Що робити, коли не хочеться читати?

16.08.2016

Переглядів: 4474

http://chytay-ua.com/

Уявіть собі ситуацію, коли ви приходите додому з книгарні, дістаєте з сумки щойно придбану і таку довгоочікувану книгу, вдихаєте її п’янкий запах, відкриваєте на першій сторінці, читаєте одне речення… і закриваєте книгу. Закриваєте не тому, що історія не цікава, а просто тому, що читати не хочете. Не хочете і все, без ніяких на те причин. Вітаю, у вас так званий книжковий спад. Страшна, але виліковна недуга!

«Reading slumps» або книжковий спад досить звична річ, з якою за своє життя стикаються всі. Її симптомами є неконтрольоване бажання ніколи більше не підходити до книжок,  передивитись всі сезони «Баффі – переможниці вампірів», запити горе шоколадним коктейлем і просто забитися в куток подалі від домашньої бібліотеки. Страшно? Вірю! Сама через таке проходила.  Тому ловіть від мене 5 порад, як позбутись цієї напасті в найкоротші терміни. Отже, поїхали!

1. Розберіть свою домашню поличку з книжками, сходіть в книгарню або в бібліотеку. Зробіть це не для того, щоб знайти, що почитати, а просто, аби побути в компанії книг. Поперегортайте сторінки, вдихніть запахи свіжонадрукованих чорнил,  роздивіться палітурки. Загалом, робіть все те, чим займаєтесь в магазині одягу, коли до зарплати залишилось тиждень: просто дивіться та насолоджуйтесь.

2. Перечитайте свої найулюбленіші твори. Так-так, аби захотіти читати щось нове, треба почати зі старого. Буде то сімнадцятий раз, коли Гаррі вперше їде до Хогвартсу, чи Анна вдесяте кидається під потяг, але якщо ці моменти приносять вам задоволення, то гріх ними не скористатись.

3. Кардинально змініть улюблений жанр літератури. Якщо у вас завжди тремтіли руки від однієї лише думки про новий детектив, спробуйте почитати любовний роман. Ви захоплюєтесь магічними світами? Забудьте про Персі Джексона! Купіть собі «Найкоротшу історію часу» Гокінга. Експериментуйте! Це ж так цікаво.

4. Створіть відповідну атмосферу. Філіжанка запашної кави чи м’ятного чаю, стукіт дощу за вікном чи погойдування вагона метро, легкий вітерець у парку чи затишна домашня ковдра. Не важливо, що саме це буде, головне, аби атмосфера навкруги заспокоювала та надихала, і тоді, ось побачите, руки самі потягнуться до книжки.

5. І найголовніша порада: дайте собі час відпочити! От так просто, якщо ви зараз не хочете читати, не змушуйте себе. Книжки нікуди від вас не втечуть, а будуть  віддано чекати, коли ви захочете до них повернутись. Ну а поки що передивіться вже ті сезони «Баффі…»  в компанії шоколадного коктейлю. Ми ж знаємо, що вам це потрібно!

Читайте, бо воно того варте! І пам’ятайте, в світі мільйони літературних героїв, але таких, як ви, більше немає.

Завжди ваша,

Книжкова Відьма.

 

 

poster