Мавпи, мітохондрії і дефібрилятор або "Зазирни у мої сни" в Києві

28.09.2016

Переглядів: 1909

http://chytay-ua.com/

Не треба ламати собі голову і намагатися зрозуміти, що спільного у цих словах. Просто тут дехто повернувся з презентації однієї хорошої книги одного хорошого письменника і зараз буде розказувати, як то було. Поїхали!

27 вересня Макс Кідрук офіційно представив свій довгоочікуваний роман «Зазирни у мої сни» (ЗУМС) в Києві. Власне, всеукраїнський тур письменник почав напередодні, 26 вересня, у Рівному. І хоча знайшлися й ті, хто впевнений, що починати слід було саме зі столиці, все ж дозволю собі вважати, що рішення автора цілком виправдане і логічне. По-перше, більша половина сюжету ЗУМСу відбувається саме у Рівному, по-друге, Кідрук не втомлюється повторювати, що рідне для нього місто – це таки Рівне. Тож, гадаю, закидати щось МК стосовно географії туру просто смішно!

Тепер коротко про власне роман. Отже, цього разу Кідрук розповідає про маленького хлопчика, який під час нескладної операції пережив клінічну смерть, а коли повернувся, то прихопив з собою «сувенірчик» з того світу. І нічого такого тут немає, от тільки «сувенірчик» виявився не простим, а лихим, зловісним і підступним, який поступово вилазить з просто дитячих кошмарів в реальний світ і починає…

А не скажу, що ж та почвара починає робити! Думаю, ще далеко не всі охочі прочитали роман, і розкривати його сюжетні повороти – це просто злочин проти фанатів Кідрука і любителів його науково-хорорних романів. Ті, хто знайомий з творчістю МК, знають, що передбачити розв’язку Максових книг неможливо до останньої сторінки, а динаміка викладу не дозволить відірватися від читання, поки все нарешті не стане зрозумілим. І тут треба віддати належне і самому Кідруку, і особливо публіці, яка не дозволила собі проспойлерити жодного вагомого моменту у ЗУМСі.

Окремо хочеться подякувати письменнику і за те, що він, на відміну від більшості авторів, не всівся за стіл і не почав банально читати уривки з книги. Про те, що Макс Кідрук – прекрасний лектор, я знала відтоді, як вперше попала на його лекції з проекту QUANTUM. І він ні разу не підвів! От і сьогодні якось не зовсім виходить назвати то типовою презентацією (точніше, вона-то була типовою, просто типовою для Кідрука). То була суміш наукової лекції, передачі «Руйнівники міфів» і власне презентації. І все, як завжди: виважено, своєчасно, не затягнуто і логічно. А ще дуже просто і зрозуміло, дотепно, з гумором і легко. Серйозно кажу – Міносвіти повинне просто благати МК писати шкільні підручники як мінімум з фізики і біології! З такою подачею і способом викладу думаю, дітей би від книжок було не відірвати!

Кідрук залишається відданим фанатом науки і це робить його виступи ще цікавішими. Словом, ви почуєте не лише про мавп, мітохондрії і зчитування снів, і не тільки посмієтеся з шаблонно-голлівудського рятування всіх за допомогою дефібрилятора. Макс зачіпає ще багато тем з різних областей науки і особисто для мене це було дуже здорово! Це той Кідрук, якого я люблю. 

А ще на тих, хто відвідає презентацію ЗУМСу, чекає величезний бонус. Письменник не просто розповідатиме про цей роман, а і представить та розкаже про книгу «ДНК». Фактично це 7 відомих українських авторів у одній збірці, об’єднаній спільним задумом і покликаній дослідити генетичну пам'ять нашого народу. В тому, що вийшло оригінально, нешаблонно і проникливо, сумніватися не доводиться.

Тож навіть якщо ви не є фанатом Кідрука зокрема або читання в цілому, все одно наполегливо раджу сходити на презентацію «Зазирни у мої сни». Те, що дізнаєтеся багато нового, майже гарантовано! Ну і автограф отримати буде не важко, хоча ми за своїм в черзі хвилин 20 стояли) 

P.S. Кідрук сказав, що продовження QUANTUMу таки буде! Ну УРА ж!!) 

poster