Джейн Остін "Сандітон"

11.07.2016

Переглядів: 1630

http://chytay-ua.com/

«Повір мені, море - найкращий цілитель. Солоне повітря і морська вода - ось все, що мені треба».

Ніхто не може бути абсолютно здоровим, запевняв він, навіть якщо здається таким, ніхто не може постійно перебувати в повному здоров'ї, якщо не проводить на морі, щонайменше, шість тижнів на рік. Поєднання морського повітря і морських купань - засіб майже безвідмовний, корисний при будь-якому захворюванні - шлунку, легень або крові; незамінний при слабких легенях, ревматизмі, для загоєння ран, від спазм і розлиття жовчі. На морі не застуджуються, не страждають відсутністю апетиту, слабкістю або пригніченістю. Море лікує, заспокоює, додає сил і бадьорості. Якщо не допоможе морське повітря, справу поправлять морські купання, а якщо купання протипоказані, зцілить морське повітря, призначене для цього самою природою.

Першочергово море лікує душу… А читання про нього створює атмосферу присутності моря за власним вікном. Особливо, якщо живеш у маленькому містечку, де  найнезначніша новина створює великий переполох. Можна моря собі нафантазувати і плисти під літні співи гайових соловейків.

Морським морем з людськими життями та їхніми прорахунками є історія у Сандітоні. Роман Джейн Остін з одноіменною назвою є незавершеним, проте від самого початку захоплюючим і самододумним. Здається, звична Остін, з усією її витонченістю, ввічливістю, закоханістю… Всі її романи наче живуть на сусідніх вулицях і їхні герої вільно могли б переходити один до одного в гості, зовсім не помітивши зміни  локації. Проте, в Сандітоні можна було б розгубитися, а чи навіть бути змушеним привикати до клімату. Проте, у нікого немає ні найменшого сумніву, що тут жити набагато краще. А захочеш скупатися - до моря менше чверті милі.

Тут (та й де-інде) взагалі єдині надійні кореспонденти – жінки. Тут щасливий вітер, бо займає думки тих, кого ми любимо. І завжди приємно побачити старого друга, місце, де одного разу був щасливий.

А цей світ?  – ми послані в нього, щоб у міру сил допомагати нашим ближнім, і якщо нам дана хоч крихта волі, то немічне тіло не може служити виправданням, як би не хотілося нам скористатися цим приводом. Світ ділиться на слабких і сильних духом, на тих, хто здатний діяти, і тих, хто не здатний, і святий обов'язок діючих людей не упускати жодної можливості бути корисними.

То ж роман саме для життя – для життя літа. Ймовірно, навіть для нашого. Для липня і відсутності моря, навіть попри його присутність. Завжди заворожує те, що можна читати ... 

А щодо читання, то герої в Сандітоні кажуть, що у них немає браку вільного часу, і тому багато читають. А щодо часу – то ми читаємо навіть попри його брак.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Іра Іванець

журналіст проекту Читай.ua

author photo
poster