Софі Перино "Дочка Медічі"

10.05.2018

Переглядів: 1606

http://chytay-ua.com/

Як абсолютно пересічний читач я оперую двома оцінками – «подобається» і «не подобається». Так от, роман "Дочка Медічі" я прочитала із задоволенням, вірніше не прочитала, а просто "ковтнула". Я завжди з великою цікавістю читаю історичні романи, бо все життя мені цікаво, а як там було раніше, до нас? Історичні документи, наукові статті й монографії цікаві, але ж сухі – такий жанр. А от історичні романи дозволяють оці сухі факти й висновки наповнити життям і надають можливість відчути смак іншої епохи (до речі, мимоволі інколи виникають цікаві паралелі із сьогоденням).

Роман читається дуже легко, що, як на мене, зумовлено динамічністю розвитку сюжету, який збігається із перебігом часу всередині нас, сьогоднішніх, і разом з тим, збережено історичну правдивість подій. (Спробуйте перечитати сьогодні Золя чи Тургенєва, чи Л.Толстого, наприклад, з їхніми багатосторінковими описами місця, факту, події тощо і Ви зрозумієте, про що я. Вони дисгармонують із нашим внутрішнім відчуттям часу, змушуючи перенастроювати отой наш внутрішній ритм буття, а це ускладнює сприйняття написаного; ми зараз інші і читаємо по-іншому, ніж 30, 50 чи 100 років тому.

У тому, що роман легко читається, безперечна заслуга перекладача (це не реверанси, а чистісінька правда. Якби було не так, то я би просто змовчала). Я не критик і не літературознавець, тож не можу оцінити ступінь збереження стилю автора тощо. Мені, як просто читачу, здалося, що з цим усе гаразд – і стиль збережено, і переклад грамотний та водночас саме український, бо немає відчуття штучності мови, як це інколи буває, коли читаєш твір у перекладі. Загалом після прочитання залишилися дуже позитивні відчуття й приємний "післясмак".

Отже, у підсумку маю: відкриття для себе нової авторки, яку хочеться читати ще; цікавий, у хорошому перекладі історичний роман з нетривіальним поглядом на достатньо відомі події й історичні постаті; відкриття для себе видавництва з гарним смаком, нові видання якого заслуговують на мою читацьку увагу.

poster