Франц Кафка. Що почитати?

24.03.2016

Переглядів: 6094

http://chytay-ua.com/

Цей похмурий, мовчазний і талановитий письменник, залишив не найбільшу літературну спадщину своїм прихильникам. І не тому, що писав мало, а тому, що спалював свої твори. Вони видавалися йому недостойними для публікації. Його дитячі страхи впливали на його самооцінку, роблячи його невпевненим в собі. І, автоматично, невпевненим у своєму таланті.

Але незважаючи на усі старання Франца Кафки знищити свої рукописи, зробити так, щоб не залишилося навіть згадки про нього, як про письменника, усього не можливо знищити. І за іронією долі, людина, якій Кафка довіряв найбільше, не виконала його прохання. Його друг Макс Брод не спалив його рукописи. І тепер ми можемо читати те, що мало горіти.

Твори Кафки депресивні, темні і їх важко читати. Тобто не сам процес читання важкий, а не легко збагнути думку автора. Але, незважаючи на усе це, його твори надзвичайно цікаві. Ти ніколи до кінця не розумієш думки автора, і стараєшся влізти йому в голову. Деколи це вдається, але здебільшого Кафка неприступно тримає захист. Але від цього його книжки, не стають менш захоплюючими.

Тому ми підготували невеликий список книжок, які варті вашої уваги. Пропонуємо розпочати знайомство з письменником з творів, перекладених українською мовою:

“Романи, оповідання, щоденники, листи”

Там весь світ письменника. Усі його переживання і тривоги. Ця збірка відкриває вам можливість заглянути в потаємні думки Кафки. Вони не завжди будуть позитивні і веселі, але безумовно цікаві і захоплюючі.

 “Процес”

Цей твір письменника досить нестандартний. З однієї сторони, ти співчуваєш головному герою, з його вічними пошуками правди і справедливості, а з іншої сторони, десь так всередині книги, починаєш сумніватися в його безневинності. І це відчуття тебе не покидає до кінця історію. І ти ніяк не можеш збагнути хто винний, а хто просто жертва. А яке там цікаве завершення книжки…

“Перевтілення”

Важко уявити, що собі думав Кафка пишучи цю книжку. Це ж яку треба мати уяви, щоб таке витворити. Описати і воскресити ці чудернацькі фантазії на папері, міг тільки він. Це дуже дивний твір, але водночас і прекрасний. Він відкриває усі сторони людської душі,  не залишаючи нікого байдужим.

“Замок”

Впертості головного героя книжки можна позаздрити. Він, незважаючи, на непривітність людей, відчай найрідніших і ворожість міста, як Сізіф, несе свій камінь до гори. Не зупиняється і не нарікає на долю. Просто несе. Але з надією на краще.

“Зниклий безвісти: Америка”

Книжка про пошуки себе в цьому жахливому світу. Усе в найкращих традиціях Кафки. Безглузді, на перший погляд, діалоги і беззмістовні пошуки хороших людей. Усе несправедливо і виходу з скрутного становища немає. Просто іти за течією брудного життя. Роман так і не був закінчений письменником. 

Читайте також: Франц Кафка: Той, що вбиває радість.

 Підтримати проект

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster