Другий етап. Читай з OVO: третій тиждень

16.02.2021

Переглядів: 696

http://chytay-ua.com/

Продовжуємо підбивати підсумки чергового тижня другого етапу челенджу «Читай з OVO», який триватиме до кінця лютого 2021.

Проєкт, заснований Літературною агенцією OVO для промоції читання, покликаний привернути увагу читачів до книжок сучасних авторів.

Нагадуємо: за умовами челенджу, учасники, які напишуть відгуки на 3 запропоновані книжки у визначений часовий проміжок, матимуть змогу виграти 1200 грн за один чи навіть 3600 грн за три відгуки з обов'язковими хештегами: #Читай_з_Ovo #Читайки #Вигравай_з_Ovo та назви книги/автора.

Книги другого етапу челенджу:

  1. «Інша Марія», Ганна Городецька (видавництво «Дім Химер»);
  2. «Орден Місяця», Богдан Савлюк (видавництво «ТаТиШо»);
  3. «Русла Зап'ясть», Ольга Ольхова (видавництво «Саміт-книга»).

Вашій увазі пропонуємо нову порцію читацьких відгуків.

Александр Плевако

Мені здається, дебют Ганни Городецької вельми успішний. Перед нами сучасний міський роман, в центрі якого не тільки Марія та її колеги, не тільки бабка-ворожка, а і Його Величність Собор. Софія постає тут не менш велично і деталізовано, ніж собори у творах Умберто Еко.

Авторка вдало поєднує побутові деталі, тонкі психологічні спостереження із народними уявленнями, приворотами, іншими «відьомськими» таємницями. Все це відсилає до глибин народної поетики та світоспийняття.

Ганна вміє заінтригувати, наповнити текст поетичними порівняннями, дією, дією і ще раз дією. Тут немає класних описів природи чи іншої «води», якими раніше розбавляли в’ялі тексти «класики» літератури. Ця насиченість дії, стилістична вивіреність і є головними здобутками молодої письменниці. Надіюся, нас чекають ще багато літературних перлин від Ганни. Щасливої дороги!

#Читай_з_Ovo, #Вигравай_з_Ovo, #Читайки, #Інша марія

Читайте також: Другий етап. Читай з OVO: другий тиждень

Юлія Григорук

Богдан Савлюк "Орден Місяця"

Видавництво: "ТаТиШо!"

208 сторінок.

"Вау!" – мабуть єдине, що спадає на думку одразу після прочитання книжки. Не знаю, як висловити власні емоції, але вони буквально розривають мене зсередини. Сказати, що дебютний роман Богдана Савлюка мене приголомшив – це не сказати нічого. Понад 200 сторінок проковтнула майже миттєво.

Із позитиву: приємно здивувала насичена мова, цікава ідея, легкий перехід від сьогодення до привидів таємничого минулого. Важливі постаті, що втілювали і продовжують плекати ідею українського державотворення, тісно переплетені між собою.

А сам сюжет – це одна велика пригода.

Не раз серце "йокало", хвилюючись за ключових (в прямому і переносному сенсі слова) персонажів. Зізнаюся, що в один напружений момент мене ніби обухом по голові телепнули. Здавалось, що втрачено все на світі і неминучий крах усій цій історії. Отямилась і видихнула аж на наступній сторінці. Очевидно, я втрапила в тенета майстерного авторського прийому.

Із несподіванок: усвідомлення, що навіть найзатятіші бандити здатні мріяти, витати у хмарах і шкодувати домашніх улюбленців.

Трохи  відразливо було зустрічатися з лайливою лексикою з вуст окремих персонажів. Але це реальність. Нікуди не подінешся, вона там умісна. А ще спосіб характеристики негативних героїв.

На перевагу приємно вразили майстерно дібрані фрази, якими можна смакувати вічно.

Неодмінно читайте – не пожалкуєте.

Книга Орден Місяця

Автору – величезний респект!

#Читай_з_Ovo #Читайки #Вигравай_з_Ovo

#Богдан_Савлюк #ОрденМісяця #ТаТиШо

#СторінкаМИ #Читайлик #Рецензії

 Читайте також: Другий етап. Читай з OVO: перший тиждень

Viktoria Gnypa

Богдан Савлюк «Орден Місяця»

Дуже неоднозначні у мене враження про цей роман…

Почнемо з хорошого. Тут класна задумка. Нібито Богдан Хмельницький, ще до того, як стати великим визволителем українського народу, грабонув Османську імперію і на отриманий скарб заснував Орден Місяця, який мав плекати та розвивати українську культуру. Орден існує і сьогодні. І з ним перетинаються стежки головних героїв Марка Шептицького та Софі Довбуш. Власне, вся книжка це історія пошуку слідів ордену.

Автор добре все продумав і непогано (як на дебют) втілив. Я особисто вважаю, що в нашій українській історії вистачить загадок не на одного Дена Брауна.

Тепер про мінуси. По-перше, роману не вистачило об'єму, головні герої галопчиком пробіглися по всіх локаціях, швидесенько порозгадували загадки і закруглились з хеппі-ендом за 200 сторінок. Та й місцями сильно відчувається, що це перший роман автора.

Друга важлива проблема - це просто таки гори кліше! Якщо кілер, то обов'язково соціопат-садист, якщо колишня дружина, то обов'язково корислива сучка, якщо олігарх, то точно бидло з поганим смаком, а якщо читач сам не віднайшов паралелі, то у персонажа прізвище Пшоненко.

Загалом, як на дебют, непогано, але є куди рости.

#Читай_з_Ovo #Читайки #Вигравай_з_Ovo

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster