"Артеміс Фаул" – книга vs екранізація

25.02.2019

Переглядів: 907

http://chytay-ua.com/

Маленький злодій, що рятує світ. «Артеміс Фаул» – книга vs екранізація.

(“Фанати Гаррі Поттера — приготуватись!”)

Які таємні світи ховаються у глибинах Землі? Які дивовижні казкові особи там живуть, що ховають від людського ока ці жителі? Та чи готові люди дізнатися про них?

Фентезійна історія про «маленького злочинця» повертається, щоб приголомшити читачів – у серпні цього року світ побачить захоплюючу екранізацію саги про світ міфічних істот та дванадцятирічного генія Артеміса Фаула.

Артеміс Фаул - це історія про неймовірний, загадковий світ, що ховається у глибинах Землі та особливого, обдарованого хлопчика — винахідника, генія та маленького злочинця, який дізнавшись про казковий світ, вирішує пограбувати його.  Завдяки заволодінню золотом чарівного народу, Артеміс стає першим в світі дванадцятирічним мільйонером та годувальником власної родини. Артеміс Фаул - це серія з восьми книг, перша з яких побачила світ у 2001 році, український переклад було видано видавництвом Ранок у 2017.

Свого часу серію дитячих романів Артеміс Фаул називали ледь не головним конкурентом Гаррі Поттера у світі фентезі. Геній, технологічний майстер, який знайшов ключ до загадкового підземного царства з його небаченими багатствами. Але захопивши золото чарівного народу, хлопець навіть не здогадується, які страшні таємниці на нього чекають.

Нещодавно компанія The Walt Disney Company представила тизер до нової екранізації фантастичного фільму «Артеміс Фаул», прем’єра якого запланована на 9 серпня цього року. Зважаючи на попередній досвід гіганта зі створення казкових історій, картина обіцяє бути захоплюючою та яскравою. Але чи вдасться у фільмі передати всю історію хлопчика-генія? У тизеры глядач одразу ж поринає у боротьбу людства із загадковим світом, тобто Walt Disney уникає прологу історії, а фактично цілої першої книги! Можна припустити, що історія про те, чому саме Артеміс став тим, ким він є, може бути, або упущена, або зім’ята до одного короткого епізоду. Звісно, глядач цінує фентезійне кіно за його яскравість та фантастичність, але чи отримає він відповідь на питання: Що допомогло Артемісу стати генієм та як він знайшов казковий світ?

Чи буде фільм захопливим? Однозначно так! Це буде мікс світових бестселерів – суміш «криміналу», шпигунства, пригод і все це у сучасній обстановці фентезі.

Але кіно орієнтоване на яскраву картинку та захопливий героїчний сюжет, тоді як книга пропонує більш ширший світ героя, з його думками, внутрішнім світом, підтекстами та широким поясненням обставин, які формують героя.

На сьогодні можна сказати лише одне – аби підготуватися до захоплюючого фільму від The Walt Disney, варто, як мінімум прочитати першу книгу із серії ірландського письменника Йона Колфера.

І не дарма ми згадали у середині статті про Гаррі Поттера, адже екранізації Артеміса Фаула вже прогнозують не менший успіх. І це не дивно, адже ключові посади у команді творців дісталися зіркам, причетним до роботи над легендарним фільмом про світ чаклунства. До прикладу, режисером є Кеннет Брана, який зіграв одну з головних ролей у фільмі «Гаррі Поттер».

Журнал Forbes так відзначив історію Фаула: «Ця книга – неймовірна, пригоди героїв  більш непердбачувані та сюрреалістичні, ніж пригоди невинних чарівників в Гогвортсі».

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster