Коносуке Мацушіта «Шлях»

29.03.2021

Переглядів: 786

http://chytay-ua.com/

Коносуке Мацушіта – засновник Panasonic та відомий менеджер. Він побудував свою бізнес-імперію (від прасок до батарей для Tesla) з нуля, без спеціальної освіти, стартового капіталу чи державної підтримки. Навіть коучі особистого розвитку йому не допомагали. Все, що мав Мацушіта, – це наполегливість, віра у власні сили та життєва мудрість.

Книжка «Шлях» з'явилася як серія зі 121 статті, надрукована у 1968 році на звороті обкладинки щомісячного японського часопису «PHP». У них Коносуке Мацушіта ділився своїми міркуваннями як щодо побудови успішного суспільства, що має матеріальний добробут і духовні багатства, так і думками про особистий розвиток.

Загалом, спочатку його роздуми стосувались лише японців. На календарі 1968 рік. Японія вже відбудувала зруйноване після Другої світової. Але виникає питання – що далі? Куди рухатись? Уся Азія перманентно палає у війнах, від Пакистану до Кореї. Самоізоляція як завжди? Чи глобалізація разом з розвинутими країнами і, за сумісництвом, колишніми ворогами?

Зрештою, Японія вибрала щось середнє, власний шлях, який з одного боку дозволяє не втрачати традицій і культурних особливостей, а з іншого – бути в авангарді світового прогресу. І Мацушіта разом зі своєю компанією Panasonic був у центрі цих процесів.

Утім, нині читачеві стає зрозуміло, що Коносуке Мацушіта звертався до людей з усього світу.

Читаючи книгу, я спочатку ніяк не міг зрозуміти, що вона мені нагадує. Схожі роздуми, хоча й іншими словами, схожа подача у вигляді щоденника. Схожі медитативні думки. Зрештою, знайшов одразу два приклади. 

Перший – це роздуми Марка Аврелія, тільки на японський лад. Ноти японського (!) стоїцизму: сприйняття життя, труднощів і здобутків, радощів і горя як чогось абсолютно звичного, природного потоку речей. Поради до всього ставитись розсудливо, без емоцій, без критичних оцінок оточуючих та і самого себе.

Однак, є і відмінності. В Аврелія людська доля та і все життя є такими, які важко змінити, можна лише пристосуватись і змінити свій погляд на речі (але не самі речі). Мацушіта ж не є настільки радикальним стосовно нашого буття – так, багато чого визначене природою, але якщо наполегливо працювати, розвиватись, не боятись помилок і нових спроб, можна досягти багато чого:

«Кажуть, якщо твій намір достатньо твердий, навіть боги поступаються і дають дорогу… нам слід рішуче втілювати свої мрії, з твердою вірою у свою непохитність, хоч би за яких важких обставин»

Другий приклад ближчий вже нам – це «FМ Галичина» Тараса Прохаська. Не вистачає хіба що дат та прикладів з життя, але в цілому їхні структури схожі. Немає якоїсь однієї історії, події яка б пов'язувала усі роздуми в одне ціле, це більше схоже на збірку есеїв.

«Шлях» – це не класична книжка-біографія засновника успішної компанії з нічого. Якби Panasonic був створений у США чи десь в Європі, швидше усього ми б отримали чергову захопливу розповідь «бідняк, з нетрів великого міста, крізь помилки, образи, боротьбу в мільярдери». Розповідь цю, звісно, екранізували б, і не раз, можливо, вона б навіть отримала «Оскар». До речі, більше про його цьогорічних номінатів можна почитати тут.

Натомість, «Шлях» – це щоденник думок. Розсудливих, спокійних, як споглядання Фудзі на фоні сакур. Тут немає спогадів минулого, історій подолання проблем чи становлення Panasonic, які можна було очікувати від автора. Це радше книга порад на кожен день: як долати труднощі і загартовувати характер. Як приймати рішення та йти вперед. 

Роздуми Мацушіти ґрунтуються на японських звичаях і нормах поведінки (конфуціанські, буддистські та синтоїстські). Часом видається, що читаєш поради самураям. Однак, це не означає, що вони не актуальні для нас. Швидше навпаки – вони вчать не перекладати відповідальність на когось і самому працювати заради мети і блага країни. Для українців з нашими традиційними хатами скраю (завжди цікавило, якщо усі скраю, хто ж тоді в центрі?) ці поради можуть бути більш ніж актуальні.

Ще один важливий момент: Мацушіта концентрує увагу не стільки на особистому добробуті та зростанні, скільки на користі для розвитку суспільства і країни в цілому. У роздумах про бізнес він зазначає, що справжня його мета – надавати найякісніші послуги, найбільше щастя – задоволений покупець. Це дуже дисонує зі звичним для нас «бізнес – це максимізація прибутку».

«У цьому швидкоплинному мінливому світі нам слід як і в добрі часи, так і в погані, завжди з відкритим серцем йти одне одному назустріч, спілкуватись між собою і надавати одне одному підтримку»

Замовити книгу