Часопис книгаря. Знайомство з ремеслом

31.01.2021

Переглядів: 1016

http://chytay-ua.com/

Я не книгар. І після двох місяців роботи в книгарні книгарем мене можна назвати хіба що на перспективу. Так, я мрію колись ним стати, відкривши власну книгарню. Тим часом почав працювати в невеликій книгарні в центрі великого міста. Перед тим, як розпочати власну справу, варто підготуватися, розкладаючи книги на полицях, спілкуючись з клієнтами, а інколи заглядаючи на сторінки ще ніким не читаних книг.

Можна сказати, що до написання цих хронік роботи в книгарні мене надихнув той самий найвідоміший шотландський книгар. Нещодавно закінчив читати його “Щоденник”. Мене не лякають посилання до цього успішного букініста, адже коли людина починає робити щось нове для себе, це майже завжди наслідування, яке згодом набуває індивідуальності, стає чимось особистим і унікальним. Або навпаки залишається лише невдалою спробою.

Переїхавши у нове місто, я одразу подумав про роботу в книгарні, бо ж не уявляю своє життя без книг. Через два місяці ці думки реалізувалися. Тож можу сміливо назвати цей щоденник мотиваційним словосполученням на кшталт “як матеріалізувати думки?” або “від думки до результату”. Подібних історій в книгах багато, і вони доволі популярні, тому чим я (або ви) гірший? Маленькі мрії здійснюються частіше ніж великі, проте шлях до великих мрій прокладається вмінням досягати бажаного у повсякденному житті. Моєю найбільшою мрією є зробити цей світ трохи кращим, ніж він був до мене, а допоможуть мені в цьому книги. З середини грудня я почав працювати.

(Цей матеріал буде подаватися суцільним текстом, без розділення на дні чи підзаголовки, тому можете сприймати кожний абзац як окрему історію).

Раніше мені здавалося, що я непогано орієнтуюся в літературі. Як же я помилявся! Коли опиняєшся серед великих стосів книг, то починаєш розуміти, наскільки обмеженими є ці знання. Моя домашня бібліотека налічує близько п'ятдесяти книг, а це навіть не десята частина асортименту книгарні.

Клієнтка пів години вибирала дві закладки біля каси, перебравши увесь асортимент і охайно поскладавши все на місце після розрахунку. Приємно мати справу з вихованими людьми.

Дощ та холод не сприяє походам людей по книгарнях. Тому для таких днів варто закуповуватись книгами наперед. Це нормально, коли у вас вдома, як і в мене, стоїть з десяток нечитаних, що очікує свого часу книг. Ви точно матимете чим себе зайняти, якщо несподівано в наших краях наступить сезон дощів.

Інколи не помічаю, як проходять години, проведені за роботою. Книги мають властивість пришвидшувати час, навіть коли їх не читаєш, а просто розставляєш по полицях. Це історія про те, як спромогтися розмістити все те, що фізично не поміщається. Під час цього заняття добре працює мозок, щось схоже на складання літературного пазла чи конструктора. Книги стоять в алфавітному порядку за прізвищем автора, тому переставляти доводиться постійно. Зауважив, що є дуже багато авторів популярної психології прізвище, яких починається на букву “П”. П - психологія. Чи просто прізвищ на цю букву багато в природі? Варто з'ясувати.

Багато книг купують на подарунок, відчувається передноворічний ажіотаж. Видавництва надсилають багато новорічних та різдвяних книг. Святкова комерція - без неї не обходиться жодна сфера. Батьки купують дитячі книги під ялинку. Закохані дарують любовні романи. Одинаки вибирають мемуари чи психологію. Книга - чудовий подарунок.

Щоденник книгаря по-українськи

Перша “цікава” клієнтка на новій роботі. Ходила по книгарні та наводила кіпіш, задала купу запитань і жодного про книги: “визвіть мені таксі”, “чому у вас мобільна мережа не ловить”, “з якої сторони вулиці я знаходжусь?” і т. д. В цей момент книгарня була переповнена людьми, більшість відвідувачів відволікались від  вибору книги на сольний виступ цієї пані. Думаю, вона досягла бажаного. Ймовірно, такі люди мають психологічну потребу перебувати в центрі уваги, навіть якщо в більшості поглядів читається сором за подібну поведінку. Здається, вона якась актриса чи ведуча, десь я її бачив. А можливо, це лише здається.

Юнак років 15, в окулярах і явно завеликій шапці, поцікавився, чи є у нас щось у стилі кіберпанк. Поглянувши на нього, подумав, що панки 21 століття уже не ті, що раніше. Напевно, сучасні кіберпанки мають виглядати саме так. Кіберпанк не дуже популярний серед покупців, тому і асортимент в цьому жанрі не широкий. Запропонував йому щось з класичної фантастики, але хлопець відмовився, як справжній відданий адепт кіберпанківської культури.

Вечір. Людно. Як і вчора не можу знайти книги, які точно мають бути. Це не дивно, адже книг у книгарні більше, ніж місць на полицях. А ще дуже часто відвідувачі беруть книгу в одному місці, а залишають в абсолютно іншому. Це значно ускладнює роботу консультантам. А ще є не популярні книги, якими відвідувачі цікавляться рідко. Час йде, потроху їх розкуповують, і настає момент, коли залишається один-єдиний примірник. Він самотньо лежить десь серед тисяч інших книг - практично без шансів (на жаль) бути знайденим, коли врешті-решт ним зацікавиться якийсь любитель непопулярної літератури.

Визначився з найважчим відділом для мене - це дитяча література. Її дуже багато. З усім іншим легше навести лад, а от з різними атласами, казками, навчалочками та віммельбухами дуже складно. Майже щодня приходять нові надходження, і всі вони різні за розмірами і формою, багато не вміщаються на жодну з полиць.

Але одразу скажу: попри всі фізичні незручності пов'язані з дитячою літературою, розумію наскільки важливою вона є. Саме в дитячому віці найчастіше розвивається любов до книг, а тому великий асортимент і різноманітність мають значення. Я вітаю прагнення тих батьків, котрі хочуть, щоб їхні діти читали. Діти, які читають будуть мати кращі шанси адаптуватися у дорослому суспільстві і стати лідерами в дитячому. Ставлю собі за мету на найближчий час: розібратися в дитячій літературі. Можливо читатиму її коли випаде вільна хвилинка на роботі.

Хлопець поцікавився, чи є у нас Біблія, сказав що передивився увесь відділ фантастики, але так і не знайшов.

В передноворічний період складається враження, що люди багато читають. Такий висновок напрошується з кількості відвідувачів. Більшість книжок зараз купується на подарунок, однак, “подарована книга” ще не означає “прочитана книга”. Це я знаю з власного досвіду. Відверто кажучи, якщо хоча б половина з подарованого мною була прочитана - це добре. Моя прихильність до читання теж почалася з подарованою мені Станіславом Бондарем (моїм другом та співзасновником Читай) роману Василя Шкляра “Чорний Ворон”, теж в новорічний період, років з дванадцять тому. Саме відтоді я вважаю себе книголюбом.

Коли відвідувачі просять щось порекомендувати - це дуже цікава процедура. По-перше, необхідно визначитись із жанром. По-друге, поцікавитися, чим людина захоплюється, тут я заходжу на особисту територію, коли клієнт в якомусь сенсі відкривається мені. Щось схоже на сеанс в психолога, який до речі може затягнутись на 10-15 хвилин. Рухаємось далі і дізнаємося, які літературні спроби мали місце в житті. Тепер можна перейти до вибору книги. Найчастіше вдається продати те, що я сам читав.

В основному, приходячи в книгарню, відвідувачі знають чого хочуть, чи то конкретну книгу, чи конкретний жанр. З такими простіше. Менша частина клієнтів бажають щось схоже до того, що читали раніше. І найменша частка тих, хто наважився вибрати щось спонтанно. Є ще один тип клієнтів, які не тільки не знають, чого хочуть, а іноді й не впевнені, чого вони зайшли саме в книгарню. Нещодавня ситуація:

-       Чи можу я чимось допомогти?

-       У вас є щось новеньке, ну таке прикольне, ну щоб цікаво було, оригінальне.

Запитую, який саме жанр цікавить, і показую на якій полиці можна подивитися новинки.

-       Ну ви не зрозуміли, ну щось таке знаєте, прикольне.

Я і правда не зрозумів, жінка пішла шукати щось прикольне і оригінальне, сумніваюся що в книгарнях.

Люди, які читають потрібні цьому світові. І якщо ви не впевнені з чого почати - заходьте у книгарні, там мають що вам запропонувати.

Підтримати нас можна тут - Підтримати проект

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo