Ден Браун "Джерело"

04.07.2018

Переглядів: 4472

http://chytay-ua.com/

Ден Браун «Джерело»; пер.  з англ. Г. Яновської. — Х: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2018. — 528 с.

Романи Дена Брауна це – завжди виклик, попередження, застереження, суперечність і… більше запитань, ніж відповідей. Не виняток новий історичний трилер «Джерело», що став однією із найочікуваніших літературних новинок цього року.

Чи можливо передбачити майбутнє?, наука VSрелігія: де шукати істину?, «звідки ми?», «куди прямуємо?» – ось лише деякі із засадничих непростих питань, які письменник порушує у своєму інтелектуальному детективі. І на мою думку, «Джерело» ще цікавіша і суперечливіша книга, ніж «Код Да Вінчі».

Футуролог, комп`ютерник, фахівець теорії ігор, учень професора Роберта Ленгдона, Едмонд Кірш готується проголосити на весь світ про своє відкриття, яке здатне спростувати основні твердження всіх світових релігій, але науковця вбивають просто в прямому ефірі, на очах мільйонів телеглядачів. Тепер від професора Роберта Ленгдона і директорки музею Гуггенхайма Амбри Відаль залежить чи дізнається світ що ж саме відкрив видатний винахідник, але для цього необхідно розшифрувати пароль, яким захищено доступ до презентації – такою є зав`язка сюжету.

Далі читача очікують карколомні розслідування, погрози, вбивства, інтриги іспанського королівського двору, релігійні таємниці, ну і звичайно ж справжні почуття: гнів і заздрість, надія і відчай, кохання і ненависть.

Чому і хто намагається вбити Роберта і Амбру?, як виглядає найпотужніший у світі «штучний інтелект»,? у чому полягають найновіші теорії походження людства? – все це можна дізнатися, заглибившись у книгу і повірте, читається вона на одному диханні, відірватися від книги дуже важко, тому найкраще рішення – читати її у вихідні.

Головні події роману відбуваються в іспанських містах Більбао, Мадриді та Барселоні. Захоплюючі описи архітектурних пам`яток активізують інтерес до цієї країни, її історії. У читача виникає зацікавлення живописом, мистецтвом, символами, шифрами, кодами, усім, що належить до фірмового стилю Дена Брауна.

Водночас у романі акцентовано увагу читача на проблемах та викликах сучасності. А саме:  загрозі тероризму  для світу; неможливість сучасної людини обійтися без сучасних цифрових гаджетів. «… люди, які не випускають із рук мобільних телефонів; люди в окулярах віртуальної реальності, з блютузом у вухах; бігуни з плеєрами, причепленими до руки; родина за обідом – і посеред столу стоїть смарт –динамік; малюк у колисці, який грає на планшеті.»

Важко не погодитися, що людство вже зараз перебуває за крок до подібної реальності, зважаючи на швидкий розвиток сучасних комп`ютерних технологій, а ось чи вдасться зберегти духовність і ті найвищі цінності, людського серця: віру, надію, любов залежить від готовності і бажання кожної людини прийняти і зрозуміти науку добра.

Незважаючи на те, що, подекуди, в романі гостро відчувається протиставлення між науковим і релігійним розумінням світу, його минулого і майбутнього, письменник все ж утверджує думку про те, що: «Ми маємо припинити відкидати наукові відкриття, які доведені. Ми маємо стати духовним товаришем науці з нашим великим досвідом: тисячоліттями філософії, особистих спостережень, самозаглиблення, духовних пошуків, –аби людство змогло збудувати моральний каркас, який технології сполучать, оздоблять і піднесуть вище – замість того щоб знищити нас».

Таким чином, письменник спонукає читача до висновку про те, що наука і релігія не взаємовиключають і не спростовують одне одного, а намагаються пояснити розуміння і довести існування не залежних  від волі людини законів Абсолюту, хоч і роблять це різними способами та методами.

Фото - Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля»

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster