Шість поганців, одне нездійснення викрадення і купа грошей – відгук на книгу Лі Бардуго "Шістка воронів"

07.11.2017

Переглядів: 2647

http://chytay-ua.com/

Роман Лі Бардуґо «Шістка воронів» захопив серця читачів по всьому світу. Його обговорюють, ним захоплюються, створюються фан-клуби його прихильників. Все це не залишає книголюбам жодних шансів пройти повз дане творіння.

У цьому романі ми маємо вигаданий світ. Світ далеко не ідеальний. Світ порочний і жорстокий. Тут процвітають работоргівля і торгівля тілом, звичайною справою є грабунки і вбивства, ведуться полювання на відьом і війни. Якось вижити у всьому цьому мороці намагаються наші головні герої. Їх у нас, як зрозуміло із назви, шестеро. Кожен із них – особистість із заплямованою репутацією, покидьки, як їх іменують у книжці. 

Спочатку вони можуть викликати у читача не найприємніші враження. Та Лі Бардуґо поступово розкриває нам карти їхніх доль, і ти починаєш по-іншому дивитися на цих персонажів. Ти розумієш, що для кожного з них життя – це вічна боротьба: для когось – зі своїми кривдниками, для когось – із залежностями, для когось – з почуттями, а для когось – із власним «я». Життєві обставини привели їх на хибний шлях, а привиди минулого і досі ятрять їхні душі. Та ось у героїв з’являється шанс змінити все. Їм пропонують величезні гроші, які зроблять їх неймовірно багатими і відкриють шлях у нове життя. Щоб їх отримати, потрібно лише виконати одну місію. Правда, є одне уточнення: ця місія практично неможлива і майже напевно завершиться смертю. І це, чорт забирай, інтригує!

Неймовірний план зароджується в голові у ватажка покидьків, злочинного генія Каза Бреккера. Все продумано і прораховано до дрібниць. А інтрига для читача полягає в тому, що всі ходи цієї партії ми дізнаємося вже безпосередньо тоді, коли вони здійснюються. Та чи все піде за планом? Які перешкоди доведеться подолати героям? Чи всі пройдуть випробування на вірність, сміливість і вправність? Повірте, тут буде багато несподіванок. Все перевертатиметься з ніг на голову, а халепи сипатимуться на героїв одна за одною, як каштани у вересні. Переживанню, напруженню, здивуванню і захопленню читача буде де розгулятися!

Головною окрасою роману, безперечно, є його герої. Це характерні, неординарні, сильні персонажі, відчайдушні і ризикові, зухвалі і гонорові, усі, як один, – гострі на язик, зі своїми тарганами і внутрішнім болем. Великий акцент зроблено саме на їхніх особистостях і взаємовідносинах. 

Є тут, звісно, і трошки надприродного. Це ж фентезі! Але цей твір не стільки про це, скільки про незламність і волю, про межі людських здібностей і вмінь, про можливість неможливого, а головне – про вміння виживати, незважаючи на те, наскільки сильно доля намагається занурити тебе у лайно. Принаймні я «Шістку воронів» побачила саме такою.

Цікаво, що при прочитанні роману мій мозок малював картини того, що відбувається, виключно сіро-чорними фарбами. Оцю атмосферу напруженості і небезпеки в перемішку з пригніченістю і приреченістю передано настільки вдало, що мені весь час здавалося, що всі події відбуваються у сутінках, а небо завжди затягнуте загрозливо чорними хмарами. Крім того, було важко уявити головних героїв підлітками. У романі неодноразово згадується про юний вік покидьків, десь 15 – 18 років, але вони у мене із цими числами ніяк не асоціювалися. Складно усвідомити, що в такому віці можна бути настільки цинічними і холоднокровними…

Відомо, що «Шістка воронів» належить до світу, раніше описаного в трилогії Лі Бардуго «Гриша», тому справедливо може виникнути запитання, чи доречно читати її, не ознайомившись з передісторією? Чесно кажучи, якби я не знала, що у цього твору є «попередники», то навіть не запідозрила б такого. Це абсолютно самодостатня книга, її запросто можна читати і без прочитання «Гриші». А от сама «Шістка воронів» - це перша частина дилогії і має «другу половинку», яка цього року також має з’явитися українською. І її не просто треба прочитати після «Воронів», її неможливо не прочитати, бо закінчення першої частини обіцяє нам у продовженні витончену, продуману і безжальну помсту. Не можна злити злочинного генія!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лі Бардуго "Шістка воронів"

Наталія Чернишова

Редакторка розділу Мистецтво, адмін Telegram.

Сторінка автора в Facebook.

author photo
poster