Умберто Еко "Бавдоліно"

27.01.2016

Переглядів: 2123

http://chytay-ua.com/

До роману "Бавдоліно" я не читав жодного художнього твору Умберто Еко. Звісно, що сама постать італійського письменника, а по сумісництву історика, філософа мене цікавила. Адже то одним, а то іншим разом натрапляв на публікації присвячені одному з найвидатніших письменників сучасності. Потрапляли мені до рук цікаві нехудожні книги, до яких прямий стосунок має Умберто Еко. Перша – це "Не сподівайтеся позбутися книжок", книга-діалог двох бібліофілів – Еко та Жана-Клода Кар’єра. Друга – це теологічна дискусія двох італійців Умберто Еко та кардинала Мартіні, що вийшла під назвою "Діалог про віру і невірство".

З того, що я читав і чув, зробив простий висновок – Умберто Еко високочолий чоловік, який має почуття гумору і полюбляє в історії знаходити дуже смішні моменти. Тут варто зазначити, що Еко є істориком-медіавістом, тобто він спеціалізується на Середньовіччі. Все це вселяло глибоку повагу до нього як до особистості. Тому не хотілося читати романи італійця, як звичайні книги. Було бажання до них підійти серйозніше.

Під час одного з відвідин книгарні мені до рук потрапив роман "Бавдоліно". Чи то анотація до книги, де згадували хрестовий похід, священний Грааль (ті теми з легкої подачі Дена Брауна, в той час, були в тренді), чи може сам серйозний вигляд Умберто Еко, а він мав бороду і окуляри, справили на мене враження і я цю книгу придбав. Після чого вона зайняла почесне місце в моїй бібліотеці. І якщо вже брав цю книгу до рук, то тільки, щоб подивитися на неї, погортати сторінки. Кілька років я її не читав.

Однак кожна книга має свій час. Тож, хоч і вагався, однак прийшла черга і до "Бавдоліно". Коли книгу пише історик, завжди є легкий острах, що може бути нудно. А якщо події розгортаються у віддаленому та дуже заплутаному середньовіччі, то тим більше боїшся плутанини. Повинен відразу заспокоїти тих, хто хоче братися читати "Бавдоліно", там все нормально. Умберто Еко не той чоловік, що буде переповідати нудну історичну хронологію. Він письменник-містифікатор, чаклун і авантюрист, якими була переповнена середньовічна Європа.

Тому "Бавдоліно" - це цікавий роман-гра, де автор під видом героїв закликає вас у мандрівку. Толкін казав, що найкраща форма для роману подорож, Еко від цього не відступив. Читаючи "Бавдоліно", ви слідкуватимете за мандрівкою героїв книги, а там зібралася весела компанія. Лише подорож, як і все в цій книзі, буде не звичайна, адже Еко містифікатор. Його герої – це фантазери, дурисвіти, авантюристи, люди, що здатні сприймати власну вигадку за реальність. Тому подорож в яку вирушатиме весела компанія, на чолі з головним героєм Бавдоліно, це будуть пошуки царства пресвітера Йоана.

Варто відмітити вміння письменника жартувати. Інколи жарти стосуються дуже серйозних речей, таких як мощі чи реліквії, однак Умберто Еко вдається настільки тонко подати жарт, що неможливо не посміхатися коли читаєш його роман. Жарти допомагають долати сторінки роману з такою швидкістю як мандруватимуть герої з місця на місце, тому книгу читати дуже легко. Складні історичні перипетії подаються так доступно, що заміняють кілька підручників з історії. Після цього більше розумієш суть Священної Римської Імперії, ким був імператор для італійських міст, варта уваги і історія Італії з вічно конкуруючими між собою містами. В цьому романі історія Заходу нерозривна з історією Сходу. Корисним буде відкрити для себе Візантію зі столицею Константинополем, та з її мешканцями, які іменували себе ромеями, а італійців вважали за відсталих варварів.

На сам кінець, скажу кілька слів про сюжет. Оскільки не дивлячись на весь історичний матеріал, безліч богословських, філософських, наукових суперечок, які виникатимуть між героями книги. Сам сюжет є захоплюючим, і ні скільки не втрачає від переповнення інформативністю. Навпаки, всі ці речі додають пригодам, описаним в книзі, певного шарму. Все читається цікаво і на одному диханні. Однак той, хто візьме до рук "Бавдоліно", повинен пам’ятати, що все описане в книзі є інтелектуальною грою дуже оригінального і нестандартного письменника – Умберто Еко.   

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті

poster