Ієн Мортімер "Століття змін"

16.05.2018

Переглядів: 2758

http://chytay-ua.com/

Століття змін. Яке століття бачило найбільше змін і чому це важливо для нас /Ієн Мортімер / Пер. з англ. Я.Машико.-Харків: Вид-во «Ранок»: Фабула, 2018.-448с.-(Серія «Нон-фікшн»).

Ми кожного дня бачимо або з екранів телевізора, або на власні очі зміни, які відбуваються в сучасному суспільстві. Якісь ми вважаємо несуттєвими, а деякі на нашу думку змінюють хід історії. Десь ми підпадаємо під вплив сторонніх чинників, і чужу думку приймаємо за свою. І деякі зміни насправді проходять повз нашу увагу. А чи так було завжди? І чи в кожному столітті можна визначити знакові зміни?

"Друк, порох і компас - саме ці три відкриття повністю змінили вигляд і стан речей по всьому cвіту".
Френсіс Бекон "Новий органон", 1620

Ієн Мортімер в своїй книжці "Століття змін" детально і ретельно розглядає десять століть європейської історії, а також порівнює їх. Він цікаво описує відомі і невідомі випадки, події в кожному з 10 століть. А також проводить аналіз усіх змін, наводячи аргументи, чому саме ця, а не ця зміна була важливою саме в цей період світової історії. 

Ієн Мортімер - британський історик і письменник, спеціалізується на вивченні історії Середньовіччя.Навчався в кількох університетах, ступінь доктора філософії отримав в 2004 році в Ексетері. Автор як чисто історичних, так і (з 2011 року) історичних детективів, що містять художню вигадку. Найбільш відома його книга «The Time Traveller's Guides to Medieval England», бестселер 2010 року.

Про книжку

Ієн Мортімер розпочинає свою книжку з того, що розповідає де саме він пише "Століття змін". А саме в будинку, який знаходиться в невеликому містечку під назвою Мортонемпстед, що на південному заході Англії. І автор одразу розповідає про побут і звички людей, які проживали на цій території ще ХI столітті.

Усі 10 століть, починаючи з XI по XX століття письменник детально описує не тільки побут, звички, традиції і життя людей, він також розповідає про саме людське суспільство. І саме такий детальний опис допомагає читачу уважніше вчитуватися в текст, і краще зрозуміти саму суть змін в різні періоди історії.

Ієн Мортімер написав доступну для читання книжку, перетворивши читання для читача в захоплюючу подорож. "Століття змін" перенесе кожного, хто візьме цю книжку в руки в такі часи, коли вас могли вбити будь-якої миті, або ж полікувати людськими екскрементами. Ви відчуєте на собі, як це подорожувати до незвіданих земель, не знаючи хто, або що вас там зустріне. Перенесетеся в часи коли цілі цивілізації переживали нечувані конфлікти.

В більшій мірі ми звикли розуміти історію через екрани телевізора, переглядаючи новий історичний кінофільм. Або через сторінки історичних романів, детективів. Але насправді історія не така, якою її нам демонструють. Завдяки Ієну Мортімеру, якого сміло можна вважати "екскурсоводом" історією Західного світу, і його цікавим підходом до розуміння історичних змін, ви краще зрозумієте життя людей і їхній вплив на світові зміни в різні століття.

То яке століття бачило найбільше змін?

Поставте це питання своєму співрозмовнику і ви почуєте відповідь, що це було XX століття. І ніби логічна відповідь, адже саме це століття принесло людству такі глобальні зміни й винаходи як: Інтернет, мобільний телефон, атомна бомба, висадка на Місяць і перший політ літака. Але це хибне твердження, що сучасні досягнення є більш значущими ніж їхні попередники.

Люди схильні надавати пріоритет першості саме тим подіям, які вони бачили або на власні очі, або по телевізору, відкидаючи при цьому події які насправді нічим не поступаються вище наведеним.

"Цілком можливо, що ви не будете згодні з моїм вибором століття, яке бачило найбільше змін. Ви також можете залишитись непохитно переконаними, що жодна війна, голод, епідемія або соціальна революція минулого не настільки значні, як мождивість використовувати мобільний телефон або робити покупки в Інтернеті. Це несуттєво. Мета цієї книги полягає в тому, аби спровокувати осмислення того, ким ми є і чого ми досягли за минулу тисячу років, що ми здатні зробити і що перебуває за межами наших можливостей, - усе це для того, аби оцінити, що для людської раси означає наш дивовижний досвід, накопичений протягом десяти століть".

Ієн Мотрімер
Мортонемпстед, Девон
Липень 2014 


Читати чи не читати?

Однозначно читати. Ця книжка буде цікава і корисна усім. Книжка варта вашої уваги!

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster