Мішель Уельбек "Платформа"

03.07.2016

Переглядів: 1828

http://chytay-ua.com/

Мішель Уельбек – відомий французький поет, письменник, есеїст. Більшість його книг стають бестселерами. Роман “Платформа” виданий 2001 році, а уже 2002 року на паризькому кінофестивалі отримав приз “Кінороман”.

Невеличке попередження для читачів Читай.ua– якщо ви не любите відверті сцени, тоді ця книжка не для вас. У ній ви зустріните аж ніяк не романтичні описи любовних утіх. Тому, якщо ваша психіка до такого не звикла, тоді читайте щось інакше. Уельбек не образиться.

Книжка про наш з вами світ. Але правдивий. Не той ванільний і прекрасний, який нам подають з екранів телевізорів. Не той щасливий, про який нам розказують прихильники якихось західних цінностей. Не той, про який ви читали в дитячих книжечках.

Уельбек у цій книжці показує справжній світ і справжніх його мешканців. Істот, котрі звуться людьми. Тими, котрі торочуть звідусіль про любов до усіх. А насправді дбають тільки про себе коханих. Але як же красиво розказують про толерантність.

Головний сюжет книжки про секс туризм. Так такий вид туризму існує. Навіть якщо закрити вуха руками і кричати, що я цього не знаю. Усі це знають. А хтось навіть ним користується. Бо це так просто, заплатити і тебе люблять. Навіть, якщо ця любов триває декілька годин.

Але не тільки цю тему розкриває письменник. Там можна відшукати взагалі глобальну проблему західної цивілізації. Люди настільки стали меркантильними, що навіть не помічають навколо себе нічого. Тільки ГРОШІ. Гроші, гроші і більш нічого. Усі інші почуття, відчуття не враховуються. Тільки те, що приносить гроші ціниться.

Жінки втрачають свою жіночність, стаючи чоловіками. А чоловіки, навпаки, відчувши можливість не бути сильними, стають плаксивими і ніжними створіннями. Жінки вимагають від чоловіків тільки одного – щоб вони доставляли їм гроші, задоволення, машини і одяг. Забуваючи, що і вони мають віддавати щось взамін.

Книжка про те, що якщо ви вважаєте за доцільне встановлювати свої права в країні з уже віковими традиціями, тоді чекайте біди. Бо ти не хазяїн там, де ти просто турист. І залишається тільки плакати після терактів і масових вбивств. Бо такі закони людства. Свою печеру завжди будуть захищати. А за глузування над традиціями, звичаями, та в кінці кінців релігією, будуть мститися. І не потрібно тоді кричати, що ми не знали, нас не попереджали. Це уже не допоможе. Процес запущений і його не зупинити. І вина лежить на усіх. Навіть, якщо ти не був прихильником секс туризму. Але ж ти знав і не протестував. Отже винний. І такий закон в усіх ситуаціях.

Насправді книжка прекрасна. Вона про пошуки щастя. Чи можливо його знайти в теперішньому світі, де усюди війни, ненависть, теракти, насильство, різного роду збочення? Головні герої книжки будуть старатися це щастя знайти і не втратити. Адже світ, де людське життя нічого не варте, де стільки болі, страждань і брехні, щастя – дуже рідкісне.

Читайте також: Мішель Уельбек "Покора".

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster