Часопис книгаря. Книжкове сусідство

29.03.2021

Переглядів: 732

http://chytay-ua.com/

Перші робочі години-півтори зазвичай дуже спокійні. Навіть не хочеться вмикати музику, тиша виявляється прекрасною мелодією для початку дня. Саме час пройтися серед полиць, поправити книги, які трохи виступають з-поміж інших, ніби намагаються покинути звичний порядок. Позбирати книги, залишені з вчорашнього вечора відвідувачами десь поза основним місцем, що відведений їм за жанром та алфавітом. Так Орвелл стає сусідом новоприбулого О'лірі, а Фромм примостився біля Фреймут, він говорив про «Мистецтво любові», а вона про «Етикет».

Таке сусідство можна уявити лише на книжкових полицях, воно поза часом й реальністю. Реальнішим видається сусідство Кідрука та Капранових, теоретично це можливо, якщо вони куплять житло в одному районі. Книгарні об'єднують усіх цих письменників і письменниць, які жили в різний час, в різних країнах, в різних умовах і писали про різні речі. Полиці з книжками – це місця, де розташовані багаторічні праці і дослідження, які ми можемо прочитати за декілька годин чи навіть днів. Вони пройшли великий шлях, щоб опинитися тут. Ти ходиш серед сотень праць, які були сенсом життя для їхніх авторів, оберігаючи їх та передаючи нащадкам.

За останні два тижні тричі запитували книжки про коней. Є багато енциклопедій загалом про тварин, про динозаврів, комах, мешканців підводного світу, навіть про полярних ведмедів, але саме про коней не знайшов жодної. Коні – хороші створіння, доволі розумні та дружелюбні, вірні помічники людей у їхніх сільськогосподарських справах, проте такої уваги до книг про них не спостерігав раніше. (Згодом я таки знайшов таку книгу).

Варто було мені навести порядок на двох полицях з дитячою літературою (це зайняло достатньо багато часу та сил), як у той же вечір дві жінки, ще й одночасно, провели на них ревізію за власним баченням, довго перекладаючи і перебираючи книги. Мені дуже хотілося підійти і щиро побажати їм щастя, здоров'я і порядку в їхньому домі та житті. Проте така вже доля книгарня – наводити лад там, де інші іноді його порушують.

Двоє хлопців купили книгу «Секс у людському коханні. Ігри в які грають у ліжку» Еріка Берна. Кажуть, що їдуть до дівчат в гості. Якщо це правда, то вони доволі креативні молоді люди. Якщо ж купили для себе, то най здоровенькі ростуть.

Читайте також: Часопис книгаря. Приховані за масками

– Чи є у вас книга «Сто різдвяних котів»? – вводимо назву в систему, книг не виявлено.

– Книга точно так називається? – перепитуємо.

– Так, тільки вона не про котів, а про ведмедів, – впевнено відповідає відвідувачка.

Вводимо назву з ведмедями, не знаходимо такої книги. Звертаємося за допомогою до Google. Через деякий час спільними зусиллями виявляємо потрібну книгу, її назва – «Майже мільйон ведмедів». Де там сто різдвяних котів ніхто так і не зрозумів.

За масками продовжуюють вимушено ховатися цікаві люди. Одного ранку зайшов літній чоловік, поцікавився наявністю книги «Моя археологія» Леоніда Залізняка, попросив відкласти три примірники до вечора. Як виявилося ввечері, це і є сам автор. Хоча у фотографії молодика на задній палітурці важко впізнається наш відвідувач у масці. Тоді ж заходив письменник Антон Санченко, теж за своєю книгою. Іншого дня мав змогу познайомитися в книгарні з істориком та письменником Борисом Черкасом, він вибирав історичні книги для воїнів на сході, мав трохи часу, а тому люб'язно поспілкувався зі мною.

В умовах пандемії з часом звикаєш до новин про те, що з завтрашнього дня книгарня може зачинитися на невизначений термін або на визначений, але від цього не легше тим, хто якось пов'язав своє життя з цією книгарнею: видавці, книгарі, книголюби, власники книжкового бізнесу. Усі учасники книжкового процесу так чи інак втрачають частину повсякденної діяльності, яка мотивує прокидатися вранці і є одним із смислів на щодень. З цього приводу радіють нечитані книги з інших полиць –домашніх. Настав їхній час. Чим вам і раджу зайнятися, якщо локдаун випав і на вашу долю.

 Читайте також: Часопис книгаря. Носії книговірусу

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo