Ерік - Еммануель Шмітт “Амнезія, або маленькі подружні злочини”

03.02.2016

Переглядів: 3151

http://chytay-ua.com/

Ерік - Еммануель Шмітт (28 березня 1960 — теперішній час) - французький письменник і драматург, автор актуальних сучасних п’єс, новел, романів та оповідань. Твори Шмітта завжди різні, з характерною ізюминкою, кожен сюжет кардинально відрізняється і захоплює читача до самого кінця. 
П’єса “Амнезія, або маленькі подружні злочини” - це історія стосунків сімейної пари. Розповідь в основному розкриває питання того як важко любити довго. За сюжетом подружня пара знаходиться на межі розриву. Головний герой Жіль страждає на амнезію, а його дружина – Ліза намагається допомогти пригадати йому якими були їхні стосунки до початку хвороби. Таким чином вони проговорюють різні ситуації, які траплялися, намагаються визначити якісь опорні моменти, які об’єднували їх все життя. Впродовж розмови Ліза намагається натякнути на недоліки свого чоловіка, натякає на те, що роман “Маленькі подружні злочини” - це ода їхній любові. Але все не так просто... Подружжя перекидається неоднозначними фразами метафоричного характеру : “ - Життя зі мною схоже на пекло? - Ти мене зворушив цим питанням...-А як же ж відповідь? - Звичайно, пекло, але ... якимось чином ... воно дороге мені. - Чому? - У ньому тепло.” 
Найцікавіше відбувається у кінці, але задля інтриги варто цей момент залишити читачеві. Можна лише додати слова Жіля: “Твоя відсутність мене не вб'є, вона отруїть мені життя. Прошу тебе, не йди. Я не хочу ніякої іншої жінки. Я не хочу іншого вбивцю”.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті

Катя Буяльська

журналіст, культуролог

author photo
poster