Сімона Вілар "Відьма"

15.05.2019

Переглядів: 1182

http://chytay-ua.com/

Сімона Вілар "Відьма" - Харків. «Клуб сімейного дозвілля», 2006 - 320 ст.

 

Іноді книга буває схожа на народну казку, легенду, міф. Саме у цьому криється секрет її особливої чарівності, яка захоплює і мотивує читати далі, аби дізнатися, яким же буде фінал історії: темним чи світлим, і хто ж тріумфуватиме цього разу?

За жанром роман Сімони Вілар "Відьма" – це історичне фентезі. Події відбуваються за часів Київської Русі, в Х ст. н. е., за правління князя Ігоря та княгині Ольги. Княгиня доручає своєму воєводі Свенельду відповідальне завдання: не лише зібрати данину з племені древлян, а й відвідати місця поклоніння слов`янським богам - капища, які плем`я старанно приховує у непролазних хащах лісу. Ще нікому не вдавалося повернутися живим із цих чаклунських місць, сповнених сили та небезпеки для кожного, хто посмів осягнути таємниці волхвів - служителів язичницького культу, що були носіями релігійних знань. Їм відкривалася особлива мудрість, вони вміли "читати думки" простих смертних людей, вислуховували їхні прохання, мольби, щоб передати на розсуд і волю богів. Чи вдасться хороброму молодому воїну-варягу виконати прохання "княгині пресвітлої", заради одного погляду якої він ладен на все і навіть більше?.

З першого погляду, Малфутка - звичайнісінька дівчина древлянського роду Сосновичів. Вона захоплюється полюванням,  перебуває подалі від інших жінок, а чоловіки племені часто беруть її з собою на полювання, адже коли вона поруч, то біди та невдачі обминають рід. Саме так трапилося тоді, коли дівчина дивним чином здолала велетенського ведмедя, що сіяв смерть і жах серед досвідчених мисливців. Дівчина сама не зрозуміла, як і чому їй це вдалося, але відтоді її життя змінилося на «до» та «після».

Прийшовши до Сосновичів за даниною, Свенельд відразу приглянув юну красуню. Невдовзі в їхніх серцях запалало нестримне полум`я кохання, яке не тільки зігріває, дарує крила надії, але й руйнує, якщо заради коханого порушила древні священні Закони Роду.

Книга спонукатиме до подальшого пізнання слов`янської міфології. Уважні читачі знайдуть в тексті обряди, замовляння, легенду, наприклад, про смерть князя Олега. Перед читачем відкриється дивовижний світ української міфології. Мавки, русалки, болотяник, кікімора, бродниця, лісових, водяник та багато інших цікавих істот української міфології, ніби "оживають" на сторінках роману.  

Ось як детально письменниця описує Водяника: 

...Вода в глубине озера заволновалась, и на подводной коряге, будто князь на троне, всплыло жуткое водяное страшилище.... был водяной раздут, словно жаба огромная, лапы перепончатые, морда широкая, губастая, глазища выпучены. Темя лысое, а на плечи спадает зеленая грива волос, такая же зеленая борода, покоилась на зеленом колышущемся брюхе. И это страшилище громко квакало и смеялось, когда со всех сторон озера к нему подплывали красавицы - русалки, стали бесстыжие ластиться, улыбаться маняще, словно самого любостая привечали. Водяной даже приголубил нескольких из них.

Роман написано дуже своєрідною мовою, якою розмовляли люди в час описаних подій. В тексті книги багато архаїзмів. До прикладу: "братучадо" -"племмінниця", "седьмиця"- "тиждень", "наручень" - "браслет", "лада" - кохана та ін. 

Читач дізнається більше про слов`янських богів, обереги, чого боїться найрізноманітніша болотяна та лісова нечисть, мисливські обряди та інші цікавинки, страхи, вірування, що були визначальними у житті та побуті людей дохристиянських часів.

Письменниця акцентує увагу читача і на жорстокому переслідувані, якого зазнавали перші християни від древлян. Першого християнського місіонера плем`я древлян прирекло на жорстоку, мученицьку смерть, посадивши на палю. Але водночас в книзі показано і цілющу силу освяченої води, перед якою безсилі будь-які сили зла. Там, де ступив християнин, який щиро вірує в "Єдиного Бога", магія, закляття, ворожіння втрачають силу.

Завершуючи, хочу наголосити, що роман буде цікавим для поціновувачів міфології, давніх вірувань, легенд, епосу.  

Тим, хто зацікавиться поглибленим вивченням світу українського міфу, рекомендую прочитати книгу Дари Корній "Чарівні істоти українського міфу. Духи природи", що вийшла в видавництві "Віват". В згаданому довідковому виданні можна побачити ще й чудові кольорові зображення тих міфічних істот, про які так талановито оповідає в романі "Відьма" Сімона Вілар. 

Книга "Відьма" є першою у серії із п`яти книг про силу чаклунки Малфріди, якій, схоже, вдалося причарувати серце князя... та чи надовго? 

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster