Ешлі Венс "Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє"

27.06.2016

Переглядів: 2051

http://chytay-ua.com/

У 1971 році в ПАР народився хлопчисько. На той час супутники вже літали, але цього хлопчиську було мало. Він обожнював «Автостопом по галактиці» Дугласа Адамса і хотів збудувати свою ракету. Потім він захотів більшого, захотів зробити людство міжпланетним видом, а якщо простіше, то просто переселити людей на Марс. Поки що не переселив, але щороку все ближче підходить до своєї мети. Цього хлопчиська звати Ілон Маск. І всі, хто його знає, в унісон стверджують: Ілон не відступає ніколи і ніколи не відмовляється він свого «хочу». Якщо Маск хоче на Марс, то рано чи пізно, але його SpaceX таки доставить свого невгамовного СЕО на червону планету.

***

Я знала, що прочитаю книгу Ешлі Венса “Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє” вже в ту мить, коли вперше наткнулася на анонс про її появу в українському перекладі. Маск – без перебільшення людина-епоха. Його порівнюють багато з ким, найчастіше з Генрі Фордом та Стівом Джобсом. Венчурні капіталісти з посмішкою кажуть, що Маск – це щось наче удосконалена комбінація Джобса і Біла Гейтса. Фанати Marvel називають Маска реальним прототипом Тоні Старка, того самого генія, мільярдера, філантропа, плейбоя, в образ якого прекрасно вжився Роберт Дауні-молодший. На підтвердження наводять факти про те, що в гаражі Тоні є Tesla, а Маск особисто проводив актору екскурсію на заводі SpaceX і навіть появився в ролі самого себе в фільмі про марвелівських месників.

Маска вважають генієм, божевільним, фанатиком, неврівноваженим бевзем, візіонером, людиною майбутнього, соціопатом, спасителем людства, нестерпним керівником, скандалістом. І найсмішніше, що все це і справді про нього. Маск – це все і зразу. Це живе втілення того, що називають «бачу ціль – не бачу перешкод». 

Біографія, написана Венсом, – книга, читати яку цікаво практично всім: і тим, хто вважає Маска месією та генієм інженерії, і тим, кого більше цікавить скандальна сторона його діяльності, і людям, які про цього резидента Силіконової долини взагалі почули вперше. Вона читається як роман про того, хто не зупиняється ні перед чим у досягненні поставлених цілей та задоволення власного его. Це історія становлення людини, яка вражає оточуючих своєю різноплановістю і різносторонністю.

Маск фактично здійснив революцію одразу у трьох прогресивних і перспективних галузях (дехто говорить, що таких революцій було 4, додаючи до сонячної енергетики, електромобілів та ракетобудування ще й ринок електронних платежів, і згадує про імовірний п’ятий переворот, транспортний). Він водночас воює зі всією бюрократичною і лобіською системою США і оголошує боротьбу зі скороченнями і абревіатурами в текстах електронних листів, думає про запуск космічного інтернету і космічних танкерів, хоче побудувати гігантські американські гірки в офісі однієї із своїх компаній, розмірковує про політичний устрій колонії людей на Марсі, планує навчити машини Tesla плавати і любить організовувати вечірки. Саме тому, коли Ілона порівнюють з Джобсом, мимохідь задумуєшся, що таке порівняння справедливе не до кінця: Джобс більше орієнтувався на землю, Маск – космічніший, глобальніший, а тому амбіційніший. І особисто мені дуже жаль, що главу Apple не цікавив космос. Хотілося б побачити, як ці двоє фанатиків боротимуться за земну орбіту. Еххх… гадаю, iRocket була б справжньою красунею…   

Думаю, не варто казати, що книга мені сподобалася. Я отримала те, на ще сподівалася: вона красива, дорога, презентабельна, з суперобкладинкою, надрукована на якісному папері. Дарувати або читати таку – справжнє задоволення! В моєму примірнику книги написано, що це 2 видання. Тираж першого був 2000 екземплярів. Отже, такі книги читають, а це не може не радувати.

Однак, є те, що трохи не накладається на моє неамериканське сприйняття світу: занадто багато рефлексії стосовного важкого дитинства Маска, всі оті душевні травми і стреси, які так люблять за океаном і яких мені було трохи забагато. Ну і, звісно, славнозвісний американський пафос! Без нього нікуди! Та й слова «командировка» в українській мові немає… Але це те, з чим можна змиритися. Хоча, я б додала ще парочку чистих сторінок наприкінці книги, аби кожен сам міг продовжити історію Маска. Річ в тім, що книга, яка побачила світ у 2015 році, розповідає про плани компаній Ілона, які на даний час вже зовсім не плани, а втілена реальність. Solar City, Tesla, SpaceX, Hyperloop ростуть і розвиваються так швидко, що плани Маска бути похованим на Марсі виглядають не такими вже і нереальними. Тож чекаємо: Ілон завжди затягує терміни, але ніколи не порушує обіцянки.

poster