10 способів змінити домашню бібліотеку

15.10.2016

Переглядів: 3487

http://chytay-ua.com/

Якщо ви затятий книгоман, то, мабуть, вам знайоме те близьке до одержимості бажання шукати нові і нові способи попереставляти книжки та якось цікаво, незвично і нестандартно обставити і оновити свої книжкові полиці. В інтернеті і глянцевих журналах описано безліч способів, як виставити ваші книги у всій їхній книжковій красі. А ще ж є Instagram, Pinterest, поради модних дизайнерів…

Ну і, звісно, є ми! Ми теж пропонуємо 10 способів, як зробити вашу книжкову полицю унікальною і неповторною, не жертвуючи при цьому її практичністю і зручністю.

1. Змініть сам стиль ваших книжкових полиць

Хто сказав, що книги повинні стояти рівненькими рядочками? Ви в Tetris колись грали (то така древня-предревня гра, в яку грали, очікуючи з’яви Pokemon GO)? Якщо грали, значить, як припасовувати фігури ви знаєте. А отже, можете сміливо починати свій книжковий Tetris. Складайте книги горизонтально, вертикально, по діагоналі – на що фантазії вистачить! Але радимо не дуже захоплюватися: це ж все таки ваша бібліотека, подумайте, чи зможете ви з такої чудернацької полиці дістати улюблену книгу так, аби решта не посипалися вам на голову)

2. Розставте книги за кольором

Тут теж маєте поле для фантазії! Хочете – влаштуєте собі домашню райдугу, а забажаєте – і можете виділити кожній полиці інший колір, таким чином отримавши розсипи улюблених відтінків. Однак, і тут є маленька заковика: аби таке робити, мусите досконало знати свою бібліотеку. Інакше уявіть, скільки часу вам знадобиться, щоб знайти потрібну книгу? Точно більше, ніж якби ви шукали її в бібліотеці, де все розставлено в алфавітному порядку.

3. Додайте трохи класики

Хто ж не любить старих книг? В них є свій незрівнянний шарм, свій неповторний запах. А ці пожовклі сторінки, тиснені заголовки і незвичний оку шрифт? Ця оманлива простота потертих палітурок? Ну як тут встояти?

Подаруйте старим виданням трохи місця на полицях, поєднайте класику, стиль і вишуканість. Це не лише змінить образ вашої домашньої бібліотеки, а і створить вам імідж справжнього книгомана і колекціонера.

4. Використайте оригінальні підставки-тримачі для книг

Яскраві, виразні та оригінальні тримачі для книг – це чудовий спосіб підкреслити вашу індивідуальність та стиль. До того ж, чому б не скористатися оригінальними закладками, аби відділити одну серію від іншої чи, наприклад, книги різних авторів?

5. Не забуваємо про пори року

Ми звикли прикрашати дім перед святами або змінювати щось в оселі залежно від пори року. Чому б не зробити так і з книжковими полицями? Зараз, в цю прекрасну дощову осінь чому б не зробити акцент на «теплі» книги з ароматом кави, читати які хочеться, закутавшись в тепле одіяло? Ну і букетик жовтого листя чи розсипи каштанів з жолудями точно зайвими не будуть.   

 

6. Поставте поруч улюблену чашку

Що може бути кращим, між читати улюблену книжку, попиваючи запашний трав’яний чай чи ароматну каву з улюбленої чашки? То чому б не примати цю кружку під боком весь час? І зручно, і оригінально, до того ж великі декоративні чашки легко можна перетворити на елемент декору, підставку чи опору для книг.

7. Добавте трохи зелені

Ви сильно здивуєтеся, наскільки навіть маленький вазончик здатен оживити і прикрасити вашу книжкову полицю! Найкраще на роль таких «озеленювачів» підійдуть, звісно, кактуси та інші сукуленти: вони невибагливі, не потребують частого поливу (а книги, як ви знаєте, не дуже полюбляють воду) і, як правило, не займають багато місця. Однак ви будете вражені від того, якою свіжою, оновленою і затишною стане ваша бібліотека.

8. Черпайте натхнення в улюблених книгарнях

Ходіть по книгарнях, приглядайтеся і занотовуйте в пам’яті цікаві нестандартні рішення. Бо, погодьтеся, де ще можна черпати ідеї, як не в цих дорогих серцю кожного книгомана місцях? Більше уваги тут слід приділити маленьким книгарням, де до створення особливого шарму і атмосфери підходять значно креативніше, ніж у великих книжкових супермаркетах.

9. Використовуйте кошики та ящички

У всіх нас є книги, які просто не створені для стояння на полицях. У  них може бути нестандартний формат чи оригінальне оформлення, або ж такі книги просто на вписуються у загальну концепцію вашої домашньої бібліотеки. Саме тоді на допомогу прийдуть декоративні цікаві коробки, чаші або ж ящички. Вони допоможуть вирішити проблему з нестандартними виданнями, звільнити місце на полицях або ж просто виділити ваші улюблені книги. До того ж такі «книжкові органайзери» можна поставити на підлозі, столі, підвіконні тощо.

10. Покажіть ваші улюблені обкладинки

Хто сказав, що книги повинні стояти, щільненько притиснувшись одна до одної палітурками, аби видно було лише корінці? Згода, це найкращий спосіб, щоб заощадити місце на полицях, але погодьтеся, трапляються обкладинки, які просто гріх ховати від людського ока! Потіште себе! Виставте декілька особливо красивих книг, аби вони повсякчас вас радувати. 

Підготовлено за матеріалами сайту Bustle

poster