Де я читаю? Біла Церква

08.10.2016

Переглядів: 1873

http://chytay-ua.com/

Інколи приходить час, коли просто необхідно вибратися з такої зручної ковдри, відставити подалі філіжанку з давно захололою кавою, взяти до рук улюблену книжку і піти підкорювати світ. Ну або для початку просто вибратись з квартири і почитати ще десь, окрім як на улюбленому дивані.  

Як би там не було, за межами нашого чудового та затишного світу є ще безліч місць, де можна з користю провести час на одинці з книжкою. А для того, щоб вам було зручніше віднайти такі місцинки, Читай.юа розпочинає серію публікації під кодовою назвою «Де я читаю».

Першою зупинкою буде надзвичайне, різнобарвне і ще зо двадцять епітетів (це зовсім не тому, що я там народилася, чесно-чесно) місто Біла Церква!

Місто офіційно носить назву Міста Добра. Ні, звісно, рожевих єдинорогів та пухнастий фей у нас на центральній вулиці немає, але посміхаються тут частіше, ніж у столиці, перевірено на власному досвіді. А ще Біла Церква просто створена для читання! Не вірите мені, то повірте Пушкіну, Адаму Міцкевичу, Шолом-Алейхему, Олесю Гончару, Михайлу Булгакову і навіть Тарасу Григоровичу. Всі вони свого часу відвідували місто та залишали про нього згадки у своїх творах.

Отже, помандрували!

Де: Парк «Олександрія» та Палієва гора

Чому: Зараз ви маєте хмикнути та сказати щось на кшталт: «Ми думали буде цікаво, а тут знову той парк». Так, парк, і мені за таку пораду ні краплини не соромно! Бо я пропоную відвідати його не тоді, коли там табунами ходять школярі, збираючи гербарій, чи молодята позують на своїй першій спільній фотосесії, а з самого ранку, коли місто тільки починає прокидатись. Адже саме тоді можна відчути всю велич цього місця.

Ранки в "Олександрії" завжди трохи магічні. Безлюдні алеї, озера, ще затягнуті світанковою димкою, сонні лебеді, повітря чисте та прозоре. І тоді так легко повірити, що грань часу починає стиратися, і прочитані колись вами історію оживають. Ось, уже можна побачити, як Олександра Василівна Браницька, засновниця парку, у легкому мусліновому платті йде на першу денну прогулянку. А он там, за колоною з Пеліканом, молодий імператор Олександр І саджає паросток дуба на згадку про себе. А ось тут, під кущем, у тіні Китайського містка Пушкін, між іншим теж Олександр, пише свою "Полтаву". Ранкова «Олександрія» просто створення для того, аби провести там час з книгою!

Скільки: дорослий квиток – 10 грн, студенти – 7 грн, школярі – 5 грн.

Що читати:  «Розум і почуття» Джейн Остін, любовні сонети Адама Міцкевича та історичні романи Вальтера Скотта.

 

Де: Творчий простір «Добро», вулиця Ярослава Мудрого, 17

Чому: «Добро» – це унікальне та перше в своєму роді місце в Білій Церкві. Тут дуже легко побути наодинці з книжкою, при цьому будучи у вихорі емоцій та креативних людей. А ще окрім книг тут можна переглянути старі фільми, пограти у настільні ігри чи розділити з симпатичним незнайомцем партію у Mortal Combat, паралельно обговорюючи всі аспекти філософії Канта. Тут затишно, весело та креативно. Саме те, чого інколи так не вистачає книжковим мізантропам.

Скільки: перша година — 35 грн, кожні наступні 10 хв — 2 грн (будні), 3 грн (вихідні та святкові дні). Кава, чай та смаколики у необмеженій кількості.  

Що читати:  технотрилери Кідрука, сім томів «Гаррі Поттера» та гуморески Павла Глазового.

 

Де: кав’ярня «Віденська кава», вулиця Леся Курбаса, 6/5

Чому: О, це безперечно одне з моїх найулюбленіших місць. По-перше, тут до непристойності смачна кава. Ну чесно, краща навіть, ніж у столиці. По-друге, у «Віденській каві» вас завжди зустрінуть з посмішкою, посадять за столик, на якому незалежно від пори року будуть стояти живі квіти, та ще й нагодують такими смаколиками, що не затриматись там годинку-другу буде просто злочином. У гарну погоду обов’язково займіть місце на терасі, і споглядаючи за повільним життям міста, ви не помітите, як дочитаєте той набридливий роман, що не давався вам вже тиждень. Я особисто, саме там домучила останні сторінки «Ворошиловграда» (не треба кидати в мене тапочками, що ж поробиш, як проза Жадана зовсім не моє).

Скільки: філіжанка американо – 16 грн, фірмова кава по-віденські – 25 грн, кава зі спеціями – безцінна.

Що читати: «Фелікс Австрія» Софії Андрухович та «Маленька паризька кав’ярня» Ніни Джордж

 

Де: Арт-клуб «Квартира 36», Торгова площа, 2/1

Чому: Що можна розказати про місце, яке проводить літературні вечори, має постійно діючий буккроссинг та зустрічає гостей книжковою полицею на півстіни? «Квартира 36» не дарма позиціонує себе як арт-клуб. Тому що «арт» у них скрізь, починаючи від декору і закінчуючи смачнючими банановими млинцями з кленовим сиропом. Тут можна вголос читати свої вірші, фотографуватись з барменом за філіжанку кави (селфі-день кожної середи) чи дивитися романтичне кіно. А ще ви просто зобов’язані зайняти столик біля вікна, загорнутись у картату ковдрочку та в компанії молочного коктейлю помріяти про важливе та прекрасне.      

Скільки: сніданки від 24 до 40 грн, кава або чай до сніданку – 5 грн.

Що читати: «Майстер і Маргарита» Булгакова, романи Тані Малярчук та вірші Жадана.

 

От таким вийшла наша маленька книжкова подорож до Білої Церкви. А ми побачимось з вами дуже скоро, у наступному місці і вже з іншою книжкою в руках.

Читайте, бо воно того варте! І пам’ятайте: світ неймовірно великий та надзвичайно прекрасний, не відмовляйте собі у можливості його побачити.

Завжди Ваша,

Книжкова Відьма. 

 

poster