Новинки 2017-го від українських видавництв

25.12.2016

Переглядів: 8218

http://chytay-ua.com/

Серця книголюбів просто не може не зігрівати той факт, що український видавничий ринок нарешті починає помітно оживати і розвиватися. З’являються нові видавництва, нові імена, українська книга знаходить себе у нових жанрах (графічні романи, комікси, нон-фікшн, підліткові романи), переклади світових бестселерів все частіше радують читацьке око, а якість робіт українських авторів та ілюстраторів гідно оцінюється міжнародними преміями і дипломами.

І хоча більшість видавців визнають: те, що є зараз, – лише маленька часточка того, що хотілося б мати і що є вкрай потрібним, стриманого оптимізму вони не приховують і збавляти оберти ніхто не планує. У наступному році нас продовжать радувати перекладами світової класики та бестселерів різних жанрів, відкриватимуть імена молодих талановитих українських письменників та тішитимуть новими книгами вже іменитих майстрів слова.

В останні дні року Читай.ua запитувало в українських видавництв, які саме книжкові смаколики готують вони читачам у 2017 році. Забігаючи наперед, мусимо визнати: вибрати буде з чого! Тож, книголюби, пора відкладати гроші на нові книжечки!

КНИЖКОВИЙ КЛУБ "КЛУБ СІМЕЙНОГО ДОЗВІЛЛЯ"

Серед найцікавіших новинок першої половини року видавництво планує порадувати нас, зокрема, такими:

Харукі Муракамі, " Безбарвний Цкуру Тадзакі та роки його прощі"

Тринадцятий роман Харукі Муракамі був написаний в жанрі магічного реалізму й розповідає про чоловіка, який намагається зрозуміти, чому його життя 16 років тому пішло не так, як він хотів. Цей роман багато хто з читачів вважає дуже близьким до "Норвезького лісу", одного з кращих творів автора.

Френк Герберт, "Дюна"

Науково-фантастичний роман американського письменника Френка Герберта, перший в низці з шести романів, що складають його фантастичну сагу. Дія роману відбувається у вигаданому всесвіті Галактичної імперії, що їй підвладні безліч екзопланет.

Чак Поланік, графічний роман "Бійцівський клуб-2"

Сиквел книги Чака Поланіка "Бійцівський клуб", проілюстрований Камероном Стюартом. Дія відбувається через декілька років після подій, описаних в оригінальній книзі. Оповідач Тайлер Дерден переживає не найкращі часи: він продовжує сидіти на ліках, його шлюб з Марлою Зінгер тріщить по швах, а в родині тим часом підростає їхній дев'ятирічний син Джуніор. Сама Марла теж не в захваті від свого чоловіка. Терпіння жінки вичерпується: вона підміняє ліки, завдяки чому Тайлер виривається на волю.

Мігай Чиксентмігаї, "Потік. Психологія оптимального досвіду"

Мігай Чиксентмігаї - американський психолог угорського походження, відомий своїми дослідженнями щастя, творчості, суб'єктивного добробуту та веселості. Чиксентмігаї знайомить читачів з теорією, згідно з якою люди найбільш щасливі, якщо перебувають в особливому потоковому стані, який нагадує дзен: стані повного єднання з діяльністю та ситуацією, коли людина повністю включена в те, що вона робить.

Річард Докінз, "Егоїстичний ген"

Книга Річарда Докінза присвячена еволюційній біології. Автор вводить поняття «егоїстичний ген» для опису геноцентричного погляду на еволюцію, згідно з яким еволюція розглядається як еволюція генів, оскільки відбір на рівні особин майже ніколи не переважає відбір на рівні генів. Докінз вводить також поняття "мем" як основну одиницю передачі культурної інформації.

 

ЛІТЕРАТУРНА АГЕНЦІЯ "DISCURSUS"

Вже на початку 2017 року літературна агенція "Discursus" представить дві надзвичайно цікаві книги.

Назва "10 успішних українських брендів" говорить сама за себе. Це історії українських компаній та брендів, що почали працювати за роки незалежності України, і вже досягли вершин у своїх галузях. Ще важливий нюанс: вони не просто стали одними з перших, а зробили це чесно й нині можуть детально розповісти про свій шлях.

Нарешті в ролі "київської" письменниці виступить Маргарита Сурженко, авторка двох книг про АТО і переселенців. Її новий роман "Квартира київських гріхів" водночас захопливий, легкий, жіночний, містичний і, звісно, любовний.

Нова видавнича гілка літагенції "Брустури" представить найповнішу на сьогодні книгу прози Василя Портяка "Охоронителі Діви". У "Discursus" вважають, що це буде одна з найважливіших прозових книг 2017 року. 

 

ВИДАВНИЧИЙ ДІМ "КОМОРА"

Оксана Забужко,  "Шевченків міф України: Спроба філософського аналізу"

Книга Оксани Забужко «Шевченків міф України: Спроба філософського аналізу» вперше вийшла друком 1997 року і справила ефект бомби в українському літературознавстві. Говорячи про творення національного авторського міфу, архетипи, культурну емансипацію та нову парадигму співжиття з імперією, розкодовуючи шевченків текст за допомогою християнської філософії та народної демонології, авторка викликала шалений спротив прихильників традиційного сприйняття й канонічного трактування Шевченка. У 2017 році видавництво "Комора" перевидає цю унікальну працю з додатками – добіркою рецензій, критики та публіцистики, що відображає бурхливу полеміку, яка розгорнулася після виходу книги.

Вацлав Гавел, "Промови та есеї"

П’ять блискучих текстів Вацлава Гавела, одного з найяскравіших інтелектуалів ХХ століття, дисидента, політичного діяча, першого президента Чеської Республіки. Він говорить про важливість солідарності між народами Європи й відповідальність західної цивілізації, про те, що втрачає суспільство, уражене тоталітаризмом. Вацлав Гавел нагадує про важливість історії, свободи, сумління, особистої відповідальності та спільних дій. І хоча тексти написано про інший час та інше суспільство, українцям буде напрочуд легко впізнати в них проблеми, які ще не вповні здолали ми самі.

Їржі Гаїчек, "Риб’яча кров"

Гана повертається додому, в маленьке село в Південній Богемії, у якому виросла і яке покинула багато років тому. Тут є батько, якого вона давно не бачила, брат, із яким батько не бажає спілкуватися, друзі дитинства та юності, яких вона пам’ятає зовсім іншими. І тепер, після тривалого "іншого життя", вона прагне дати раду своїм спогадам, стосункам, задавненим почуттям і образам. Спогади з дитинства героїні відтворюють історію, типову для традиційних сільських районів Чехословаччини у 80-х роках минулого століття, її родина і її село – серед багатьох, які було зруйновано швидким поступом соціальних змін та індустріалізації.

 

Яцек Денель, "Матінка Макрина"

Нова книга вже добре знаного в Україні польського автора Яцека Денеля про велику релігійну містифікацію позаминулого століття. Жінка, відома як Макрина Мечиславська, стала народною героїнею, видаючи себе за мученицю за католицьку віру. Її вигадана історія, що виросла на чутках, страхах і прагненні чуда, легко заступає справжню. І раптом виявляється, що розрізнити святість і облуду, віру й божевілля іноді майже неможливо, а іноді це просто нікому не потрібно.

ВИДАВНИЦТВО "VIVAT"

Кузько Кузякін, "Трошки біла чорна-пречорна книжка"

Якщо опівночі в чорному-пречорному лісі одна необачна чорна-пречорна вівця зустріне білого-пребілого вовка, годі сподіватися від цієї історії чогось доброго. Тому замість бути мудрою й розумною, ця книжка вийшла чорною-пречорною. Хоч і трішки білою. Розповідає вона цікавинки про природу чорного й білого кольорів, чорних дір, про абсолютно чорне Сонце, походження деяких українських топонімів, чорно-білі види тварин, прислів’я, зорові ілюзії, омоніми та багато іншого. Виняткової чорноти від першої до останньої сторінки книжці додає чорний-пречорний гумор. А особливо невгамовні читачі знайдуть у ній цікаві завдання для самостійного виконання та експериментування з чорним і білим. Цей нон-фікшн для дітей однозначно припаде до душі і дорослим.

Вільям Грілл, "Антарктична енциклопедія Шеклтона"

Це унікальна книжка британського художника Вільяма Грілла про героїчну подорож Ернста Шеклтона і його команди до Антарктиди. В 2014 році видання було названо "Кращою ілюстрованою книжкою року" за версією The New York Times. Також книга отримала премію британської Асоціації ілюстраторів у номінації "Дитяча література: нові імена" й увійшла до переліку найкращих книжок 2015 року Комітету дитячої книги США.

Мішель Бюссі, "Літак без неї"

Ким виявиться тримісячне немовля – єдина людина, що врятувалася під час падіння літака? Дві сім’ї ведуть запеклу боротьбу за право оформлення опікунства над дитиною. Вісімнадцять років потому приватний детектив, який, здавалося б, знайшов ключ до цієї загадки, накладає на себе руки, лишивши по собі тільки зошит, в якому ньому викладено всі деталі розслідування. Читач виявляється втягнутим у карколомну гонитву в пошуках істини, аж допоки все не стане на свої місця. Чи всі ці події – лише випадкові збіги в хитросплетіннях долі? А може, хтось від самого початку маніпулює всіма персонажами цієї драми?

Малиновська Валентина, Ткачов Ігор, "Хатха-йога. Ілюстрована енциклопедія асан"

В "Ілюстрованій енциклопедії асан" запропонована унікальна система динамічних і статичних вправ: асан і пранаям, а також подані детальні описи техніки їх виконання. Тим, хто практикує йогу, запропоновано понад 200 фотографій, які допоможуть зрозуміти, наскільки точно і правильно виконується та чи інша дія. Вивірена багаторічною практикою послідовна система освоєння йогічної майстерності допоможе вам не лише отримати тілесне здоров’я, але й збагатитися духовно.

Татуся Бо, "Засиналочки"

"Засиналочки" – найцінніша книжка для усіх турботливих батьків. Адже матусі й татусі так потребують допомоги у надзвичайно важкій справі – укладанні свого невгамовного малюка до ліжечка. Ніжні, добрі вірші та казочки Татусі Бо заколишуть найнепосидючішу дитину.

Також у планах видання книги Рейнбоу Ровелл "Фанатка", Ерін Моргенштерн "Нічний цирк", Міхаеля Енде "Пунш бажання", Робін Норвуд "Жінки, які кохають до нестями" та книга Вадима Гололобова" Їжачки і трошки ховрашки", суть якої оповісти неможливо, можливо лише відчути.

  ВИДАВНИЦТВО "КАЛЬВАРІЯ"

Грігол Робакідзе, "Зміїна сорочка"

Ця  книжка – перше видання творів Грігола Робакідзе українською. У поетичній прозі Робакідзе заворожують фарби і відтінки, півтони психологічних взаємозв’язків та емоцій, виразність характерів, надзвичайно щедра, пластична, точна і влучна мова, багатство стилю і різноманітність манери.

Син, який шукає батька, молодик, який намагається пізнати й відчути своє коріння; чоловік, який усвідомлює пристрасть й природу жіночості… Це роман про кохання й пристрасть, про вірність і дружбу, які долають багато перешкод.

Машаду де Ассіс, "Посмертні записки Браса Кубаса"

"Посмертні записки Браса Кубаса" відкривають першу сторінку бразильського реалізму. За сюжетом Брас Кубас, багатий одинак, наважується після смерті написати оповідь про своє життя. Такі поняття, як правда, наука, доводи виглядають дискусійними і, на думку Браса Кубаса, є відносними. Автор дивиться на світ скептично і зневажливо, спрямовує свій критичний погляд на людський рід, та й самого читача перетворює на одну із жертв іронії своєї книги.

Графічний роман Марка Хендрікса "Тибет. Зцілення Мхуші, доньки м’ясника"

Мхуша страждає від хвороби, навіяної демонами. Місцевий правитель дає їй дозвіл на поїздку до монастиря в Дбу Лі, щоб відвідати ламу-цілителя. У супроводі свого сусіда Лхасо Мхуша вирушає на пошуки монастиря, які перетворюються на епічну подорож через роздроблені землі.

Чорно-білі ілюстрації Хендрікса приголомшливі в своїй простоті й гострій критичності. Він представляє Тибет з абсолютно іншого, несподіваного, боку. Хендрікс висміює пристрасть Заходу до езотеричної сторони буддизму і жадобу до влади серед буддійської еліти. Але в той же час книга є безсовісною одою недоторканому природному ландшафту Тибету.

Валентин Терлецький, "В.І.Н. (Вибору іншого немає) "

"В.І.Н." не схожий на жоден із попередніх романів автора. Це нова книга запорізького письменника, журналіста і лідера рок-гурту "Декаданс", телеведучого Валентина Терлецького. Читачі знають його як автора поезій, есе і романів. Це буде восьма видана книжка Терлецького, три з яких – збірки поезій і п’ять – романи.

 ВИДАВНИЦТВО "ЧАС МАЙСТРІВ"

Джеймс Крюс, "Тім Талер, або Проданий сміх"

Світовий бестселер про підлітка Тіма Талера, який жив у бідності і скруті, але вмів радіти і сміятися так щиро, що захоплювались усі навколо. Щирий, дзвінкий сміх був його справжнім скарбом, та малий навіть не здогадувався про це, бо мріяв мати самокат та наїстися вдосталь тістечок. І ось одного разу він проміняв свій безцінний сміх на можливість бути багатим. Та чого варті гроші, коли ти не можеш порадіти своєму багатству чи просто посміхнутися?

Анна Коршунова, "Комп і компанія"

Владик виріс у місті і навіть тиждень у селі без комп’ютера й Інтернету здається йому справжньою каторгою. Та вже за кілька днів він разом із компанією нових друзів вартуватиме на таємних тренуваннях, зазіхатиме на черешні в сусідському садку, врятує від шахраїв шкільний комп’ютерний клас і вигадуватиме купу причин, аби лишитися в селі до кінця канікул і здійснити таємний план "Сто кроків". Ця книга може стати для підлітка першим кроком до усвідомлення переваг "живого" спілкування і крім того показує позитивний приклад адаптації дітей з особливими потребами до повноцінного життя в суспільстві.

Ярослав Яріш, "Самійло"

Історична пригодницька повість описує події, що відбуваються в часи, коли кочівники чинили набіги на українські землі, щоб грабувати та полонити людей. Сільський підліток Самійло вирушає у небезпечну мандрівку через таврійський степ до Криму, прагнучи звільнити молодшу сестричку, поневолену загарбниками. Книжка розповідає про славетне козацтво, про козаків-характерників, про честь, звитягу, готовність на самопожертву заради святої мети, друга чи побратима по зброї, про свободу, волю, любов до Бога, Вітчизни і людей, про здатність прощати і вірити.  

Анастасія Шевердіна, "Крамниця щастя"

У «Крамниці щастя» можна придбати те, чого вам не вистачає: сміливість, успіх, друзів. Та не кожен може впоратися з купленим другом, розважливо використати набір, який приносить успіх чи здійснює бажання, а краса та симпатія інших людей не завжди дарують радість... Той, хто відважився на таку покупку, має бути готовим до сварок, непорозумінь із близькими, зустрічі з казковими тиграми, кохання заклятого ворога та карколомних пригод. Роман є переможцем літературного конкурсу "Корнійчуковська премія" і допомагає зрозуміти, чи готові ви насправді до здійснення ваших найзаповітніших мрій.

Наталя Гузєєва, "Любов та сімнадцять страждань Петрика П’яточкіна"

Петрик П’яточкін, що так весело рахував слоників у дитсадочку, виріс, став школярем і найбільше цікавився футболом і прогнозом погоди, від якої залежить кожен матч у дворі. Та якось навесні на нього впала любов разом з усіма її стражданнями, страхами, невпевненістю і… синдромом глобального потепління. І хоч йому дуже захотілося втекти від всього цього і навіть від коханої Каті на безлюдній острів, він проходить цей тернистий шлях, учинивши багато веселих дурниць і подвигів.

Про новинки від інших видавництв можна прочитати за посиланням

poster