Сомерсет Моем "Видимість та реальність"

30.06.2016

Переглядів: 1874

http://chytay-ua.com/

Сомерсет Моем – англійський письменник, що народився у Франції. Однак батьки майбутнього письменника організували пологи так, щоб він народився в британському посольстві у Парижі, що рахувалося офіційно територією Великобританії. Сам Сомерсет Моем оволодів англійською мовою лише після 11 років, однак він увійшов в історію англійської літератури, як надзвичайно плодовитий та до реалістичності відвертий письменник.

Життя Моема не можна назвати нудним та буденним, він подорожував до екзотичних країн Азії та Океанії, встиг попрацювати у британській розвідці на території Росії в період Лютневої революції. Серед його знайомих були Черчилль, Уеллс, Кокто та Кауард. А ще він автор 21 роману та більш як 100 оповідань, десятки п’єс англійця робили фурор на найвідоміших театральних сценах початку XX ст..

Найвизначнішим художнім твором Моема вважають атобіографічний роман «Тягар пристрастей людських». Письменник без зайвих прикрас зображає самого себе. Однак знайомство з творчістю талановитого письменника можна розпочати і з малої прози. Оповідання «Видимість та реальність» точно передає стиль, а також вміння автора писати реалістичні та правдиві історії.

В центрі оповідання «Видимість та реальність» життя впливового та заможного французького чиновника та молодої панянки з провінції, що мешкає в Парижі. Життєва філософія в оповіданнях Моема дуже проста, адже реальний світ наповнений егоїстичними, корисливими та неблагородними вчинками. Сама назва оповідання розкриває його головну думку. Паралельно існують світ видимий, де кожен грає свою визначену роль, а також світ реальний, де ми живемо без прикриття і масок. У світі видимому всі бажають сховатися за мораллю та рамками пристойності. У світі реальному ніхто нічого не приховує.

Багато хто може не погоджуватися з Моемом, стверджуючи, що світ не такий поганий та дволикий. Багато критиків вважали Моема циніком, але це не перешкоджало його популярності. За обкладинкою автора бестселлерів та цинічної людини був схований художник, який точно передавав звичаї та норми того прошарку суспільства серед якого йому доводилося часто бувати.

Подвійне життя, вдавана моральність, нудьга від реальності, як наслідок пошук розваг, – це все пороки і проблеми людства загалом. «Видимість та реальність» - це оповідання про людей. Хоч ця історія універсальна, але одночасно вона є типово французькою. У вступі до свого оповідання Моем наводить слова професора літератури, який виділяв трьох письменників, особливості яких лягли в основу французького характеру. Літературними стовпами Франції, що так вплинули на формування національного характеру були Лафонтен, Корнель та Фонтенуа.

Культурний код до правильного прочитання «Видимості та реальності» - знання французьких звичаїв та менталітету. Текст оповідання має багато цікавих дрібничок – це і оригінальні вирази, деталі характеру, манера спілкування, правила етикету. Благо, що об’єм оповідання зовсім невеликий, тому нескладно за один раз розпочати та завершити прочитання цієї історії повністю. Любов до Франції впливала не лише на творчість Моема, вона вплинула і на його життєвий вибір. Як тільки випала зручна нагода він купує віллу на морському узбережжі французької Рив’єри, де мешкає та плідно працює протягом сорока років до кінця свого життя.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

poster