Джеймс М. Кейн "Листоноша завжди дзвонить двічі"

25.03.2020

Переглядів: 1309

http://chytay-ua.com/

Гадаєте, поганими картами неможливо виграти?

Дурниці. Я ними граю щоденно.

Джеймс М. Кейн «Листоноша завжди дзвонить двічі»

 

Час ніби застиг в американських придорожках. 

Скриплять шкіряні дивани – колись червоні, а нині протерті та пропалені недопалками; булькотить кавовий автомат; шкварчить бекон на пательні. Запах картоплі фрі змішується з ароматом свіжоспечених млинців і кленовим сиропом. Подорожні заходять до забігайлівки, очікуючи на замовлення, гріють руки до горнятка з кавою, яка ніколи не закінчується, палять і замислено визирають у вікно. Автівки не дають влягтися пилюці, несуть кудись своїх керманичів. Щоправда, Велика депресія внесла свої корективи у порядок денний цих водіїв.

***

Каліфорнійська забігайлівка «Два дуби» нічим особливим не вирізнялася. Хіба що одного разу опинилася на шляху Френка Чемберза. Таких, як він, у злощасних 30-х роках на американських дорогах було тисячі – перекотиполе, шибайголови, одвічні мандрівники, для яких дорога – це не спосіб досягнення цілі. Дорога для таких і є метою. 

Кругом панує проблема безробіття і… бракує цінних кадрів. У пошуку ліпшого життя ніхто й ніде надовго не затримується. Зі своїми новими ідеями і працьовитими руками Френк став ковтком свіжого повітря для грека Ніка Пападакіса – власника таверни «Два дуби». Щоправда, дихати тим повітрям йому залишилося недовго. 

Що ж у цій пересічній забігайлівці привабило Френка, змусивши його пригальмувати у своїх мандрах? Перспектива даху над головою? Можливість підзаробити? Чи традиційна мексиканська страва, яку так смачно готує вродлива дружина Ніка – Кора? Коли в історіях письменників, які творили на зламі 19-20 віків, з’являється жінка, зазвичай усе летить шкереберть…

***

Американського письменника і журналіста Джеймса М. Кейна називають одним із засновників жанру так званого крутого детективу. Найліпшою його роботою у цьому жанрі прийнято вважати роман, який побачив світ у 1934 році, – «Листоноша завжди дзвонить двічі». Це літературний дебют тодішнього сценариста студії Paramount Pictures, робота над яким тривала пів року. Книга справила справжній комерційний фурор на теренах постдепресивної Америки. Подальші реінкарнації сюжету втілилися у театральній постановці, а також у двох екранізаціях. У кінострічці 1981 року головні ролі зіграли неперевершені Джек Ніколсон та Анжеліка Г'юстон.

Сучасники часто-густо нарікають на «плоскість» героїв Кейна, незрозумілість їхніх вчинків, деяку картонність сюжету, і стверджують, що жанр роману визначити як кримінальний детектив можна тільки з натяжкою. 

***

Можливо, раціональне зерно у таких наріканнях і є. Утім, треба зважати на те, що наратор роману – Френк, оповідаючи історію, поспішає, жертвуючи пишними ліричними відступами про каліфорнійські світанки, залишаючи їх на уяву читача. Зараз уже неважливо, хто кого спокусив, хто кого спонукав до вчинення злочину і хто кому розбив серце. Головне – дозволити історії зажити власним життям. 

«Листоноша…» відмінно передає дух тодішньої Америки, розповідає, якими невигадливими можуть бути способи вчинення злочину, якою майстерною може бути стратегія захисту ймовірних злочинців, яким фатальним може бути кохання, і дає відповідь на питання – чи можна зламатися під тягарем цього всепоглинаючого почуття?

Українською герої Кейна Френк і Кора заговорили на початку 2020-го у видавництві «Рідна мова», поповнивши колекцію «Культовий роман», засновану видавництвом у 2017-му. Невелика за обсягом книга триматиме увагу читача до останньої сторінки. Адже вам неодмінно захочеться дізнатися, що за новини приніс листоноша, який завжди дзвонить двічі. 

Тож читайте хороші книги, уважно лічіть гудки дверного дзвінка, не відчиняйте незнайомцям і пам’ятайте: карма завжди роздає по заслугам. 

poster