Рене Найт "Дисклеймер: усі збіги випадкові"

22.02.2018

Переглядів: 1375

http://chytay-ua.com/

Фото: Книгарня VIVAT у Facebook 

Рене Найт. Дисклеймер: усі збіги випадкові. Х.: Віват. 2017, -  320 с.

О, ця книжка поглинула мене миттєво, до крихти розчинила в собі! Такої інтриги, з перших рядочків, витриманої аж до розв’язки, давно не зустрічала в книжках. Мені важко було випустити книжку з рук. Сюжет – просто фантастичний!

На ЩО лише здатна Таємниця, в якої, між іншим, немає "терміну давності". Як миттєво може ця Таємниця перевернути все сторчма, догори дриґом! Для кожного Вона набуває абсолютно різного значення, проходить крізь призму власного бачення, а подекуди й фантазій. Бо часто ми бачимо те, що хочемо бачити, а не те, що є насправді. Така собі спотворена ілюзія реальності, як негатив фотографії.

...І тоді, у світлі Таємниці, як по-різному поводяться люди! Як легко піддаються на маніпуляції! Як розкриваються, демонструючи власне, справжнє єство. (Далі в абзаці можливі спойлери). Приміром, той, хто видавався слабким, – може показати свій хворобливий, схиблений вищир. Та, що здавалась егоїстичним стервом, – може виявитись лише жертвою. А той, хто здавався добрим і люблячим, – може вмить обернутись на бездушного сліпого/глухого покидька.

А як легко порушити картинку ідеальних стосунків, де немає справжніх почуттів! І тоді навіть слова зайві... "Між ними пролягає коридор – три метри простору, - заповнений несказаними словами" (цитата).

О так, світло Таємниці буває благодатним!

Авторка просто блискуче показала історію з різних ракурсів, очима усіх учасників дійства, описаного в романі. Дочитуючи, боялась розчаруватись у фіналі. Однак, з усіх можливих варіантів розв’язки цієї історії, вона обрала найоптимальніший, за що я їй вдячна.

І, до речі, усі збіги НЕвипадкові! 

Алла Рогашко

українська журналістка, письменниця

author photo
poster