Олександр Гаврош "Різдвяна історія ослика Хвостика"

25.12.2018

Переглядів: 14093

http://chytay-ua.com/

У багатьох з нас Різдво асоціюється із очікуванням дива, відчуттям чогось надзвичайного, дотиком до таємниці, атмосферою чарівності і вірою в те, що найзаповітніші мрії обов’язково здійсняться. Дійсно, Різдво – це особливе свято для всього живого (як людей, так і тварин). Це час, коли всередині кожного пробуджуються потужні внутрішні сили, вогник, що здатний стати дороговказом на шляху до здійснення омріяного. Треба лише дослухатися до себе і свого серця – тоді любов і мрія поведуть у потрібному напрямку. 

У повісті Олександра  Гавроша «Різдвяна історія ослика Хвостика» яскраво і захопливо розкривається непростий шлях щирого і кумедного ослика на ім’я Хвостик до щастя, любові й майже нездійсненної мрії. Але на те це і Різдво, аби збувалося нездійсненне. 

Маленький, доброзичливий і допитливий ослик Хвостик жив на околиці карпатського села в духовному центрі. Влітку він бавився із дітьми в дитячому таборі при центрі, катав їх на собі і розважався, восени – спостерігав за зміною кольорів у природі, а взимку – готувався до участі у різдвяному вертепі. Якось Хвостик уже брав участь у вертепі і тому із нетерпінням чекав Різдва, аби знову вийти на сцену. 

Однак цього року все вийшло не так. Напередодні свят Хвостика викрали двоє грабіжників, але, налякані місцевим мешканцем, вони втекли, і Хвостик залишився сам у лісі. Більше тижня він мандрував лісом, дачним селищем і навіть циганським табором, і змінив кількох господарів. Але кожного разу Хвостик покидав тепле місце і йшов далі, адже ним рухала любов до овечки Берти і мрія – знову взяти участь у різдвяному вертепі. 

Шлях до щастя не був легким. Багато разів ослик мав бажання зупинитися, озирнутися, повернути назад, але ним рухала любов і надія, які не дозволяли відступати, «бо мрії підкоряються тільки надзвичайно сильним і впертим натурам».  Різдво – це такий особливий час, коли дивовижним чином переплітаються долі різних людей, аби допомогти комусь у здійсненні мрії, зробити світ кращим, а людей – щасливішими. Це час очищення, усвідомлення і зміни себе. І саме завдяки Святвечірнім дивам змінилася доля багатьох героїв повісті.

Водночас хочеться відмітити колоритність персонажів. Кожен із них – надзвичайно яскрава особистість зі своїми специфічними рисами: недоумкуваті і боягузливі крадії, терплячий і врівноважений отець Теодор, сміливий і «осяяний» коханням дільничний поліцейський, знахабнілий сільський голова, запальний і швидкий циганський барон, втомлений від життя дачник. Вони (кожен по-своєму) активно шукали Хвостика, і тим самим наближалися до власної мрії. Але в кожного з них було своє розуміння щастя і свій шлях до нього. 

У книзі багато малюнків, і вони всі дуже різні: зворушливі зображення кохання ослика і його мандрів, кумедні ілюстрації закоханого поліцейського, теплі й атмосферні зображення різдвяних розваг. Завдяки чудовим малюнкам і цікавому сюжету ця книга стане гарним подарунком дитині на Різдво. 

Загалом, у різдвяних історіях закладений могутній імпульс розвитку дитини: вона вчиться вірити в себе і власні сили, бачити позитивне в усьому, що стається в житті, докладати зусиль для досягнення мрії. І це дуже важливі настанови, здатні сформувати активну, оптимістичну, цілеспрямовану і наполегливу особистість. «Бо щастя належить тим, хто готовий за нього боротися…».

poster