Росселла Гренчі, Даніеле Дзаноні "Історії про видатних людей з дислексією"

18.11.2019

Переглядів: 1463

http://chytay-ua.com/

Вже понад століття точиться дискусія навколо дислексії. Люди намагаються зрозуміти, що ж це? Хвороба чи особливість? Чи є зв’язок між дислексією та творчими здібностями? Як пояснити це дитині, надихнути її та подарувати віру у свої сили?

Є багато відомих людей та винаходів, які змінили хід історії. Можна годинами говорити про Ісаака Ньютона, Альберта Ейнштейна, Агату Крісті та їхні винаходи. Але чи знаєте ви, що об’єднує цих людей? Вони всі мали проблему з писемністю, їм погано давалося читання та важко сприймалися літери. Про це йдеться у книзі “Історії про видатних людей з дислексією” (вид-во “Ранок”).

Ось, наприклад, Карл Великий залишався неписемним більшу частину свого життя. Леонардо писав навпаки: справа наліво, з останньої сторінки до першої. Його почерк був жахливим та нерозбірливим. Так само, як і в Наполеона. Але Бонапарт мав ще й багато помилок. Томас Едісон пішов до школи у 7 років, після 3 місяців навчання мати забрала його та навчала самостійно, бо в школі Едісона називали відсталим. Альберт Ейнштейн навчився читати у 9 років, був не атестований з англійської мови та мав 3 з французької. Агаті Крісті протягом усього життя давалася дуже важко орфографія. Якщо раніше вважалося, що це труднощі з навчанням, то з кінця ХІХ століття почали говорити про порушення писемного мовлення - дислексію

Що це таке? Дислексія з грецької мови перекладається як “складно читати”. Так воно і є - це неспроможність оволодіти навичками читання текстів. Тобто люди можуть плутати букви, бачити їх у дзеркальному відображені або лише їх частину. Ці люди мають особливе зорове сприйняття, тому вони зможуть зрозуміти лише заштриховані частини літер. 

Психологи стверджують, що дислексія - це не хвороба, а особлива будова мозку, яку колись назвали “хворобою геніїв”. Чому? Бо у цих людей дуже добре розвинена права півкуля головного мозку. Завдяки цій особливості вони краще відчувають, орієнтуються та бачать те, що не можуть побачити інші. Люди з дислексією мають звичайний інтелект. Володіють гарним естетичним смаком, у всьому прагнуть гармонії, мислять образно. Вони досягають великих висот і підтвердженням цього є “Історії про видатних людей з дислексією”. 

Це 15 мотиваційних розповідей, які містить історії, факти та секрети про відомих людей. Одна із розповідей про видатного Леонардо да Вінчі. Про те, що він не лише писав неймовірні картини, але постійно винаходив різноманітні механізми: танки, кулемети, міномети, катапульти. Свої креслення, які випереджали майбутнє на століття, Леонардо записував до Атлантичного кодексу, над яким працював понад 30 років. І це ще не все: він був одним із перших, хто помітив, що листочки на гілках дерев розташовані за математичним законом, а кільця стовбура, які малеча так полюбляє рахувати, означають вік рослини. 

Наступна історія про Галілео Галілея, який створив начерк проєкту годинника-маятника, за яким потім розробили механічні годинники. А ще він винайшов лінзи та телескоп, завдяки яким зробив низку астрологічних відкриттів. Довів, що швидкість падіння залежить від висоти, а не від ваги. 

Вони мали дислексію, і вона не завадила їм досягати успіхів. Адже ця особливість дає поштовх до розвитку багатьох інших творчих здібностей, які є у кожного з нас. 

До речі, написав цю книгу Даніеле Дзаноні - людина з дислексією, фізик, викладач, автор величезної кількості публікацій. Співавтором книги є логопед Россела Гренчі. Саме вона першою в Італії почала досліджувати зв’язок між дислексією та творчими здібностями. Вони щиро вірять, що ця книга допоможе і хлопчикам, і дівчаткам, яких збентежив діагноз “дислексія”, зрозуміти, що це, повірити у свої сили та можливості на прикладі багатьох відомих людей. Адже усі повинні постійно розвивати свої здібності, вірити у свої сили та впевнено крокувати до своєї мети. 

poster