Террі Пратчетт "Віщі сестри"

14.01.2019

Переглядів: 1437

http://chytay-ua.com/

Люди, яких можна купити, зазвичай нічого не коштують

Террі Пратчетт «Віщі сестри»

 

Цей світ, схоже, тільки й робив, що змінювався 

Террі Пратчетт «Віщі сестри»

Бути чи не бути? Задається питанням один із класиків. Млядські ці питання задовбують. Каже класик інший. Творчість Шекспіра надихала не одне покоління митців. Сер Террі Пратчетт виключенням не став, проте до інтерпретації шекспірівських запитань підійшов у притаманній йому манері.

Сер Террі Пратчетт – віртуозний гравець словами і смислами, алюзіями та архетипами. Він добре відчуває різницю між тонкою сатирою та міцним сарказмом. Утім, коли мова заходить про сера Террі, про будь-які умовності говорити не доводиться, всі кордони, всі межі стираються, а читач переноситься на найпласкіший світ літературного мультиверсу – Дискосвіт, який несе крізь Космос на своїй спині Великий А’Туїн

«Віщі сестри» (Wyrd Sisters) – шоста книга серії «Дискосвіт» та друга циклу «Відьми». Вперше у світ книга вийшла у 1988 році, а тридцять років потому той самий світ побачив її перший україномовний переклад у «Видавництві Старого Лева». Переклад з англійської забезпечив Олександр Михельсон, який зумів не просто відшукати відсилки на творчість відомого драматурга, а й неперевершено адаптувати текст для українського читача. 

Сер Террі відомий не тільки своїм відмінним почуттям гумору, а й майстерним пародіюванням штампів – чи то сучасників-авторів «високого фентезі», чи то класиків-драматургів. В основу «Віщих сестер» покладено шекспірівського «Макбета», хоча Привид батька там теж є. 

У Шекспіра місцевість була пустельною. Був грім і була блискавка. І вийшли три відьми. 

У Пратчетта вив вітер. А блискавка била у землю, як недосвідчений вбивця Довкола було темно, як у котячих нутрощах. Три відьми влаштували традиційний вівторковий шабаш.

Відчуваєте різницю, чи не так?

Отже, Відьма Перша – Есмеральда Дощевіск, яку всі кличуть Бабунею Дощевіск. Вона найавторитетніша серед неіснуючих відьомських ватажків зі сталевою волею та гострим розумом, здатна переміщати свою свідомість у свідомість різноманітних звірів і не дуже полюбляє польоти на мітлі. 

Відьма Друга – Ґіта Оґґ, яку всі кличуть Тітунею Оґґ. Пишна, круглолиця жіночка, багатодітна мати, яка не завдає собі клопоту, щоб запам’ятати імена всіх своїх невісток, користується авторитетом через свої численні зв’язки. Полюбляє добре поїсти, випити і поспівати.

Відьма Третя – Маґрат Часник. Наймолодша відьма із трійці, наївна і романтична. Невисокого зросту, худа, з неслухняною копицею сіна, себто волосся, на голові. Полюбляє різноманітні амулети, браслети, яскраво-зелений колір, відкрита до нововведень. Значну частину відьомських знань, як стверджує автор, почерпнула із книг. 

Дія роману відбувається в Ланкрському королівстві, що розташоване у Вівцескельних горах – саме вони дають Дискосвіту найбільшу кількість чарівників та відьом. Читач знайомиться з королем Веренцом у момент, коли той лежить біля підніжжя сходів свого фамільного замку з кинджалом у спині. Однак, як відомо, така неприємність, як зустріч із Смертю, у Дискосвіті ще нічого не означає. 

Єдиний спадкоємець трону безслідно зникає (не без допомоги славнозвісної трійці, але вони не втручаються у політичні справи, звісно що ні). Влада переходить у руки Герцога Шельметя та його дружини. Герцог починає втрачати глузд (не без допомоги одного Привида, але він не може впливати на матеріальний світ, звісно що ні). Ще один мешканець замку та один із головних героїв роману – Блазень. Почуття гумору в нього відсутнє повістю, проте він зробив все можливе, аби стати гідним випускником Гільдії Блазнів. Попри поширену на той час думку, що світ змінюють сильні люди, він був переконаний: здатні змінити світ – слова. 

Незважаючи на жорсткі методи владарювання, королівство не стало на коліна перед новим правителем. Не подобався новий король навіть Свідомості Лісу з усіма його мешканцями. 

Відьми, незалежні та горді, не втручаються у справи можновладців. Основне правило магії: не можна порушувати основні правила. Але коли досягаєш певного рівня, починаєш усвідомлювати, що є ще й інше правило: якщо порушуєш правила, порушуй їх усі. Отже, волею долі, відьми виходять на театральну сцену подій. Там якраз розігрується вистава про зміну керівництва у державі, де одну з ролей належить зіграти самій Смерті. 

Із книги ви зможете дізнатися про те, чи дійсно всі жінки відьми, і про те, що буває з правителями, яких засліплює жадоба влади. Чи дійсно історію пишуть переможці і чи можуть переможені розказати свою версію? Невеличкий спойлер: якщо на вашій стороні є дещиця магії – ви здатні абсолютно на все!

poster