Роман Іваничук "Серед повені книг"

12.07.2016

Переглядів: 2287

http://chytay-ua.com/

Роман Іваничук – український письменник , котрий намагається заповнити білі плями в історії України своїми романами. І йому це вдається пречудово. Його книжки показують те, що відбувалося в нашій країні віками. 2016 року вийшла його книжка “Серед повені книг”. В ній говориться, що це записки бібліофіла: про книги і про себе. Для себе я виділила 4 сюжетних ліній цієї книжки. Якщо взагалі можна говорити про якийсь сюжет. Це послідовні роздуми про життя відомого автора. Але кращого слова ніж сюжет я підібрати не змогла, тому буде сюжет.

Отже, книжки про книжки. Іваничук цікаво розповідає про свою домашню бібліотеку. Докладно описує місце розташування книжок, як саме він їх групував. Роздумує про їхнє майбутнє, але не переживає за них. Він знає, що вони будуть в надійних руках. Навіть якщо окремо одна від одної. Пам’ятаю як читала Умберто Еко, Жан-Клод Кар'єр "Не сподівайтеся позбутися книжок", де автори страшенно переймалися долею своїх бібліотек. І тут Іваничук, без сліз і жалю роздумує про свою власну міні книгарню. Навіть я, власниця мізерної кількості книжок, переймаюся їхньою долею. 

Наступна сюжетна лінія – це доля письменників. Не секрет, що в нашій країні люди, котрі посміли себе назвати письменниками, перекладачами, поетами і не підкорятися різним системам, досить часто страждали. Іваничук розповідає цікаві факти з життя людей, котрих він називав друзями і знайомими. Звичайно не секрет, що багатьох з них убили, змусили замовчати, відправляли в табори. Але Іваничук описав не тільки їхні страждання, але і розповів про тогочасну дружбу авторів, їхні спільні справи і їхнє творче життя. Для усіх, хто цікавиться взаємовідносинами українських письменників книжка “Серед повені книг” буде цікавою.

Звичайно ж Іваничук розказує про себе і про свою сім’ю. Окрім загально відомих фактів, читач взнає непередбачувані факти з життя письменника. От ви наприклад знали, що дядько Іваничука всесвітньо відомий вчений-полярник Михайло Іваничук? А таки це правда. І там ще багато всього цікавого і непередбачуваного. Бо його біографія аж ніяк не біографія пересічної людини. Немовби хтось навмисне заплутав його долю. Але ж неочікувані історії там зустрічаються.

І на останок, про його книжки. Іваничук розповідає, що у нього була мета написати книжки про Україну. Про кожний період в історії нашої країни. І йому це вдалося. Хто читав його книжки, в цьому уже пересвідчилися. А хто, ще не прочитав жодної книжки Іваничука, то ваша велика помилка, шановний читачу. Бо Іваничука читати треба. 

Читаючи цю книжку, я прочитала, що це остання його робота. Надіюся, що це насправді просто помилка. Я надіюся.

Читайте також: Роман Іваничук "Бо війна війною..."

Замовити книжку

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster