Цитати з книги "Небезпечно - істина" Ошо

08.05.2016

Переглядів: 4720

http://chytay-ua.com/

Всі книги Ошо схожі, вони поєднують безліч тем та думок. У кожній з них можна знайти щось корисне та цікаве. Вони, в певний життєвий період, впливають на велику кількість людей у всьому світі. Серед таких людей і автор цієї статті. Саме тому, пропонуємо до вашої уваги декілька цитат з книги Ошо "Небезпечно - істина", які видаються актуальними та цікавими.

Сам по собі вік не дає людині ніяких переваг. Дурень залишається дурнем – а можливо стає ще більш дурнішим. Ідіот в міру дорослішання, стає ще більшим ідіотом, тоді як мудра людина не може залишатися колишньою, вона розвивається. А коли ідіот старіє, його ідіотизм примножується.

Перед тобою ціле життя. Люби його, проживи його в повну силу. Це єдиний спосіб правильно підготуватися до смерті.

Хто має сумнів до останнього моменту – знаходить відповідь. Хто копає до самого дна – пізнає.

Інтелект потрібно розвивати, для цього існує безліч методів. Сучасні психологи намагаються його вимірювати. Я кажу, не будьте дурнями, не витрачайте час на виміри – що вимірювати? Середньостатистична людина зупиняється в своєму розумовому розвитку на рівні тринадцяти років. Їй може бути сімдесят, але за розумовим складом їй тринадцять і вона використовує не більше п’яти – семи відсотків власного інтелекту. Тому навіщо витрачати час та сили на розробку більш точних методів його виміру? Чому б не розвинути методи, які дозволять удосконалювати його? Саме цьому я намагаюся вас навчити.

Якщо ти будеш просто вірити, розум заіржавіє, і якщо його не використовувати, він покриється пилом. Сумніви – неодмінно загострюють його, не дають тобі зануритися в спокій. Ти постійно будеш в пошуках відповідей. І допоки ти їх не знайдеш, сумніви будуть дошкуляти тобі, саме так вони розвивають наші розумові здібності. Але всі релігії вчать, що піддаватися сумніву – гріх, а вірити – означає бути релігйною людиною. Я кажу: сумніватись – означає бути релігійним, а вірити – означає бути не релігійним.

Ти закохуєшся - чи можеш ти сказати, що знаєш любов? Очевидно, що це зовсім інше явище. Ти її відчуваєш. Якщо ти спробуєш пізнати любов, вона просто випарується в твоїх руках. Її не можна звести до знання. Її не можна зробити об'єктом пізнання, оскільки це явище, яке не має відношення до розуму. Воно має відношення до твого серця. Так, твоє серце знає її, але це знання зовсім іншого роду - розум не здатний осягнути пульсацій серця.

Коли пізнає розум, ми називаємо це знанням. Коли пізнає серце, ми називаємо це любов’ю. Коли пізнає сутність, ми називаємо це медитацією.

Всі ці релігії завжди проти сумніву. По-суті, вони бояться сумніву. А сумніву боїться тільки слабкий розум - в іншому випадку сумнів - це виклик, можливість досліджувати. Вони кажуть: "Вірте!". Я кажу: "Дослідіть". Вони кажуть: "Не сумнівайтеся". Я говорю: "Сумнівайтеся до самого кінця, допоки не прийдете до мети, не дізнаєтесь, не відчуєте, не випробуєте на власному досвіді".

Люди обтяжені книгами і словами, які не є їх досвідом. А поки щось не стане твоїм досвідом... не обманюй себе. Володіння знаннями може бути дуже оманливим. І саме релігії відповідальні за те, що люди стають обізнаними. Вони повинні допомагати людям ставати безневинними, вони повинні допомагати їм ставати незнаючими, вони повинні допомагати їм запитувати, шукати і досліджувати. А замість цього підносять тобі все на долоні, дають всі відповіді, які тобі необхідно знайти. І ти навіть не усвідомлюєш, що втрачаєш, коли отримуєш ці подарунки. А втрачаєш ти все. Ти живеш запозиченим життям, адже тобі кажуть, як ти повинен жити. Тобі кажуть, як організовувати своє життя. Тобі кажуть, як контролювати свою поведінку, свою природу, і ти сліпо дотримуєшся цього, не розуміючи простого принципа: Гуатама Будда може народитися тільки один раз. За двадцять п'ять століть мільйони людей намагалися стати Гуатама Буддою і жодному з них це не вдалося.

Існування не обдуриш наслідуванням, ти можеш обдурити тільки себе самого.

Щоб ти не робив, про що б не подумав, хоч би які рішення не приймав, не забувай запитувати себе: це твої питання чи це говорить хтось інший? І ти з подивом виявиш, що насправді чуєш чийсь голос, - можливо це твоя мама, вона знову тобі щось говорить. Можливо, твій тато - це зовсім не важко визначити. Все це залишається всередині тебе, записане в тому самому вигляді, в якому вперше було тобі сказано: порада, наказ, повчання, розпорядження. Ти можеш знайти голоси багатьох людей: священика, вчителя, друзів, сусідів, родичів.

Запам'ятай одне: все, що ти знаходиш сам, приносить екстаз. Якщо ж тобі щось дадуть в готовому вигляді, нехай навіть самого Бога, ти не отримаєш ніякої радості.

Слово особистість (по-англійськи personality) заслуговує на увагу. Воно походить від кореня персона. У Стародавній Греції в театрі актори грали в масках, і говорили вони через маску. Сона означає "звук". Персона означає "звук, що лунає з-під маски". Ти не бачиш саму людину, ти чуєш тільки звук, який виходить від маски. Від цього слова персона і походить англійське слово personality, особистість. І це в буквальному сенсі так: твоя особистість - не що інше, як безліч масок. І все, що ти говориш або робиш, виходить від маски; це ніколи не є насправді твоїм, на цьому немає твого підпису. Так що спочатку відкинь всі свої особистості.

Коли я говорю про краще суспільство, я маю на увазі суспільство, яке розуміє цілісність кожної людини, поважає навіть маленьку дитини і не нав’язує їй свої істини. Але, здається, таке суспільство ще дуже, дуже далеко, оскільки всі виношують свої корисливі інтереси і не можуть припинити свої ігри; вони використовують людей і експлуатують їх.

Читайте також: Підбірка книг до Великодня

Замовити книжки Ошо

Підтримати проект

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster