Як написати роман: 9 цінних порад

04.12.2016

Переглядів: 7364

http://chytay-ua.com/

Хелен Кляйн Росс – американська письменниця, поетеса, креативний директор, яка поєднує письменницьку роботу з професійним копірайтингом. Її друкують The New Yorker, The New York Times, The Los Angeles Times та інші видання, також Кляйн Росс є лауреатом та фіналістом багатьох американських літературних премій. І оскільки написання текстів – водночас і її робота, і покликання, письменниця вирішила поділитися з Writers Digest своїми правилами і таємницями того, як писати. І не просто писати, а писати добре і якісно. А ми вирішили поділитися цими порадами зі своїми читачами.

Отже, 9 порад від Хелен Кляйн Росс щодо того, як писати роман.

1. Знаходьте час

Хочете засісти за роман або сценарій, і таки збираєтеся зробити це, щойно розберетеся зі всіма завданнями на роботі, розгребете гори паперової роботи на столі чи просто знайдете хвильку часу? Що ж, доведеться вас засмутити: робота ніколи не закінчиться, виконані завдання зміняться новими, а стіл знову буде закладений, просто вже іншими папками. Ви не прокинетеся одного дня в ідеальному світі, коли все, що вам буде необхідно, – це просто йти за своєю музою.

У вас не буде часу на писання. Ви повинні самі його знайти! Прокидайтеся раніше і пишіть декілька сторінок перед тим, як йти на роботу, відмовтеся від перегляду вечірнього телешоу на користь години-другої перед клавіатурою. Знаходьте час, пишіть, навіть якщо написане здається вам не особливо вдалим.

2. Не чекайте на музу

Ваші знайомі, можливо, вважають, що ідеї для своєї книги ви придумуєте, поки приймаєте душ, або медитуєте, поки муза не вкладе вам у голову геніальну ідею чи сюжет. Однак, написання роману для письменника – це в значно більшій мірі важка праця, а не просто натхнення. Це довга подорож, сповнена пошуків і досліджень, котра вимагає значних зусиль. Чак Клоуз говорив, що натхнення – то для аматорів, більшість письменників просто працюють. Так воно і є.

3. Пишіть правду

Написання роману, справжнє письменництво – це не спроба сподобатися читачеві. Його суть в тому, аби розповісти максимально чесно, відверто і справедливо про те, у що ви вірите самі. А для цього вам потрібно знати те, про що ви розповідаєте, розуміти, що ви про це думаєте. Це важливо.

4. Вимкніть все

Писання – це не фонтан емоцій, це вміння залишатися спокійним, вміння слухати інших і чути власний внутрішній голос. Вийдіть зі всіх своїх аккаунтів у соцмережах, закрийте Facebook, Twitter і електронну пошту. Не відволікайтеся, просто відключіть інтернет, коли пишете.

5. Спілкуйтеся з тими, хто теж пише

Так ви не лише зможете обговорювати свою роботу з людьми, які справді розуміють, про що вам йдеться, а і знайдете друзів, однодумців, критиків та людей, з якими, можливо, разом долатимете всі перешкоди на шляху до видання вашої книги.

6. Читайте

Якщо ви письменник, то дуже імовірно, що ви багато читали в дитинстві. Не відмовляйтеся від цього! Відкрийте для себе задоволення від читання просто заради задоволення. Завантажуйте електронні та аудіокниги, читайте в транспорті і в обідні перерви. Відкривайте світ через книги, знаходьте з їхньою допомогою щось нове.

7. Слухайте

Спостерігайте за всім, що вас оточує. Разом з читанням це ще один ключовий момент для того, щоб добре писати. Не уникайте людних місць, слухайте і спостерігайте за людьми в транспорті, в офісі, по дорозі на роботу, в конференц-холі. Як вони ходять? Про що говорять? Чого уникають? Щодня довкола вас протікає безліч історій і сюжетів. Спостерігайте, запам’ятовуйте, занотовуйте, заведіть записник спеціально для таких спостережень і тих думок, які вони викликають.

8. Пишіть про те, що вам цікаво

Не намагайтеся перехитрити ринок. Навіть літературні агенти і видавці не можуть з впевненістю сказати, що куплятимуть, а що ні. Звісно, стежити за тенденціями необхідно, але писати варто про те, що особисто вам по-справжньому цікаво. Якщо ваша книга цікава і захоплива для вас, такою вона стане і для читача.

9. Не скаржтеся

Ніхто не змушує вас писати, тож припиніть плакатися. Нікому немає діла до того, що ви втомлені, бо прокинулися о 04.30, аби в тиші сонного будинку дописати розділ. Остання річ, яка потрібна цьому світу, це ще один роман. Тож не говоріть про себе і свою письменницьку працю так, наче це ваша жертва на благо всього людства. Просто пишіть слово за словом, сторінку за сторінкою, як тільки маєте таку нагоду. Пишіть доти, доки не закінчите історію. 

poster