Іра Баковецька-Рачковська "Пластилін"

08.05.2018

Переглядів: 1487

http://chytay-ua.com/

Автор

Іра Баковецька-Рачковська — письменниця, етно-рок-виконавиця, композитор, краєзнавець, журналіст, головний редактор, громадська діячка. Закінчила Національний університет «Острозька академія» за спеціальністю «Філософія. Релігієзнавство», здобула спеціальність «Хорове диригування» в Інституті мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету та ступінь магістра журналістики в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті. Автор поетичних збірок «Фундаменти святинь» (2008), «Римовані весни» (2012), «Перехрестя роси» (2013), «Із ребра хаосу» (2015), «Write, tomboy, write! Або Якби Бенксі жив у місті Ра» (2017) та книжки-дослідження «Релігійне життя надслучанського краю» (2013). Лауреат літературних премій імені Михайла Дубова та Валер’яна Поліщука.

Книжка

Детективний роман з елементами психологізму «Пластилін» від Іри Баковецької-Рачковської — саме так можна прочитати в просторах інтенету. Але не варто його заганяти в такі стандарти. «Пластилін» написаний так, що ви одразу впізнаєте себе і своїх знайомих в героях цього детективу. 

«Пластилін» або подобається, або не подобаєьбся. Середини немає. Неординарний, сміливий погляд на сутність буття й природу самовизначення людини. 

Ви або не можете взагалі зрозуміти, що Іра Баковецька-Рачковська хотіла розказати своїм читачам, або відчуваєте себе в цьому пластиліні, де перебуває разом з вами ціле місто.

Головний герой роману — береться за розслідування вбивства одинадцятьох своїх колег. Хоча навіщо йому це? Адже він жив без турбот, не дуже замислювався про життя як таке взагалі. І тут таке бажання. Чи хоче він знайти істоту, яка наважилася скоїти це жахіття? Розгадати мотив? А може це його пошуки чогось в собі? Чим далі заходить розслідування, тим краще для читача відкривається світ головного персонажа.

Жанр

Притаманні елементи детективу - наявність у творі якоїсь загадкової події, обставини якої невідомі і мають бути з'ясовані. Тут - це злочин, вбивство.

Також, у «Пластилін» справжні обставини події не повідомляються читачеві, до закінчення розслідування. Замість цього, читач проводиться автором через весь процес розслідування, отримуючи можливість самому вибудовувати власні версії, теорії й оцінювати вже відомі факти. 

Також легко прослідковуються елементи психолонічного жанру детективу. Авторка дещо відступила від класичних канонів описів поведінки і психології героїв. В цій книжці гостро відчуваєш індивідуальність і непростий характер кожного героя.

Цей детектив виконує аж ніяк не розважальну, швидше - повчальну функцію.

Читати, чи не читати?

Вибір за вами. Любите детективи - тоді вперед, відкрийте щось цікаве для себе.

Не любите детективи - тоді можливо і не варто. Хоча, завжди приємно відкривати для себе нові жанри.

Отже, прочитавши цю книжку, вам буде або цікаво, або нецікаво!

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster