Марсіанська бібліотека від Читай

12.04.2021

Переглядів: 834

http://chytay-ua.com/

А що, якщо уже завтра колонізація Марсу не буде такою міфічною, як здається зараз? І у вас в валізі, яка прямуватиме на червону планету, є місце тільки для однієї книги. Яку б ви вз'яли?

Поки ви думаєте, редакція Читай уже подумала і пропонує саме такі.

Станіслав Бондар: "Вінні-Пух" Алан Мілн

Коли буде колонізація Марсу, то хочеться взяти з собою якусь світлу і добру книгу. Адже заселення нової планети - це як початок чогось нового і грандіозного.

Мені здається, що найкращою книгою для такої пригоди є “Вінні-Пух” Алана Мілна. Це книга про кумедного ведмедика, яка полонила серця мільйонів дітлахів по всьому світу. Для дорослих вона повинна бути нагадуванням про абсурдність великої війни. Адже “Вінні-Пух” був написаний ветераном Першої світової, людиною, яка пропустила через себе увесь травматичний досвід воєнних дій. Алан Мілн мріяв про світ, де не буде більше війни.

Ці глибокі переживання змусили письменника та його сім’ю виїхати за межі міста, ближче до природи й саме в такій атмосфері він, прогулюючись з сином у лісі, вигадав історію про щирого і веселого ведмедика та його друзів.   

Крім того, ми чимось подібні до Вінні-Пуха, адже він теж мріяв літати - прагнув дістатися на кульці до бджолиного гнізда, щоб поласувати медом.  Так само, як ми хочемо відправитися в космічну Одіссею, ведмедик без жодного сумніву відправлявся в експедицію для відкриття Північного полюсу.

Я точно візьму з собою “Вінні-Пуха”, адже ця книга вчить нас людяності, взаємності та дружби, а це нам ой як знадобиться під час колонізації нових планет.

Слава Славський: "Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього" Ювал Ной Харарі.

Я все ще вважаю, що знання врятує людство, а допоможе в поширені цих знань науково-популярна література. У цьому жанрі є багато достойних книг, які хотілося б зберегти для далекого майбутнього, проте «Людина розумна» для мене є чимось узагальнюючим, книгою, яка акцентує увагу на багатьох важливих питаннях. Марсіанській бібліотеці не завадить історія людства на планеті Земля, принаймні для того, щоб наші марсіанські нащадки не повторювали помилок своїх земних предків. Навряд чи жителів Марсу чекає когнітивна, сільськогосподарська та промислова революції, земляни пройшли ці етапи до них, але пам'ятати про це потрібно, адже саме вони привели нас в сьогодення.

А взагалі науковцям непогано було б написати книгу типу “Як не просрати планету” і видати на галактичний літературний ринок.

Оксана Пелюшенко: "Путівник по Галактиці для космотуристів" Дуглас Адамс

Звісно, половину марсіанської бібліотеки я б запакувала довідниками про флору і фауну планети, особливості клімату, 100500 найкращих місць для відпочинку та посібниками з вирощування картоплі, але все це було б вкрай непрактично, оскільки згодитися може лише щось про вирощування картоплі, та й то в комплекті повинні додаватися ще Марк Вотні, марсохід і база НАСА. Тому на найпочеснішому місці в моїй версії марсіанської бібліотеки буде «Путівник по Галактиці для космотуристів» неперевершеного Дугласа Адамса! Дуже заздрю тим, хто ще не читав цієї книги – на вас очікує прекрасний рафінований англійський гумор, місцями навіть чорний)

Загалом, якщо подумати, то британці дуже легко вирішують проблему площ і територій – вони просто придумують свої світи! От Адамс, наприклад, заварив таку космічну юшку, що її всім Всесвітом ледь розгребли і то не зовсім зрозуміло, чи остаточно)

І що особливо прекрасно в «Путівнику….» (окрім гумору, звісно), то це те, що можна не лише дізнатися відповідь на найважливіше питання у Всесвіті – СПОЙЛЕР!!! – 42, а й, читаючи між рядків, побачити безліч «земного», над чим іронізує і що відверто висміює автор, можна знайти багато такого, чого дуже не варто тягти з собою на Марс.

І до речі! 6 лютого 2018 року SpaceX запустила на геліоцентричну орбіту Марса красиву вишневу Tesla Roadster Ілона Маска, на панелі приладів якої було написано: DON’T PANIC! Здогадуєтеся, звідки цитата?).

Христина Пошелюжна"Інтернат" Сергій Жадан 

Я б відправила у космос «Інтернат» Жадана. Було б непогано перечитувати її знову і знову, гаючи марсіанські будні. Було б добре, якби нова марсіанська генерація познайомилася з цією важливою книгою про російсько-українську війну сучасності від живого класика української літератури. Можливо, слід побудувати цивілізацію з нуля, аби не допускати такого явища як війна, аби батькам не доводилося (не хотілося) віддавати дітей в інтернат, зрештою, аби навчитися добросусідству.

Січневий ранок довгий і нерухомий, як черга в лікарні. Тополі визирають із туману, наче діти з-поза батьківського плеча. Натовп розтягується вулицею, ніби пожежний шланг... Епітети, метафори, алегорії, гіперболи, рефрени пронизують творчість Жадана ніби Чумацький шлях нічне небо. «Інтернат» Жадана став вибухом наднової в українському літературному світі, а його переклад англійською та нещодавній вихід в Америці тільки розширить коло апологетів-жаданістів. Переконана, марсіанцям така література була б до вподоби.

Мар'яна Паславська: "Граф Монте-Крісто" Александр Дюма 

Якщо вже брати якусь книгу на Марс, то тільки “Граф Монте- Крісто”. Я впевнена, що саме цей роман допоможе пережити усі труднощі під час поселення та адаптації.

Колонізація Марсу буде складним процесом і хочеться це все пережити разом з цікавою книгою. І бажано, щоб саме вона змогла відвернути від усіх переживань, нервів і страхів. І я точно впевнена, що саме “Граф Монте- Крісто” допоможе в цьому. Захоплива історія, драйвовий сюжет, герої, яким хочеться допомогти, антигерої, яких хочеться задушити, нескінченні описи природи – ось найкращий рецепт пережити колонізацію Марсу.

Коли ти переживаєш бентежні часи, то саме пригодницька книга може допомогти. Такі книги легко відвертають від поганих думок і перенастроюють твій мозок на позитивний лад. Переживаючи за героїв книги, ти автоматично відпускаєш свої меланхолійні думки. І усе стає не таким уже і трагічних. Та й з’являються ідеї, як перебороти свої важкі часи.

Роман Дюма я прочитала в 9 класі та перечитувала, якщо не помиляюся, разів так 4-5 точно. І якщо ви не читали його, то раджу уже братися за цю надзвичайну книгу і не чекати часів Марса.

Читайте також: 8 кнгиг про любов від реакції Читай

Підтримати нас можна тут - Підтримати проект