"Читай.Молодь": Марія Кізуб

02.09.2016

Переглядів: 1793

http://chytay-ua.com/

[Часто можна почути про освітню гуманітарну кризу в Україні. Також є нарікання на молодь, яка не читає та не розвивається культурно. Редакція Читай.ua вирішила відкласти в сторону всі суперечності та упередження і вивідати літературні смаки української молоді.

Ми вирішили, що цікаво буде дізнатися про книжкові вподобання молодих українців, саме тих, які народилися за часів незалежності. Тому підготували для вас спецпроект "Читай.Молодь", в рамках якого ми публікуватимемо розмови з цікавими, творчими та начитаними молодими людьми з різних куточків України.

Ми віримо, що Україна – читаюча країна, а приклади людей із серії наших інтерв’ю будуть чудовою мотивацією для кожного, щоб читати більше та розширювати коло власних інтересів.]

Марія Кізуб, 21 рік, студентка ЛНУ ім. Івана Франка, танцівниця і мрійниця. Читати любить у вільний від навчання час, а також в маршрутках, потягах та між парами. 

Про атмосферу для читання

Часу на книги практично немає, тому читаю всюди як тільки трапляється можливість. Ношу великі сумки, і там завжди є позичена, куплена або ж передана в групі однокурсниками книжка. Також люблю читати в дорозі, або за відсутності пари вбиваю час з книжкою. Звісно, простіше зосередитись, коли поруч ніхто не шумить...в ідеалі з чашкою кави, але це дуже рідко, та й до читання в маршрутці давно пристосувалась.

Про улюблений жанр

Не можу виділити певний жанр як найулюбленіший. Єдине що можу сказати – це  точно не бульварні детективи-романи Данцової (якщо це вважати за жанр), і напевно фантастика типу зелені чоловічки вкрали дівчинку і повернули з вмінням читати думки.

П.С. Гаррі Поттер не рахується.

Про останні прочитані книжки

В цьому списку і прочитані, і перечитані : "Помаранчева дівчинка" Юстен Горден, новели О. Генрі, "Чоловіки скоро стануть зайві", "Дім дивних дітей", "Мати все" Люко Дашвар, "Викрадач тіней" Марка Леві.

Я рідко сама обираю що читати. В основному – це поради або вдало "підсунуті" книжки моїх дразів, тому література (та і самі автори) категорично може відрізнятися. "Помаранчева дівчинка" - книжка-спогад хворого на рак батька. Вразила деталізація і ніжне передання почуттів героїв. З новеллами і так все ясно, О. Генрі рідко використовує хеппі енди, і ця несподівана розвязка, без підсиленого фіналу мені дуже до душі. "Чоловіки сокро стануть зайві" - залишилась недочитаною, але в мене викликала негатив. Я в деяких ситуаціях приймаю сторону заядлої феміністки, але тут мені хотілось оскаржити теорію і сам заголовок книги. Знову жінок розглядають як мясо, котре без оргазму щастя не знає. "Мати все" і "Викрадач тіней" прочитані в один період. Тут я усвідомила наскільки написане може вплинути не те що на настрій, а навіть на відношення до людей.

Про сучасну українську літературу

Думка про сучасників абсолютно не сформована, адже відношусь до всього абсолютно лояльно. Вважаю, що для усвідомлення генія потрібен час, і добре якщо це відбудеться за життя автора. Хочеться наголосити на поезії Іздрика... Слова тут зайві, просто читайте і думайте про прочитане.

Про недочитані книги

Недочитаних багато, щоб їх перечислювати, та й не згадаю всіх. А в основному залишаю книжку по двом причинам: ну взагалі ніяк неможу її читати, або перенаситилась інформацією, є що обдумати і що "переварити". Така ситуація була з Булгаковим "Майстер і Маргарита", "Так сказав Заратустра" Ніцше, і "100 років самотності" Габріеля Гарсія Маркеса.

Розмовляли Слава Славський та Катя Буяльська.

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster