Василь Шкляр "Чорний ворон"

20.05.2020

Переглядів: 1436

http://chytay-ua.com/

Василь Шкляр «Залишинець. Чорний ворон» Х: «Клуб сімейного дозвілля» 2016– 432 с.

Іноді трапляється так, що з плином часу актуальність книги не знижується, а навпаки, лише зростає. 17 травня відбулася очікувана телепрем`єра історичної драми «Чорний ворон» за мотивами однойменного роману Василя Шкляра.  

Книга, як і фільм, дуже актуальна зараз, адже боротьба за волю триває і сьогодні, а молоді захисники в ці хвилини віддають за Україну найцінніше - своє життя... 

Кожна сторінка книги сповнена безмежної відданості боротьбі за волю України. Йдеться про одну із найдраматичніших сторінок в історії нашої країни – запеклу боротьбу українських повстанців Холодного Яру проти радянських окупантів у 1921-24 рр.  

Роман читається на одному диханні. Читач відчує весь драматизм подій та широкий спектр почуттів: любов та ненависть, відданість і зраду, хоробрість та страх, але точно не залишиться байдужим, тому що головний посил книги у тому, що доля та майбутнє України залежить від кожного з нас, а наші вчинки сьогодні впливають на майбутнє.

Складною та неоднозначною є тема вибору між спокійним сімейним життям з коханою у країні під владою червоного терору та боротьбою за вільну, самостійну Україну в глибокому підпіллі у лісах разом з побратимами. 

Для Івана – головного героя роману, смерть батька Якова стала визначальною причиною та мотивом, що спонукав ступити на криваву стежку боротьби. Його кохана Тіна також самовіддано допомагає повстанцям, рятуючи поранених бійців, передаючи таємні послання.

Ще однією характерною ознакою роману є документальність. Василь Шкляр використовує у романі «документи Галузевого державного архіву СБУ та факти із документальних та мемуарних видань про боротьбу повстанців Холодного Яру». На чорному полотнищі стягу повстанців був напис: «Воля України, або смерть».

Єдиною метою повстанців було боронити свою країну від ненависного окупанта-загарбника: 

«То хто ж, по-вашому, бандит? Той, хто прийшов до нас із Московщини і серед білого дня грабує кожну хату, чи той, кого ви вигнали з дому і змусили піти до лісу, щоб боронити свій край».   

«Як ото волос на голові, так було пораховано й кожен колосок селянина, над душею якого і далі стояв червономордий продзагонівець. Тому, як тільки випадала нагода, ми охоче навчали цих упирів замість хліба їсти святу земельку».

Письменник глибоко аналізує та осмислює причини поразки повстанської боротьби, спонукає читача до думки про те, що «через зраду колишніх польських союзників, армія УНР опинилася за колючим дротом таборів». 

Проблема зради та перевага особистих інтересів державних керманичів над національними інтересами України, на жаль, залишається актуальною для нашої держави сьогодні. Далі знов наведу цитати автора «Залишинця», тому що краще й влучніше просто не скажеш.

«Яка ж то тяжка річ — не вірити обіцянкам, якщо вони збігаються з твоїми сподіваннями».

«Отаман, котрий дозволяє ворогові вести пропаганду в своєму таборі, заслуговує розстрілу».

Зрештою, роман можна і треба читати, перечитувати, а головне – осмислювати кожному, щоб усвідомити, що давно вже час перестати вірити обіцянкам політиків та гетьманів, які забувають про свої обіцянки наступного дня після отримання влади. Варто звертати увагу на вчинки людей, реальні справи, які вони роблять, а не вірити пустим словам. Тільки так можна зробити свідомий вибір кращого майбутнього для своєї родини, дітей, себе самого.

У фільмі авторський текст читає письменник. Присутність Василя Шкляра додає стрічці реалістичності оповіді, прагнення осмислити, чому все сталося саме так і чи могло бути по-іншому?

Дуже красномовною була роль ворожки Явдохи у виконанні народної артистки України Наталі Сумської, що підкреслювала та актуалізувала образ жінки-рятівниці, доброї віщунки-знахарки, що завжди порадить, допоможе, зцілить рани, але знає значно більше, ніж інші.

Символічне значення має образ чорного ворона, який наче з «позиції стороннього спостерігача» споглядає всі драматичні події, що розгортаються довкола. З’явившись на самісінькому початку фільму, птах стає передвісником драматичного фіналу.

Це якісне українське кіно варто переглянути кожному, адже боротьба за майбутнє України продовжується й зараз!

Замовити книжку

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster