Олена Колінько "Шпалереон"

06.07.2018

Переглядів: 2512

http://chytay-ua.com/

Олена Колінько. Шпалереон: повість-казка. Художник Катерина Рейда. — К.: Фонтан казок, 2018. —120 с., іл. (Серія «Добрі пригоди»).

Книга Олени Колінько «Шпалереон» - легка, як літній настрій, та барвиста, як килимок з польових квітів. Саме така асоціація виникла в мене після прочитання твору.

Книга Олени Колінько «Шпалереон» – це казкова повість для дітей молодшого шкільного віку.

Назва книги

«Шпалереон» - назва книги інтригує. Цікаво дізнатися про значення чудернацького слова, яке співзвучне зі словом «шпалери». Чесно зізнаюсь, припускала, що Шпалереон – це хлопчик, який живе під шпалерами і випадково потрапляє у реальність. Проте все виявилося значно цікавіше і заплутаніше, бо Шпалереон – це цілий світ зі своїми законами та незвичайними мешканцями.

Сюжет

Отже, ми вже з’ясували, що Шпалереон – це світ, що існує за шпалерами. Тепер додам, що цей світ опиняється в небезпеці. І звісно ж рятувати його доводиться школярам. І на відважних дітей чекає безліч пригод та перешкод.

Будова твору

Книжка складається з 14 розділів, кожний з яких має окрему назву.

Сильні сторони повісті

Книга – універсальна, тобто така, яка сподобається хлопчикам та дівчаткам. У повісті є пізнавальні моменти, які спрямовані на розвиток дитини. У твору дуже динамічний сюжет, тому навряд чи маленький читач нудьгуватиме з книгою в руках.

Головні герої повісті-казки

У творі четверо головних героїв. Це діти з дуже різними характерами та інтересами. Два хлопчики: розумник і боягуз, також дві дівчинки: сестри, які залюбки сперечаються при першій ліпшій нагоді. І ось стається так, що школярі потрапляють в інший світ. Тут кожен з них проявляє свій характер і свої здібності.

Головні герої повісті підібрані дуже вдало. Діти захоплюватимуться розумником-лідером. Співчуватимуть боягузу-невдасі. І з цікавістю стежитимуть за невгамовними сестрами.

Наприкінці повісті головні герої стають друзями. А доля боягуза Жені, за якого діти триматимуть кулаки цілісіньку повість, змінюється на краще. Друзі допомагають Жені стати сміливим.

Добре, що авторка подарувала Жені шматочок щастя. Адже не може життя дитини складатися тільки з чорних смуг.

Другорядні герої

Також скидаю капелюха перед багатою уявою авторки повісті-казки. Адже вона вигадала таких колоритних персонажів, яких я не зустрічала у жодній іншій дитячій книжці. Тут є хлопчик з крилами метелика, чоловік з довжелезними віями, крижана лисиця, жінка півобличчя–півклітка, носоріг з чубчиком, домашній хамелеон.

Оформлення тексту

Поліграфія книги – якісна. Тверда обкладинка, білий папір. Що стосується малюнків повісті, то вони зроблені в дитячому стилі (наче їх малював школяр). Це дуже похвально, адже книга вирізняється з-поміж інших дитячих книг. А також таким чином повість стає ближчою до маленьких читачів.

Однак маю зауваження. Дуже хотілось побачити на сторінках книги колоритних персонажів, які вигадала авторка. Насамперед тому, що такі істоти, як крижана лисиця, або хлопчик-метелик, не існують в реальності і дітям їх важче уявляти. А по-друге, саме ці персонажі і є родзинкою повісті, а їх чомусь обійшли увагою.

Підсумок

Отже, «Шпалереон» Олени Колінько - це цікава, пізнавальна книга для дітей. Рекомендую до прочитання школярам.

poster