Кевін Келлі "Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє"

19.03.2018

Переглядів: 1974

http://chytay-ua.com/

Технології – це каталізатор людства.

Кевін Келлі «Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє»

 

Нам треба частіше вірити у неможливі речі.

Кевін Келлі «Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє»

Ми звикли думати, що майбутнє вже не за горами. Звикли настільки, що навіть не помітили, як воно, це майбутнє, не просто настало, а вже всіма силами тягне нас за собою. Ми вже зараз можемо друкувати органи, ремонтувати гени чи керувати міжнародною корпорацією, сидячи під пальмою на безлюдному острові і маючи під рукою надійний доступ до інтернету. Так, деякі з цих можливостей коштують непомірно дорого і доступні обраним, але суть в тому, що всі ці технології вже існують і працюють. Коли вони стануть доступними широкому загалу – це лише питання часу. 

А те, що саме такими вони і стануть, у Кевіна Келлі сумнівів не викликає. Чому? Про це він детально розповідає у книзі «Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє». Вона стала  бестселером New York Times і Wall Street Journal, а також найкращою бізнес-книгою на тему інновацій у 2017 р. за версією Amazon. Сам Келлі, американський журналіст, футуролог та письменник, допомагав запустити журнал Wired і був його головним редактором перші сім років. Він також співзасновник сайту Cool Tools та щорічного форуму Hackers’ Conference, пише переважно про технологічні тренди та нову інформаційну економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Алек Росс "Індустрії майбутнього"

Волтер Айзексон "Інноватори: як група хакерів, геніїв та ґіків здійснила цифрову революцію"

У «Невідворотному» Келлі акцентується на 12 технологіях і напрямах їхнього застосування. Зокрема, його увагу привернули інтелектуалізація, зчитування, доступ, поширення, фільтрування, перемішування, взаємодія, збір даних та ін. Пишучи про це, автор опирається на глобальні історичні тренди. Деякі з них з’явилися десятиліття тому, деякі лише зараз починають активно проявлятися, але всі вони активно розвиваються і нарощують оберти. І, як стверджує Келлі, наразі на горизонті немає нічого, що могло б якось їх обмежити. 

Автор не тішить себе думкою, що прискорений розвиток технологій і їхнє впровадження в повсякденне життя створить всім рай на землі. Навпаки, він чесно попереджає, що не всі зміни людство зустріне радо. Зникне багато традиційних галузей і професій, перестануть працювати налагоджені і відшліфовані роками бізнес-моделі, виникатимуть численні конфлікти старого з новим, розмиються межі і кордони, повністю зміняться фінансові та інформаційні потоки, буде багато нерозуміння, страху, сумніву і безробіття. Здатність до швидкої адаптації до нових умов життя і праці, можливо, стане найважливішою рисою успішної людини.  

Кевін Келлі комплексно і зрозуміло висвітлює питання і проблеми, які вже давно зачекалися свого вирішення, або тільки починають набувати чітких обрисів. Питання інтелектуальної власності і авторських прав у світі, який буквально живе колективно, питання приватності та державної безпеки, відповідальності і всеможливості у світі онлайн, питання, за якими правилами має існувати і поширюватися цей світ, і чи можливе для нього взагалі застосування яких-небудь правил – Келлі проговорює всі ці аспекти, намагаючись аргументувати власну думку і пояснити, чому саме такий розвиток і застосування технології він вважає найімовірнішим. 

Цікаве майбутнє передрікає автор книзі. Не за горами час, коли вона перестане бути просто статичним набором символів, а стане по-справжньому інтерактивною, з можливістю прив’язуватися не лише до всесвітньої мережі, а й до окремих баз даних та лінкуватися, наприклад, з іншими творами чи Вікіпедією. Зміниться, на думку автора, і формат, і спосіб читання, а отже, і бібліотеки та й вся книжкова галузь. 

Ми були Народом Слова… Ми стали Народом Книги… І тепер ми є Народом Екрана.

Кевін Келлі «Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє»

Цікавий авторський прийом, використаний у «Невідворотному», полягає в тому, що наприкінці розділів автор ретельно описує свій прогнозований день у недалекому майбутньому. Це дозволяє краще зрозуміти і «побачити», як Келлі проектує застосування кожної описаної технології.

«Невідворотнє» багато в чому перегукується з книгою Алека Росса «Індустрії майбутнього». Вона теж зосереджується на інноваціях і їхньому впровадженні, однак, Росс все ж більше опирається саме на технологічні сторони питання, а Келлі зосереджується на власних візіонерських поглядах, підкріплюючи їх цифрами і науковими даними. Певною мірою, його книга глобальніша, і від того більш загальна, тоді як «Індустрії майбутнього» «локальніші» і більше опираються на конкретне тут і тепер.

poster