Пітер Мейл "Рік у Провансі"

02.02.2016

Переглядів: 4207

http://chytay-ua.com/

Більшість людей, що нас оточують - живуть несправжнім життям, не тим, про яке мріяли в дитинстві. Життя made in China: неприємна робота, обрана кимось освіта, однотипний набір матеріальних цінностей... Ми живемо в суспільстві, де кожен відчуває себе героєм Білла Мюррея у комедії "День сурка" - щодня, та сама гра, біг по колу за примарною винагородою. Але у кожному правилі існують виключення - сміливці, котрі перекреслюють все і починають з чистого листа свою історію. Одним з таких мрійників і є Пітер Мейл.

Майбутній письменник народився у Великобританії та зробив чудову кар'єру в рекламній індустрії, за 15 років, пройшовши шлях від звичайного копірайтера до креативного директора, який розривався між офісами в Нью-Йорку та Лондоні. А потім залишив бізнес для того, щоб...писати освітні книжки, в тому числі серії про статеве дозрівання для дітей та молоді. У кінці 80-их британець вирішує залишити Туманний Альбіон та втілити давню мрію - поселитись на півдні Франції.

Пітер разом зі своєю дружиною Дженні придбали старий фермерський будинок з невеличким басейном у містечку Менерб, що знаходиться у південному департаменті Воклюз, на фоні краси мальовничого лавандового моря та засніжених вершин національного парку Люберон. Грошей вистачало ще на півроку, попереду - повне переобладнання помешкання, плани написати роман, знайомство з сусідами, вивчення французької, а вечорами терпке Шатонеф-дю-Пап, сидячи на розпеченому камінні, яким вимощене французьке подвір'я зразка 17-18 ст. Колишній копірайтер заводить щоденник і щодня описує свої враження від ідилії провінційної Франції, нотує кумедні історії, захоплюється гастрономічними відкриттями ( у Франції тільки сортів сиру нараховують більше 500 ). Агент англійця, прочитавши записи, переконує його написати книгу - так, випадково, на світ появився "Рік у Провансі" - міжнародний бестселлер, перший у серії ( далі були "Прованс назавжди", "Ще один рік у Провансі" і т.д.), який був екранізований та став найкращою туристичною книгою 1989-го року, а його автор нагороджений Кавалером ордену Почесного Легіону. Пітер Мейл стверджує, що став "іноземцем, який публічно закохався в Прованс": "Я жив у багатьох місцях: в Лондоні, в Нью-Йорку, на Барбадосі, на Багамах. Але ніщо не зрівняється з Провансом".

Кавайон, Лурмарен, Авіньйон, Русіййон, Пертюї, Маноск, Ансуї - назви цих містечок та селищ зображують в уяві певний стиль життя, яке для нас описує британський експат,- це не Менхенгладбах чи Вольфсбург. Якщо вас цікавлять наступні теми, то, насичені теплом та південним сонцем, книги Мейла саме для вас: скільки коштує кілограм трюфелів та, що таке Містраль; як правильно торгуватись на недільному ринку в Карпантра та де готують найкращий Буайябес в Марселі; де знаходиться музей Штопора, та як правильно доглядати за своїм виноградником; що таке foie gras та в чому заключається "французький парадокс"; яка марка pastis найкраща та чому заборонили абсент; коли п'ють marc та правила гри в boules...

Перевірити чи Пітер Мейл має рацію і Прованс насправді такий фантастичний - можна єдиним способом і він надзвичайно приємний. Доречі, тисячі туристів з Японії, Австралії, Німеччини, США так і вчинили, не сподіваючись на великий успіх, письменник вказав у книзі свою справжню адресу, тому кожного дня приймав по 5-6 гостей з цілого світу. Останньою каплею стала група італійців, яка розважалась в басейні та робила фото на фоні будинку. Після цього Мейл на 4 роки покинув Прованс, але все ж таки знову повернувся.

Для мене це книга-антидепресант, книга-вітамін, саме так її назвав один з українських "політв'язнів" (той, що без коси) кілька років тому, сидячи в Лук'янівському СІЗО. Тому, якщо вона допомагає в таких ситуаціях, то обов'язково зігріє вас холодними зимовими вечорами з бокалом сухого вина.

В кінці-кінців провінційний Прованс - це дуже корисно. Це доводить приклад Жанни Кальман, яка щасливо прожила 122 роки у цьому регіоні і є найстарішою людиною, яка жила на нашій планеті.

Тому читайте "Рік у Провансі", подорожуйте та діліться враженнями.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті

Андрій Керод

Поціновувач прекрасного.

author photo
poster