Поезія: Лілія Завойська "Зернини, зрощені серцем"

03.01.2018

Переглядів: 1292

http://chytay-ua.com/

Лілія Завойська  «Зернини, зрощені серцем»: Поезії – К.: Талком, 2017 . -108 с

Нова збірка поезій Лілії Завойської «Зернини, зрощені серцем», яка нещодавно побачила світ в одному із видавництв столиці України, це -  шлях до світла у слові. Тому що кожен вірш книги спонукає читача стати ближчим до сутності Вічних істин та цінностей, які є у серці кожної людини… Однак, чи зуміємо спізнати, відкрити в собі ці істини, відчути їх важливість  всіма струнами власної Душі? – відповідь на це запитання кожен повинен знайти сам, прочитавши та замислившись над цією книгою.

Основні теми збірки: Призначення людини на Землі, заклик пізнати себе, насамперед, у духовному плані, щоб віднайти внутрішню гармонію і спокій, вміння бути вдячним Богові за кожний прожитий день, бо цей день вже ніколи не повториться.

Збірку поділено на тематичні цикли. Розглянемо проблематику та особливості кожного з них детальніше:

«Із циклу «Душа росте»»: у цей розділ вміщено поезії, які були написані в різні роки. У поетичних рядках відчутний мотив швидкоплинності життя, мінливості та тлінності матеріальних статків, які – ніщо, якщо твоє серце не відкрите для Любові, співчуття, милосердя, готовності допомогти людям у міру своїх сил та можливостей: вчинками, справою, або й добрим словом.

Авторка переконана, що тільки змінивши себе, ми зможемо змінити світ. Саме до цього Лілія Миколаївна закликає у поезії «Зміни себе».

«Із циклу «Найріднішим»»:  вірші присвячено братові, сестричці, донечці, в поезіях змальовано болісні переживання материнського серця.

Цикл «Журба»  висвітлює болісні емоції: переживання за подальшу долю України. Саме цьому присвячено вірші «Ми є народ», «Болить душа за нашу долю українську», «Сон про відродження України». В книзі є вірші, присвячені подіям «помаранчевої революції».

Болючими, щемливими, сповненими туги за рідною домівкою, спогадами про дитинство щиро і натхненно ділиться авторка із читачем.

Коли читаєш книжку, то ніби відкриваєш для себе життєву стежку пані Лілії: дитинство, навчання у школі, а згодом і в аспірантурі, радість від народження донечки, вдячність родині, біль від нездійсненного і втраченого….

Поезії «Із циклу «Бережіть тепло»»: про цінність стосунків між людьми, важливість довіри, вміння відпустити людину у засвіти, якщо настав невблаганний час для цієї гіркої миті.

«Із циклу «Через терни до зірок»: вірші присвячені таким темам, як: мрії, насолода і натхнення  від процесу творення поетичного рядка, нестача віри, сила духу, хвилини відчаю.

Завершальним у книзі є «Цикл «Летюче диво»», в якому вірші присвячено темам природи, пташиному польоту, а ліс асоціюється у шановної авторки із «Раєм Господнім», який маємо берегти і плекати у його первозданній красі, бо саме там перебуває спокій.    

Все це і є «Зернини, зрощені серцем», кожне з яких про біль і щастя, самотність і родинне тепло, тугу і радість, але в них немає заздрості, злоби, ненависті, незважаючи на всі проблеми та перешкоди на шляху до Світла та Милості Творця. «Зернини» є правдивими, щирими і справжніми, саме в цьому їх найвища цінність.

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster