Сергій Куцан "Зюзя"

15.01.2019

Переглядів: 2986

http://chytay-ua.com/

Замість вступу. Уявіть собі: стоїте, наприклад, на зупинці і натикаєтесь на отаке оголошення: «Допоможіть знайти пацючка!!! З наукової лабораторії зник унікальний співучий пацюк, чорний з рожевими лапками і вушками. Грайливий, розумний і товариський. Легко йде на контакт з людьми, не агресивний. До життя в природному середовищі не пристосований. Співає так, що ні з ким не сплутаєш: видає дуже голосні звуки, схожі на дзижчання, мекання і нявкання одночасно. Винагорода за повернення 10000. За інформацію про місце, де ви чули вищеописані звуки, теж віддячимо». Нижче оголошення - номер телефону. А ще нижче дописано від руки: «Будь ласка, рятуйте! Поверніть, це результат довгої роботи молодих учених. Можливо, і вас хтось колись врятує!». Ви б повірили чи сприйняли за недолугий жарт?

А тепер уявіть ще й таке: рідна бабуся на день народження робить сюрприз, подарувавши довгоочікуваного домашнього улюбленця. Не собачку. Не котика. Не папугу. І навіть не морську свинку чи хом'ячка. А... (барабанний дріб) пацючка! Ну, як уже можна здогадатися, того самого. Що розшукується. До чого може призвести поява такого мешканця у квартирі, зрештою, у цілому будинку та місті? Так-так, до розгардіяшу і цілої вервечки кумедних ситуацій, читаючи які, ви будете сміятися до сліз! «А пацюк покрутив головою, знайшов собі дивом уцілілу галявинку на столі й знову заходився зішкрібати те, що налипло на шкірку. Зішкрібати і з задоволенням лизькати. Як не крути, а на ньому зібралось чи не все святкове меню. А сам він був тепер не просто пацюком, а пацюком у сметані з курячою підливою під соусом з різнострав'я. Ще й на томатному живчику». Назвали пацюка Зюзею, бо таке ім'я йому дуже пасувало: «Він і поводився трохи вайлувато, наче зюзя якийсь, співав, як зюзя, та й на вигляд вилитий зюзя був - зачуханий, ніби щойно звідкись його визюзяли».

Кому-кому, а саме мені було дуже легко поставити себе на місце Олесі - дівчинки, котрій і випало таке (не)щастя (чи доречна тут частка «не», кожен читач вирішить сам :), хоча б тому, що ми - тезки. А ще завдяки смачнезній мові автора цієї гумористичної повісті «Зюзя» - Сергія Куцана -  усе описане не лише сприймалось за чисту монету, а й як перегляд чудової сімейної комедії, та такої, що й славнозвісний «Голівуд» би позаздрив! І тут теж слід згадати про тих, хто попрацював над художніми декораціями видання - це ілюстратори Анатолій Василенко та Надя Каламєєць. Саме їм ми з синочком би вручили «Оскара» у номінації «Автори найреготливіших ілюстрацій року»!

Отож, чи вміють пацюки... співати? Ще й як! Адже мова йде не про звичайних, а таких, котрим підсадили... людські гени, в результаті чого і їхній мозок, і будова голосового апарату зазнали відповідних змін. За сюжетом повісті таких диво-пацюків вивели в одній київській лабораторії. Науковці підписали контракт з «Дискавері», щоб зняти фільм про свій унікальний експеримент. Та дещо пішло не так...

«Зюзя» - це дебютний твір Сергія Куцана, рукопис якого став переможцем конкурсу «Напишіть про мене книжку!» у 2017-му році. Хоч цільовою читацькою аудиторією є діти молодшого та середнього шкільного віку, вона припаде до душі і їхнім батькам. Спільні домашні читання такої вибухово-смішної книжки, впевнена, запам'ятаються надовго, ба більше, цитати з неї стануть крилатими і у вашій сім'ї! Тож читайте і смійтеся на здоров'я!

poster