Ян Валетов "1917"

07.11.2017

Переглядів: 1629

http://chytay-ua.com/

Ян Михайлович Валетов. 1917, или Дни отчаяния. – Харьков: Фолио, 2017. – 602 с.

100 років тому відбулась подія, яка кардинально вплинула на історію Європи та змінила долі не одного покоління – 25 жовтня (7 листопада за новим стилем) 1917 року в Росії розпочався Жовтневий переворот, наслідком якого стала не тільки громадянська війна, але й створення Союзу Радянських Соціалістичних Республік. До сьогодні, події що трапилися тоді трактуються по різному та переосмислювалися вже тисячі разів – про них писали наукові праці та художні книжки, знімалися науково-популярні та художні фільми тощо.  Попри це, тема й досі цікавить багатьох і викликає дискусії.

Тому абсолютно не дивно, що напередодні цієї річниці власне бачення подій, що відбулися 100 років тому в Росії, пропонує письменник, бізнесмен та блогер Ян Валетов, відомий також як Борис Бітнер, у своєму новому романі «1917, или Дни отчаяния».

Головним героєм роману «1917» є Михайло Терещенко (1886 – 1956) – український цукровий магнат, видавець, міністр Тимчасового уряду Росії. Саме з його боку розглядаються події початку ХХ століття. Сам Терещенко постає перед читачем олігархом, везучим гравцем, ловеласом і попри це, людиною яка будь-що хотіла не допустити Леніна (Володимира Ульянова) та його соратників до влади.

Окрім Михайла Терещенка, його родичів, близьких та друзів героями книжки є Ленін та Крупська, Троцький та Ротшильд, Сталін та Керенський та багато-багато інших історичних персонажів чиї імена відомі всім більш-менш освіченим читачам. Всі вони постають перед читачем звичайними людьми зі своїми мріями та негараздами, недоліками та бажаннями, страхами та перемогами.

Центральна фігура Жовтневого перевороту – Ленін постає перед тими, хто відкриє цю книжку авантюристом, якому вдалося опинитися в потрібному місці в потрібний час. Він з прибічниками прийшли до влади завдяки випадку, а не прогресивності та підтримці народних мас, в чому переконували нас ще не так давно.

Безперечно, головним героєм роману є й Жовтневий переворот – жорстокий і безладний, він як лавина руйнує не тільки державний лад, але й долі мільйонів людей. Валетов змальовує його передумови, аналізує помилки Тимчасового уряду, багато уваги приділяє випадковостям, які посприяли Леніну та його прибічникам прийти до влади.  

Жанр роману – історичний, хоча йому притаманні риси як шпигунського трилера, так і роману про кохання.  Основні сюжетні лінії розгортаються в двох часових площинах – 1903 – 1938 роки  та лютий – квітень 1956 року. Найбільше уваги, що й не дивно, приділяється подіям 1917-1918 років.

Книжка написана в теперішньому часі. Це спочатку незвично та прочитавши кілька сторінок швидко адаптовуєшся і не відчуваєш надалі дискомфортну. Традиційно, Валетов написав розлогий текст з великою кількістю героїв. Відповідно, читачеві потрібно бути уважним, щоб не заплутатися. Конфлікт роману розгортається динамічно, завдяки чому, попри значний обсяг, книжка читається легко та швидко.

Відчувається, що працюючи над романом автору знадобилося ґрунтовно опрацювати великий обсяг історичних матеріалів, збираючи їх з різних джерел. Прикро, та в книжці немає виносок з джерелами тієї чи іншої  інформації, якою оперує автор. Наприкінці книжки знаходиться перелік історичних персонажів, що є головними та другорядними героями роману і короткі відомості про них. Слід визнати, це дуже зручно – читач не мусить щораз звертатися до Вікіпедії чи довідників, а може відразу пригадати основні відомості про того чи іншого історичного персонажа.

Слід очікувати, що роман «1917» Валетова видасться цікавим любителям історичних романів та шпигунських трилерів, а також всім хто цікавиться історією першої половини ХХ століття.

Микола Петращук

Літературний оглядач

author photo
poster