Ханна Фрай "Математика кохання"

03.03.2018

Переглядів: 3311

http://chytay-ua.com/

 Ханна Фрай. Математика кохання: стереотипи, докази і пошук остаточного рішення. – Х.: Віват, 2017. – 128 с.

Ще зі шкільних років математика багатьма сприймається як нудний, малозрозумілий, сухий і здебільшого нецікавий предмет. Тому багато хто дивується, коли дізнається, що наука ця застосовна не тільки науковцями для грандіозних обчислень, але й може знадобитися пересічним людям, зокрема й для того, щоб знайти собі другу половинку, спрогнозувати як розвиватимуться стосунки та як їх покращити.

Саме застосування математики в такому незвичному сенсі пропонує Ханна Фрай – математикиня із Центру поглибленого просторового аналізу в Університетському коледжі Лондона, яка окрім фундаментальних і прикладних досліджень займається популяризацією науки та є автором книжки «Математика кохання: стереотипи, докази і пошук остаточного рішення».

Структурно ця книжка поділена на вступ, дев’ять невеликих розділів та епілог. Наприкінці книжки читач знайде додаткові джерела.

У вступі Фрай зізнається: «Я прагнула продемонструвати вам, якою інформативною, корисною та потужною може бути математика, і саме тому свідомо намагалася обрати тему, яка здається максимально далекою від рівнянь і доведень. Таким способом я можу показати, що – навіть на цьому матеріалі – математика все одно ефективно працює. Хочу поділитися з вами своїми улюбленими – математично доведеними – способами розібратися в тому, як може діяти кохання».

В першому розділі «Які в нас шанси знайти кохання?» авторка допомагає використовуючи математику проаналізувати скільки людей на планеті підходять комусь для стосунків. В наступному «Наскільки важлива краса?» доводить що зовнішність не є найважливішою умовою для тривалих та стабільних стосунків. В третьому розділі «Нічна гулянка: як узяти від неї все?» допомагає зрозуміти наскільки важливо самому робити вибір, не погоджуючись на перші-ліпші відносини та як скористатися при цьому математичними ідеями. В розділі «Сайти знайомств» проведено аналіз таких популярних зараз знайомств в інтернеті, розповідається як розраховувати статистику підбору собі пари та доводиться, що привабливість не має прямого зв’язку з популярністю на сайтах знайомств. В розділі «Ігри побачень» Фрай аналізує побачення та вибір партнера в залежності від його особистих якостей і показує, що при цьому можна застосовувати теорію ігор. Про що йдеться в розділі «Математика сексу»  всім й так зрозуміло. Сьомий розділ «Коли варто припиняти пошуки?» Фрай присвятила аналізу стосунків та зупинці свого вибору на певному партнері, з яким можна будувати спільне життя. Наступний розділ «Оптимальне весілля» присвячено організації весілля так, щоб від нього всі отримали максимальне задоволення, для прикладу, як використати математику при запрошенні гостей, їх розміщенні за столами. В останньому розділі «І жили вони довго і щасливо… Як їм це вдалося?» розповідається як застосувати математика в шлюбі, щоб звести до мінімуму непорозуміння та конфлікти, зберегти індивідуальність та бути в одній команді зі своїм партнером.

В епілозі авторка зазначає, що «математиці, попри всі її обмеження, властива краса, яку вміщує реальне, унікальне та абстрактне». Власне, цю красу вона й прагнула показати на сторінках книжки.

Книжка невелика за обсягом, читається легко та швидко. Фрай вдається багато жартувати, наводити різноманітні цікаві приклади, які будуть зрозумілі кожному читачеві. З іншого боку, вона майстерно аналізує психологічні аспекти взаємовідносин між закоханими засобами математики. Читаючи виникає враження, що автор веде неспішну, веселу, пронизану гумором бесіду з читачем, час від часу ставить йому запитання, спонукає до роздумів.

До речі, описані в книжці математичні методи універсальні та стануть у пригоді читачам не тільки при розв’язанні питань пов’язаних з пошуком партнера, але й під час будь-якого вибору.

З англійської «Математику кохання» переклала Ірина Серебрякова. Опублікувало книжку  видавництво «Віват» в серії «TEDbooks: маленькі книжки, великі ідеї». Вона невелика за розмірами, ошатна та ілюстрована.

Можна очікувати, що «Математика кохання» Ханни Фрай зацікавить, як математиків, так і всіх, хто, з тих чи інших міркувань, ставиться до цієї науки упереджено.

Микола Петращук

Літературний оглядач

author photo
poster