати цей недолік, представивши нарукавну символіку Сухопутних військ ЗСУ у контексті її виникнення та формування у збройних силах різних країн світу. Для фахівців з військової історії, викладачів, військовослужбовців, курсантів і студентів військових і цивільних навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться символікою Збройних Сил України та інших країн.

Карл Май "Віннету IІ"

"Віннету ІІ" є продовженням пригодницького циклу відомого німецького письменника Карла Мая (1842–1912) про вождя апачів-мескалеро Віннету. Події циклу розгортаються в другій половині ХІХ століття в США під час колонізації Дикого Заходу. У цій частині Вбивча Рука, завершивши свою місію, намагається повернутися на батьківщину, однак, чудом врятувавшись під час кораблетрощі, змушений залишитися на Американському континенті. У Нью-Йорку він винаймається у приватну детективну агенцію і вирушає на Південь — на пошуки сина відомого американського банкіра, викраденого шахраєм. У тривалій мандрівці йому доводиться зіткнутися з бандитами, а також куклукскланівцями, вийти переможцем у боротьбі з індіанцями племен команчі та сіу, знайти нових друзів і, очевидно, знову зустрітися зі своїм червоношкірим побратимом Віннету, що далі розшукує вбивцю його батька і сестри — Сантера.

Даніло Збрана "Україна: любов і боротьба"

Подієва частина книги італійського письменника, педагога і філософа Даніла Збрани розгортається довкола легендарної Колківської Республіки, що виникла в часи Другої світової війни на Волині. Але поступово з теми відчайдушного вчинку українських партизанів, їхнього героїчного протистояння всім різновидам колоніалізму, автор виходить за межі конкретної історичної події і повертає читача до вічних тем людської екзистенції, як от: любов, відданість, чесність, правдивість, свобода, покликання. З цієї перспективи український рух Опору перетворюється на важливу складову частину загальноєвропейської боротьби проти будь-яких спроб поневолення людини.

Андрій Курков "Рух "Емаус": історія солідарності"

Рух "Емаус" — це солідарне об’єднання людей, які через складні життєві обставини втратили дім і волю до життя, та тих, які загострено відчувають несправедливість у світі і готові взяти на себе відповідальність. Разом вони створили альтернативне середовище — спільноти життя і праці, де люди повертають собі почуття гідності, підтримують один одного та допомагають тим, хто потерпає найбільше. 

Як творець "Емаусу" француз Анрі Ґруе, якого весь світ знає під ім’ям Абе П’єр, так і засновниця львівської "Оселі" Олеся Саноцька — люди виняткової доброти та відваги, а найголовніше — люди дії. Ця книга про те, як бездомні та відкинені суспільством люди створили нову модель соціального підприємництва та змінили розуміння благодійництва. Історії про пошуки дому і про пошуки сенсу сплітаються у цій книзі в єдину історію людяності і пропонують простий висновок: помагаючи іншим, ми помагаємо собі.

poster