ФОРУМ ВИДАВЦІВ 2017: чого чекати від українських видавництв (частина ІІІ)

29.08.2017

Переглядів: 5693

http://chytay-ua.com/

Новинки видавництв Discursus, "Видавництво Старого Лева", "Видавництво", "Видавництво  Жупанського", "Комора", "Кальварія", Рabulum, "Фонтан казок", "Брайт стар паблішинг" та "Астролябія" дивіться за посиланням.

Переглянути, що підготували до Форуму видавців Vivat, "Асса", "Наш формат", "Видавництво Анетти Антоненко", "Рідна мова", "Фабула", "Ранок", Meridian Czernowitz та "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га" можна тут.

КЛУБ СІМЕЙНОГО ДОЗВІЛЛЯ

Джеральд Даррелл "Балакучий пакунок"

Чудова казка-повість всесвітньовідомого англійського вченого-зоолога Джеральда Даррелла, яка ще в 1978 році була перенесена на екрани. Ця книжка про пригоди і жагу до перемоги, про силу дружби і про справедливість, про чарівний світ і його міфічних мешканців…

У Грецію, в гості до своєї двоюрідної сестри Пенелопи, приїжджають двоє хлопчиків із Англії — Саймон і Пітер. Під час ігор діти знаходять дивний пакунок, що розмовляє людською мовою. У пакунку — Папуга, якого вигнали вороги країни Міфляндії. Саме він розповідає дітям, що всі жителі країни та її правитель — добрий чародій Ха-Ха — у страшній небезпеці. Пітер, Саймон і Пенелопа вирішують, що вони не можуть лишитись осторонь і вступають у боротьбу проти Василісків, які хочуть загарбати країну Міфологію. На дітей чекає багато випробувань, але вони не мають права на поразку. Попереду — вирішальна битва!

Стівен Кінг "Серця в Атлантиді"

Книга неперевершеного короля жахів Стівена Кінга, в яку увійшли п’ять його повістей, написаних у період з 1960 по 1999 роки. Усі частини поєднані сюжетно та зображують життя героїв, на яких сильно вплинула В’єтнамська війна. Зокрема, читач може ознайомитися з повістями "Ниці люди в жовтих плащах", "Серця в Атлантиді", "Сліпий Віллі", "Для чого ми у В’єтнамі? " та "Тіні ночі спадають з небес".

Кетрін Стокетт "Прислуга"

1960-і роки, штат Міссісіпі, США. Ейбілін все своє життя пропрацювала служницею у білих людей, виростила сімнадцять їхніх дітей, але втратила свого єдиного сина. Мінні — невгамовна й нестримна жінка, з якою не варто сперечатися. Через свій непростий характер вона змушена часто змінювати господарів, але роботу таки може знайти: її торти і пироги незрівнянні. Скітер, біла дівчина, після закінчення університету повертається у рідний Джексон. Вона мріє про письменницьку кар’єру і хоче розповісти світові про те, що коїться тут, на Півдні Америки.

Ці жінки — дуже різні. Але їх об’єднує загострене відчуття справедливості та непереборне прагнення до змін у своєму житті. Вони разом пишуть свою таємну книгу про нелегку долю та устав тогочасного життя і не знають, чи вдасться їй колись побачити світ…

Надзвичайно зворушливий, сильний роман про складні людські долі, страшну несправедливість і біль, але, разом із тим, – про щирі надії, любов до ближніх і віру у те, що із паростків відчайдушної боротьби може вирости нове, інше життя.

Ірвін Велш "Трейнспоттінґ"

Вони — четверо друзів, яких об’єднує не більше й не менше — наркотики. У них героїнове буття, і ніхто не збирається з ним зав’язувати. Вони всі приречені, але, можливо, краще від інших знають, як насолоджуватися кожним днем… Їхній вибір — не пепсі і не життя.

Марк кілька разів пробує припинити вживання наркотиків і нарешті стати дорослим, але відчуває, що кайф сильніший за ці спроби. Його друзі, як і він сам, — молоді невдахи і нероби. Але одного разу доля підкидає їм неочікуваний шанс.

Макс Кідрук "Не озирайся і мовчи"

Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся. 

Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий — ідеальний об’єкт для цькування. Щодень більше замикаючись в собі, він мріє про світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Одного дня Марк знайомиться із Сонею, дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку. Хлопець не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень про реальний світ.

Василь Шкляр "Троща" 

"Троща" — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше. Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. "Свої" і "чужі", дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

НАВЧАЛЬНА КНИГА – БОГДАН

Кліффорд Сімак "Всяке тіло — трава"  

Події роману відомого американського фантаста Кліффорда Сімака розгортаються у невеличкому містечку Міллвілл, штат Вісконсін. Місто раптово оточує таємничий бар’єр. Звідки він узявся? Чому крізь нього не може пройти людина, але здатне проїхати порожнє авто? Чи усі живі організми утримує ця перешкода? З якою метою позаземний інтелект хоче потрапити на нашу Землю? Чи можна довіряти Квітам, які прагнуть миру та гармонії й готові до співпраці? Знайти відповіді на усі ці запитання намагаються спершу Бред Картер та інші жителі містечка, яке потрапило у пастку, а згодом й усе людство. Та чи під силу це їм? Чи вдасться людям уперше в своїй історії встановити зв’язок із позаземними формами життя?

Роджер Желязни "Хроніки Амбера. Книга 6: Козирі Долі" 

У шостій книжці циклу "Хроніки Амбера" розповідь ведеться від імені Мерліна — сина головного персонажа попередніх п’яти книг. 

Здавалось би, після закінчення війни між Амбером та Хаосом настали спокійні дні. 

Трон Амбера очолює новий король, який понад усе прагне зберегти злагоду та мир. Проте дивні замахи на життя і вбивства членів королівської родини не провіщають нічого доброго…

Барбара Космовська "Українка"

Іванка Матвієнко, талановита віолончелістка, випускниця Львівської консерваторії, їде у Польщу до свого коханого Миколи. Амбітний джазовий музикант, у візіях якого — присмак передчуттів успішних світових турне, поки що змушений заробляти, розвозячи піцу у Варшаві. Готова до самопожертви Іванка сподівається на здійснення своєї заповітної мрії — звести на околиці Львова для них із Миколою будинок, де неодмінно має бути приміщення для музикування, а також кімнати для їхніх матерів, які самотою мешкають у Львові та Дрогобичі. Круговерть подій і людей, необхідність щоразу вирішувати нові завдання та ірраціональні переживання занурюють Іванку в зовсім іншу, незвичну реальність...

 

Олександра Шутко "Листи Роксолани: любов та дипломатія"

У цій книзі вперше наведені листи Роксолани в українському перекладі. Йдеться про вісім любовних послань, написаних османською до коханого чоловіка – султана Сулеймана, і три – дипломатичні, адресовані польському королеві Сиґізмунду ІІ Августу та перській принцесі Султан – сестрі шаха Тахмаспа. Разом з перекладом висвітлено й не знані досі в Україні факти з біографії Роксолани, що випливають не лише з її особистого листування, а й із нових відкриттів турецьких учених. Ця книжка є логічним доповненням попереднього видання авторки Олександри Шутко "Роксолана: міфи та реалії".

Ред’ярд Кіплінґ "Як написали найпершого листа"

Одна зі знаменитих "Таких собі казок" Ред’ярда Кіплінґа, найперша, у якій юні читачі знайомляться з чудовою печерною родиною – Теґумаєм, Тешумай і їхньою донею Тафі. У казці нам належить разом із непосидючою Тафі написати найпершого у світі листа. Звісно, завдання це не з легких – у книжці буде багато списів, непорозумінь і добірної багнюки, але врешті листа буде доставлено і прочитано. Як? Дізнаєтеся з книжки!

Книжкою "Як написали найпершого листа" видавництво "Навчальна книга – Богдан" не лише розпочинає видання казкової трилогії Кіплінґа про Теґумайське плем’я, але й дарує читачам неповторні ілюстрації київського художника Володимира Штанка, які було високо відзначено навіть у Кіплінґівському товаристві Великобританії.

ВИДАВНИЧА ГРУПА "КМ-БУКС"

Серія видань Collins Big Cat

Серія видань Collins Big Cat – це систематизована програма для розвитку дитячого читання у тисячах європейських шкіл. Відкрийте для себе фантастичні художні та розвивальні видання від всесвітньовідомих авторів та ілюстраторів — сотні унікальних книжок найрізноманітніших жанрів, стилів, із чудовим ілюстративним матеріалом у зручних форматах. У цих книжках кожен маленький читач знайде для себе багато корисної інформації. Широкий асортимент художньої літератури містить улюблені класичні твори, казки, вірші та оповідання, а широкий діапазон нон-фікшн книжок заохочує досліджувати різноманітні теми від спорту до науки!

Джеф Кінні "Канікули собаці під хвіст" 

Настали літні канікули – погода чудова, і всі діти веселяться надворі. А де ж Ґреґ Гефлі? Вдома, грається у відеоігри за запнутими шторами. Ґреґ не приховує, що йому "більше до вподоби приміщення", він живе у своїй найкращій літній фантазії: жодних обов’язків і жодних правил. Але Ґреґова мама інакше уявляє собі ідеальне літо… 

Ярина Каторож "Стожар"

Читач цього роману-фентезі потрапить до світу Патрії — держави, якої давно вже не існує, але на землях якої переплелись давньоукраїнські імена, вишивані сорочки та холодна зброя з прихованими механізмами, що готові от-от показати свою міць. Тут панують нещадні белати, а в далеких лісах Дикого краю сплять скелі з обличчями велетнів. 

Це роман про злість, жорстокість і любов. Це книга-клубок з історій, справжній палімпсест з прихованими рядками, в якому однієї миті видається, що знаєш про персонажа або ситуацію геть усе, а в наступну — ставиш собі питання: а чи довго ще до наступного розділу — можливо, там буде трохи більш відхилено завісу сюжету?

Лора Підгірна "Червона Офелія"

Літо 1919-го року. Україна залита кров’ю патріотів. Кам’янець-Подільський на короткий час стає столицею УНР. На тлі цих драматичних подій починається історія пристрасного кохання 22-річного агента Розвідочної управи Марка Шведа та витонченої красуні — актриси місцевого театру Олесі Біличенко. За день до приїзду до міста головнокомандувача, Симона Петлюри, агенти московської комуни викрадають кліше для друку 250-гривневої купюри, яке Маркові необхідно повернути за усяку ціну.

Заплутана історія з викраденим кліше перетворюється на справжню криваву драму, яка може зламати нашого героя або ж загартувати для майбутніх випробувань долі…

Динамічно, професійно і небайдуже від журналістки, випускниці історичного факультету Кам’янець-Подільського університету Лори Підгірної про героїв минулого, котрі були такими ж живими людьми, як і ми сьогодні.

Аліна Акуленко "Побачити свої зірки в калюжі"

Це унікальна українська книга-інструкція для реального життя, яка допоможе читачеві досягати персональної самореалізації на різних життєвих рівнях. Автор щиро та креативно веде читачів до їхніх зірок, прокладаючи шлях крізь лабіринти українських реалій та враховуючи нашу ментальність.

Аліна Акуленко — журналістка, автор та ведуча суспільно-політичних програм на Українському радіо, кандидат філологічних наук, фіналістка та член журі міжнародних радіоконкурсів — ділиться з читачами своїми напрацюваннями і спостереженнями, цікаво, обґрунтовано, дуже позитивно розповідає про теорію і практику народження і втілення різних проектів, про психологію створення нового і підводні камені на цьому шляху.

Робін Шарма "Лідер без титулу"

Багато хто з нас проводить найкращі дні свого життя ніби в комі, не цілком усвідомлюючи, що в цьому житті по-справжньому важливо – повністю реалізувати свій потенціал, ставши лідером для самого себе. А потім допомогти іншим повною мірою реалізувати їхній потенціал і зробити світ затишнішим. Зробити це нам допоможуть п'ятеро вчителів героя нової книги Робіна Шарми, фактичного продовження знаменитого "Монаха, який продав свій "Феррарі".

ВИДАВНИЦТВО "ЛЕГЕНДА"

Степан Процюк "Травам не можна помирати"

1970-ті роки. Доба арештів, судилищ, самоспалень... Радянська влада, якій зосталося жити два десятиліття, здається могутньою. Дуже мало хто вірить у перспективу її падіння. Незгодні стають жертвами кагебістських провокацій і каральної психіатрії.

Характери в новому романі знаного українського прозаїка абсолютно різні. Різне бачення себе, різна сила волі, а декотрі з героїв іще й перебувають по різні боки барикад. Персонажі Степана Процюка збірні, узагальнені. Але методи й практики, до яких вдавався, нищачи людську особистість, більшовицький режим, показані з документальною конкретністю.

Антологія українських письменників Донбасу "Порода"

До антології увійшли твори українських письменників кінця ХХ — початку ХХI ст., життя і творчість яких тісно пов’язані з Донбасом. Це автори родом з Донеччини й Луганщини; письменники, що тривалий час жили на Донбасі й віддали йому данину в своїй творчості або своєю творчістю в донецькій землі закорінені; нинішні донеччани, більшість із яких трагічного 2014-го змушена була переселитися до Києва, Харкова, Львова, Івано-Франківська та інших міст України, й лише кілька їх зосталося в Донецьку.

Академік Іван Дзюба в передмові визначає, що метою цієї антології не в останню чергу є прагнення "кинути виклик уявленню про Донеччину (принаймні літературну) як заповідник совєтщини та "совковості": показати альтернативу, змістову й естетичну, підкреслити її".

ВИДАВНИЦТВО "ВИДАВНИЦТВО 21"

Пауль Целан "Волокнисті сонця"

Поетична збірка "Волокнисті сонця" (1968) налічує 105 віршів, розподілених на 5 циклів. З’явилася вона у вересні 1968 року у видавництві "Зуркамп ферлаґ" (Франкфурт-на-Майні), всього за рік після виходу книги "Злам подиху". Книга є найоб’ємнішою і, напевне, "найважчою" збіркою віршів у творчості Пауля Целана. Це засвідчила також сучасна йому літературна критика, яка після її появи виявилася доволі безпорадною й відреагувала такими паролями, як "суб’єктивна зашифрованість", "езотерична таємна мова", "суцільний герметизм" тощо. 

Тут знайшли своє вираження Целанові пошуки абсолютного вірша в особливо екстремальній формі, але, можливо, на цьому шляху він і справді проник до незвіданих сфер мови й крайніх меж поетичного промовляння, які для нас тільки жевріють у недосяжній далині. У своїй образній щільності й лаконізмі це вже поетична мова майбутнього.

Мартін Поллак "До Галичини. Про хасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини"

"До Галичини" – перша книжка Мартіна Поллака, у якій письменник розвіює австрійський "цукровий" міф про колишню коронну землю Австро-Угорської імперії. Його уявна подорож проходить Східною Галичиною – ландшафтами скрути й нужди, де нафтові магнати та рабини-чудотворці гротескно співіснують із бідними єврейськими штетлями, де русини, поляки, румуни, гуцули, вірмени, караїми, німці, роми ледь виживають у корумпованому й неписьменному краї, де водночас твориться багатомовна культурна мозаїка та пишеться прекрасна література.

Ось що каже автор у передмові до українського видання: "Ця книжка вперше вийшла друком понад тридцять років тому, Орвеллівського 1984-го. Звісно, це випадковість. Але цей рік пояснює, чому я описав уявну, а не реальну подорож Галичиною, точніше Східною Галичиною й Буковиною. Подорож в історію, як то кажуть, пальцем по карті, оперту на літературні джерела, старі газети й історичні фотографії – все це було масивом матеріалу, з якого я черпав у бібліотеках та архівах". 

Ральф Дутлі, "Остання подорож Сутіна"

Центральний персонаж фіктивно-біографічного роману Ральфа Дутлі, художник-експресіоніст першої половини ХХ століття, представник так званої Паризької школи Хаїм Сутін – єврей родом із Білорусі, який пов’язав своє життя з Францією і мистецтвом. Крізь призму потоку свідомості, внутрішнього мовлення, спогадів свого персонажа Ральф Дутлі показав не лише складну, суперечливу, виснажену тривожністю, болем, внутрішніми конфліктами, почуттям провини особистість митця, а й найцікавіший, найбуремніший період життя мистецького середовища Парижа 10-х–40-х років ХХ ст. 

Читач зазирне у найменш висвітлені закапелки паризьких нетрів, квартир, салонів, приватних історій і душ, вирушивши разом із художником в його останню подорож, під час якої перед ним у виразних кадрах пролетить усе його життя. В цій історії багато документальної правди, але й велика частина авторського домислу та вимислу чи, все ж швидше, авторської інтуїції, яка заповнила прогалини у портреті цього контроверсійного художника.

Карл-Маркус Ґаусс "Європейська абетка"

В "Європейській абетці" Карл-Маркус Ґаусс доти іронічно перевертає з боку на бік понад 30 понять, поки вони не зрадять свого прихованого значення – це справжній підручник для скептичних європейців. Запрошення до мандрівки континентом, незвіданішим і суперечливішим, ніж підозрюють ті, хто невпинно про нього розводиться.

Симор Гласенко "Нуар по-українськи"

Слідчий Олег Самчук отримує чергове завдання: відшукати зниклу жінку, слід якої губиться у Чернівцях. Однак у пошуках Оксани він відкриває щось лячне в собі. Пристрасть чи любов, усталене життя чи привабливість змін, убивство чи самопожертва – на такі питання мають знайти відповіді персонажі.

Кримінальна драма "Нуар по-українськи" — це другий роман Симора Гласенка, дослідника людських відносин та життєвих виборів. «Нуар по-українськи» неабияк потішить прихильників так званих адреналінових жанрів.

Ян Ваґнер "Блюз кентаврів"

Поетичні варіації Яна Ваґнера беззаперечно зробили його феноменом німецькомовної літературної сцени, одним з найцікавіших німецькомовних поетів сучасності, який першим з ліриків 2015 року отримав премію Ляйпцизького книжкового ярмарку, а 2017 року – найважливішу літературну відзнаку Німеччини – премію ім. Ґеорґа Бюхнера.

До збірки "Блюз кентаврів" увійшли вибрані вірші Яна Ваґнера в оригіналі та у перекладах Юрія Андруховича, Марка Бєлорусця та Петра Рихла з ілюстраціями Ярка Філевича.

ВИДАВНИЦТВО "ЧАС МАЙСТРІВ"

Анатолій Григорук "Перша доріжка в небо"

Двадцять три невеликі історії — наче фрагменти реального життя звичайних дітей. Подібні моменти трапляються у кожній родині і часто залишаються непоміченими. Та вони надзвичайно важливі, адже саме в них народжується те, що зазвичай ми називаємо родинними і вічними цінностями, без яких неможливо знайти свою щасливу доріжку.

Ларс Клінтінг "Кастор ― на всі лапи майстер: пече пиріг та вирощує квасолю"

Улюбленець дітей усього світу бобер Кастор разом зі своїм помічником Фріппе вчить малюків всього того, що вміє сам: майструвати, теслювати, фарбувати, ремонтувати, куховарити… Цікаві та дотепні розповіді з неперевершеними ілюстраціями ― одночасно і розвага, і пізнання нового, і детальна інструкція, як своїми руками зробити щось корисне.

У цій книжці маленькі читачі познайомляться з Кастором і дізнаються, як спекти смачний пиріг і виростити корисну і не менш смачну квасолю.

Анна Коршунова "Комп і компанія"

Владик виріс у місті, і навіть тиждень у селі без комп’ютера й Інтернету здається йому справжньою каторгою, примхою дорослих, яку доведеться якось перетерпіти... ― та вже за кілька днів він разом із компанією нових друзів вартуватиме на таємних тренуваннях, зазіхатиме на черешні в сусідському садку, врятує від шахраїв шкільний комп’ютерний клас і вигадуватиме купу причин, аби лишитися в селі до кінця канікул і здійснити таємний план "Сто кроків".

Ярослав Яріш "Самійло"

Звичайний сільський підліток Самійло вирушає у небезпечну мандрівку через таврійський степ до Криму, прагнучи звільнити свою молодшу сестричку, поневолену кочівниками. Книжка розповідає про славетне козацтво і козаків-характерників, про честь, звитягу, готовність до самопожертви заради святої мети, друга чи побратима по зброї, про свободу, волю, любов до Вітчизни, силу єдності й братерства, про здатність прощати й вірити.   

Алла Потапова "Молочний зуб дракона Тишка"

Коли Славко і Оксанка штовхнули скрипучі двері і зробили крок у підземелля, вони ще не знали, що за на них чекають маленький, але справжній дракончик Тишко, блакитний вітер із чарівним капелюхом, а також звичайний незвичайний паркан, який і бурчить, і лається, але заради друзів готовий ставати плотом, мостом і навіть літальним апаратом. Жодна небезпека не зупинить дітей, бо дракончика попри все потрібно повернути його мамі. Тож уперед, назустріч пригодам!

ВИДАВНИЦТВО "ТЕМПОРА" 

Ірина Даневська "Генерал короля Богуслав Радзивіл"

"Генерал короля Богуслав Радзивіл" - це історичний роман-епопея. В його основу покладено "Автобіографію" литовського князя Богуслава Радзивіла, де події 1648 – 1655 рр. виписані слідами кривавих боїв, що охопили в той час українські, польські, молдавські та литовські землі. Учорашній безтурботний мандрівник Богуслав стає генералом польської армії, його кузен – литовський гетьман Януш очолює литовське військо, і непереможний досі гетьман Богдан Хмельницький зазнає болісних поразок у гучних битвах, де беруть участь Радзивіли… Але чи ж переможе сила у поєдинку амбіцій? Чи зможуть непримиренні вороги стати союзниками?

Олександр Мар’ямов "Береги дванадцяти вод" 

"Береги дванадцяти вод" – книжка, цілком присвячена репортажній спадщині Олександра Мар’ямова – надзвичайно спостережливого мандрівника, журналіста і сценариста. Читачі знайдуть тут декілька матеріалів, опублікованих свого часу в журналі "Нова генерація", фрагменти незавершеної репортажної повісті про Одесу "Вільний порт", цикл подорожніх нарисів "Аеродроми і порти", де чільне місце займають описи Персії, куди автор мандрував літаком нововідкритої лінії Харків-Тегеран, і найголовніше – подорожній репортаж "Береги дванадцяти вод", наклад якого було знищено, крім одного примірника, "книжка рідкісніша, ніж “Буквар” Федорова", за висловом самого автора. Читайте – і цікавих вам мандрів!  

Марко Попович, Мирослав Тимотієвич, Мілан Ристович "Історія приватного життя сербів: від середньовіччя до сучасності"

Паралельно з «великою історією» становлення і занепаду імперій, перемог і поразок, знаменних подій і відкриттів тече «маленька історія» звичайних людей. Приватне життя, яке є важливою частиною людського досвіду, часто приховане, тому й викликає незмінний інтерес у інших. Погляд на історію сербів від середньовіччя до сьогодення крізь призму повсякденного і приватного, який пропонують автори цієї книжки, зацікавить не лише істориків, соціологів, філологів, а й допитливих читачів, які хочуть знати більше про життя цього самобутнього регіону Центральної Європи. Автори «Історії приватного життя сербів» доводять, що розповідь про повсякдення, про історичні та культурні цінності окремого народу може бути захопливим читанням.

Роберт Д. Каплан "На Схід до Тартарії"

Балкани, Близький Схід, Кавказ і Тартарія – ось протяжна географія подорожі американського геополітика, репортажиста й автора статей у The New York Times, The Washington Post і The Wall Street Journal Роберта Д. Каплана. Цей текст, уперше опублікований у 2000- му, і досі зберігає свою актуальність. Він про подорож і про політику, про країни, у яких на порядку денному – совєтський спадок, корупція, внутрішні чвари, але й про відчайдушний пошук кращого майбутнього й талановиту молодь. Приватні розмови з інтелектуалами, чиновниками й випадковими перехожими, широкі історичні екскурси, пряме й живе враження від країн (Угорщини, Туреччини, Сирії, Лівану, Грузії тощо), зокрема їхньої природи, суспільно-політичного життя і побуту, розгорнуть перед читачем мінливий спектр вражень і смислів – і в цих достоту різних голосах, природах, дипломатіях невідступно вчуватиметься спільний досвід, досвід, який також описує Україну.

Роберт Кувер "Пісеньки та наспіви: небелиці" 

Одна з найкращих збірок оповідань в американській повоєнній прозі. Комічні, еротичні й реалістичні версії біблійних, казкових і легендарних історій. «Небилиці» Роберта Кувера закріпили за ним статус найвпливовішого і найвигадливішого експериментатора свого покоління, а також утвердили металітературу як провідну постмодерністську стратегію.

ДИТЯЧЕ АРТ-ВИДАВНИЦТВО "ЧОРНІ ВІВЦІ"

Ерльбрух Вольф "Ведмеже диво"

Ще одна книга від культового сучасного німецького ілюстратора та письменника, лауреата Міжнародної премії пам'яті Астрід Ліндґрен за 2017 рік (її вручають за внесок у розвиток дитячої та юнацької літератури) Вольфа Ерльбруха. Чим цього разу здивує українських читачів автор легендарного Крота? От що-що, а дивувати він таки вміє і неабияк піднімати настрій теж.

Цього разу історія вже не про манюсінького, але рішучого крота, а про величезного, але сентиментального ведмедя. І пов'язує ці оповідки хіба те, що кожен із персонажів на початку вилазить із-під землі, а далі вирушає на пошуки кожен чогось важливого для себе.

У книзі Вольфа Ерльбруха знайдуться відповіді на важливі питання. Про що мріє ведмідь, вилізши навесні із барлогу?.. Крім поїсти, звісно. Вже після того, як він добряче від'ївся. І чому він реве на весь ліс? Не здогадуєтеся?

Рок Крепен Мфані Піно, Крістоф Родлер Африканські казки 

Казки, зібрані в цій книжці, розповідають, чому, наприклад, у слонів тільки один малюк, чому курям не можна жити в одній хаті з людьми, чому гіпопотами весь час сидять у воді або чому кажан боїться сонця. Ці казки – це живі оповідки, які старші люди розповідають дітям чи дорослим, коли присідають разом спочити в затінку під деревом, або тихими африканськими вечорами перед сном. 

ВИДАВНИЦТВО YAKABOO PUBLISHING

Адам Лашинскі "Дика гонка. Як Uber підкорював світ"

25 травня цього року у США вийшла книжка Адама Лашинскі Wild Ride: Inside Uber's Quest for World Domination, історія блискавичного злету компанії Uber загалом та її засновника Тревіса Каланіка зокрема. Uber не сходить зі сторінок світової преси, але книжка Лашинскі − перша вичерпна історія 69-мільярдної компанії.

Адам Лашинскі, відповідальний редактор журналу Fortune, працював над книгою кілька років, впродовж яких не лише проводив численні інтерв'ю, подорожував з Тревісом Каланіком у Китаї, а й сам сів за кермо як водій Uber-a.  

Як і у випадку Ешлі Венса та його роботи над біографією Ілона Маска, Лашинскі спочатку зустрів опір головного героя: Каланік погрожував, що випустить авторизовану біографію раніше за книжку Лашинскі, проте врешті погодився на співпрацю. 

Сидні Фінкелстін "Супербоси. Як видатні лідери плекають таланти"

Супербос — це такий диво-бос, який володіє суперсилою? Не зовсім так. Американський дослідник бізнес стратегій і лідерства Сидні Фінкелстін вивчав професійні траєкторії видатних особистостей у різних галузях. Якщо поглянути на 50 визнаних особистостей у певній галузі, то побачимо, що керівниками чи наставниками, мабуть, п'ятнадцятьох-двадцятьох із них колись були один чи кілька генераторів талантів — або «супербосів», як Фінкелстін почав їх називати. Ба більше, ті самі супербоси здійснили істотну частку інновацій у своїй галузі. Їхня особливість в тому, що довкола них утворюються мережі талантів, "генеалогічні дерева" яскравих особистостей. Фінкелстін розкриває секрети цих непересічних лідерів та намагається зрозуміти, як стати «супербосом». 

Стівен Котлер та Джеймі Уіл "Викрадачі вогню. Таємна революція змінених станів"

Це книжка про тиху, майже непомітну, революцію людських можливостей, прометеївське повстання. Автори переконують, що ми є «свідками вибуху, зростання руху, спрямованого на штурм небес і викрадення вогню», що ми живемо в епоху демократизації змінених станів, коли вперше в історії, завдяки досягненням науки та проривним технологіям, можливості, раніше доступні лише привілейованій меншості або відчайдухам, може відкрити для себе практично будь-хто. 

Стівен Котлер та Джеймі Уіл зібрали історії людей, спільнот та організацій, які успішно полюють за цими станами і відкривають знання про них іншим. Герої книжки — античні філософи та пророки, хіппі та агенти спецслужб, інженери, які вживають мікродози психоделіків, військові, які їздять на медитаційні ретрити, бізнесмени, які відриваються на фестивалі в пустелі та трейдери з Уолл-стрит, які імплантують у мозок електроди. Усіх їх об’єднує прагнення «зазирнути за хмари» — давня мрія людства, до здійснення якої ми підійшли ближче, ніж будь-коли в історії.

ВИДАВНИЦТВО "СИНЯ ПАПКА" 

Ореста Осійчук "Айхо, або Подорож до початку"

Даремно дід Радо ховає онука в затишному будиночку край лісу. Даремно не розкриває таємниць минулого, бо це не вбереже від його раптового нападу. 

Айхо, чотирнадцятирічний, трохи боязкий хлопчина, опиняється в серці давньої боротьби між добром і злом – Храмом Темних і Орденом Геліонатів. І щоб захистити близьких, знайти Обраного та вберегти світ Узбережжя від Найдревнішої Тіні, він змушений зробити непростий вибір... 

"Айхо, або Подорож до початку" – це перша книга серії романів, де кожна нитка-загадка веде до головної таємниці. Це історія хлопчика, який одного дня зрозуміє, що сильним людину робить не меч у руці, а добре серце. 

Усі зображення в книзі та на обкладинці виконано з реальних оцифрованих зліпків.

ВИДАВНИЦТВО "ФОЛIО"

Луїс Бунюель "Мій останній подих"

Луїс Бунюель був одним із найвидатніших митців ХХ століття, який поставив за мету показати справжню природу людини, спотворену, як він вважав, культурою й етикетом. Режисер не жив в Іспанії і більшість своїх фільмів знімав за її межами, але джерелом його натхнення були традиції іспанської культури, а свої фільми "Назарін" та "Трістана" він зняв за творами класика іспанської літератури Переса Гальдоса. 

"Мій останній подих" - збірка  спогадів Бунюеля  про зустрічі з такими відомими людьми, як Федеріко Гарсія Лорка, Сальвадор Далі, Луї Аргон, Поль Елюар, Пабло Пікассо, Чарлі Чаплін, Сергій Ейзенштейн, і багатьма іншими. Читач також знайде в ній розповідь про громадянську війну в Іспанії, безпосереднім учасником і свідком якої був режисер. Вражає нещадна відвертість автора по відношенню до самого себе, до своїх слабкостей і вад.

Ігор Мельник "Вулиці Львова"

Сьогодні Львів -  одне з найгарніших міст Європи, центральна частина якого входить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Місто протягом століть будували відомі архітектори зі всієї Європи. Здається неймовірним, але, незважаючи на дві світові війни, що прокотились Львовом (протягом ХХ століття в місті вісім разів мінялась влада), усі архітектурні шедеври дійшли до наших часів в оригінальному вигляді. 

Львів – унікальне поєднання культур Заходу та Сходу. Це місто, створене розумом і працею кількох десятків поколінь не лише українців, але й поляків, німців, євреїв, вірмен, австрійців, русинів, для яких воно тривалий час було центром національного та релігійного життя. Книга знайомить читачів з вулицями та площами Львова, їх історією і сьогоденням. Старовинне місто розглядається послідовно за його історичними частинами: Середмістям, передмістям та околицями. Видання ілюстроване численними фотографіями, малюнками та поштівками і містить покажчик вулиць.

Наталка Фіцич "Культ предків. Нетуристичні звичаї України"

Наталка Фіцич – відома журналістка, авторка телевізійних проектів: документальних циклів "Відкрита зона" (соціальні, історичні, культурологічні явища та персони), "Майстер-клас" (народні ремесла та майстри), "ПроОбраз" (видатні діячі культури). Один із фільмів документального циклу "Відкрита зорна" під назвою "Сам" здобув "Бронзову оливку" на Міжнародному фестивалі документальних фільмів у місті Бар, Чорногорія. Любить подорожі, ранкову каву з чоловіком, оперу, копички сіна, мамин пиріг, кіно, обійми донечки, гарні книги і пору, коли цвітуть айстри. 

У книжці 34 розділи, які присвячені святу або звичаю. Є і різні додатки: народні прикмети, рецепти страв, фото і навіть відео, що відкриватимуться за допомогою QR-кодів. Тобто - це книжка, яку можна не лише прочитати, а й послухати, подивитися, приготувати за її допомогою страви.

Наташа Влащенко "Крадіжка, або Біле сонце Криму"

Книга "Крадіжка, або Біле сонце Криму" відомої української журналістки і телеведучої Наташі Влащенко присвячена одній з найтрагічніших подій в історії сучасної України – віроломному захопленню Криму Російською Федерацією. Про те, як це було, розповідають люди, що знаходилися безпосередньо в епіцентрі подій зими – весни 2014 року: О.В. Турчинов, О.Т. Кіхтенко, А.Б. Аваков, С.Т. Полтарак, І.П. Смешко, В.О. Наливайченко, Р.А. Чубаров і багато інших представників влади, а також, звичайно, жителі Криму. 

Розповідь журналістки супроводжується фотохронікою кримських подій, що допомагає читачеві зримо уявити, як велася підготовка Росією анексії Криму, як на півострові з’явилися "зелені чоловічки", як відбулося захоплення влади і проводився так званий референдум про приєднання Криму до Росії. У додатку до книги представлений протокол засідання РНБО України, присвячений подіям у Криму, а також нарис директора Національного інституту стратегічних досліджень академіка В.П. Горбуліна "Крим. Війна: передумови російської агресії". Ця книга спонукає до глибокого осмислення кримських подій. Причому питання "що робити?", як пише академік Горбулін, набагато важливіше за питання "хто винен?". 

Ян Валетов "Лучший возраст для смерти"

Ян Валетов - український письменник, автор гостросюжетних романів і повістей, написаних в жанрі трилера. У видавництві "Фоліо" були опубліковані його романи "Проклятий. Євангеліє від Іуди", "Нічия Земля" і "1917".

Вірус, який вирвався з військових лабораторій, знищив всіх дорослих. Планета населена підлітками і дітьми, що ведуть криваву боротьбу за виживання. Тут всі вміють вбивати, але ніхто не вміє любити, і світ ніколи не стане колишнім, якщо двоє ізгоїв зазнають поразки.

Старіючі міста, в яких мешкають племена диких хлопчаків і дівчат, що живуть за законами мавпячої зграї. Зарослі вересом і конюшиною хайвеї, на яких догнивають мільйони машин. Жалюгідні руїни того, що вважалося великою людською цивілізацією. Історія еволюції, перетвореної в ніщо найпростішої комбінацією амінокислот.

Немає минулого, немає майбутнього, немає жодного шансу на успіх. Є тільки двоє і надія...

ВИДАВНИЦТВО TERRA INCOGNITA

Дитячий арт-бук "Наречена"

Арт-бук "Наречена" – це мандрівка у світ традиційного весільного костюму. 

Ми хочемо показати неймовірну розкіш традиційного вбрання і навчити дітей відрізняти борщівську сорочку  від поліської, гуцульські запаски від полтавської плахти, впізнавати баламути, дукачі, зґарди. І, можливо, тоді хтось з дівчаток захоче стати королівною у сорочці з домотканого полотна.

"Наречена" є продовженням популярного арт-буку "Скриня. Речі Сили" від творчого об’єднання "Ковчег" - Ярини Винницької, Юлії Табенської та Дмитра Осипова.

Цей проект створено за підтримки національного музею Івана Гончара на основі музейної колекції, а також колекцій відомих українських збирачів старовини – Роксоляни Шимчук (Етно-галерея Роксоляни Шимчук), Уляни Явної (Давній народний одяг), Віктора Ющенка, майстерні дитячого одягу “Аденчик-Баденчик”.

Сковорода. Найкраще

"Гіпстерське" літературно-художнє видання творів Сковороди - сучасні переклади, сучасний дизайн, передмова Андрія Любки.

Таємні знання власного серця Сковорода зробив загальнонаціональною спадщиною. Його тексти – як стенограма (кардіограма?) живого спілкування з Богом. Сковорода – вічний, а отже, сучасний. І актуальний як ніколи. 

До видання увійшли вибрані твори, що становлять золотий фонд спадщини Сковороди та містять головні ідеї його духовного вчення. Це нові сучасні переклади, зроблені на основі авторських текстів, педантично вивірених за оригінальними рукописами (особлива подяка проф. Ушкалову) й ілюстровані сучасною графікою молодого львівського художника-іконописця Данила Мовчана. 

Сакйонґ Міпам Рінпоче "Принцип Шамбали"

Один із найвищих та найбільш шанованих лам Тибету розповідає про власний шлях до розуміння принципів Шамбали – принципів фундаментального добра та можливості існування просвітленого суспільства. Це споглядальні роздуми про справжню природу людства, що запрошують услід за автором дійти до глибин власного серця і знайти там скарб. Ймовірно, ця книга допоможе утвердити відчуття своєї вартісності – особистої та суспільної, а також нагадає про красу і цінність нашої планети Земля. 

Сакйонґа Міпам Рінпоче – унікальна духовна постать сучасності, високий тибетський лама, лідер лінії Шамбали, вчення якого стосується найважливіших соціальних проблем сучасності та поєднує древню буддійську традицію з глибоким розумінням сучасної культури Заходу.

Сакйонґ визнаний реінкарнацією одного з найвизначніших майстрів тибетського буддизму ХІХ ст. Міпама Великого, а також є сином та спадкоємцем Чоґяма Трунгпи Рінпоче – відомого мислителя і вчителя, ключової фігури в принесенні тибетського буддизму на Захід.

poster