Террі Пратчетт "Морт"

12.07.2018

Переглядів: 2826

http://chytay-ua.com/

КОЛИ ЧАС НАСТАВ, ТО ВІН НАСТАВ. І ВСЕ. ТАКІ СПРАВИ, ХЛОПЧЕ.

Террі Пратчетт «Морт»

Але тепер принаймні все було ясно. Коли ступаєш у прірву, життя іде в цілком визначеному напрямку.

Террі Пратчетт «Морт»

Ознаки професійного вигорання: виснаження, відсутність мотивації та почуття задоволення, негативні емоції, байдужість. 

Рано чи пізно такі симптоми може запримітити будь-яка працевлаштована особа, навіть якщо її робота пов’язана з численними подорожами, особливо якщо справу вона має з людьми. У такому разі особа бере відпустку або міняє роботу. Тож план дій наступний: або знайти заміну собі, або знайти заміну роботі, яка набридла. Алгоритм дій не змінюється, навіть якщо мова йде про роботу Смерті. 

***

«Плюси» професії Смерті: численні подорожі по всьому світу, кар’єрне зростання, опанування таємниць простору та часу, аби заступити на роботу бути мерцем необов’язково. В такій роботі важливі тверезе мислення та реалістичний підхід. Кістки? Кістки за бажанням. 

«Мінуси» — на цій роботі людей бачиш не в найвигіднішому світлі.

Оголошення такого змісту цілком ймовірно можна було б знайти у газеті «Анк-Морпоркський Час». Вся біда в тому, що люди не можуть собі дозволити бачити Смерть. («АЖ ДОКИ ЧАС НЕ НАСТАНЕ, ЗВІСНО»). Відтак завдання щодо пошуку учня лягло на кістляві плечі самого Смерті. 

Смерть — це один із найколоритніших, найправдивіших та найсамотніших героїв Дискосвіту, який створив відомий британський письменник, майстер гумористичних романів у жанрі фентезі сер Террі Пратчетт. Смерть з’являється практично у кожному романі Пратчетта, але як головний персонаж на арену Дискосвіту вперше виходить у «Морті». «Морт» є четвертою книгою серії «Дискосвіт» та першою циклу «Смерть». Побачила світ (чи радше мультиверс) книга у 1987 році, у 2018 році у «Видавництві Старого Лева» вийшов її український переклад авторства Ольги Любарської.

Сер Террі любить пародіювати штампи авторів «високого фентезі». Та сьогодні він не тільки кепкує, він показує, скільки людського характерно найбільшому жахові людства – Смерті. Правду ж кажуть: з ким поведешся… Він у притаманній манері просто говорить про складні речі, розмірковує над тим, що іноді пошук нової роботи може означати не що інше, ніж пошук самого себе. 

***

Отже, Мортімер (усі звуть його Мортом) — наймолодший син без таланту до сімейного бізнесу— садівництва. Високий, рудоволосий, веснянкуватий, його тіло, як стверджує сам автор, рухалося так, ніби підпорядковувалося своєму власнику вкрай умовно. Він ніби весь складався з колін, кожне з яких жило своїм власним життям. Біда Морта в тому, що він забагато думав. Проте він охайний, мало їсть і найголовніше — «серце в нього було на місці». І байдуже, що не на місці все решта. «Mort» — з французької означає «смерть», «мертвий», тож зовсім не дивно, що Смерть обрав собі в учні хлопця саме з таким ім’ям. 

Смерть — антропоморфне уособлення або Чорний жнець,— скелет, носить чорний плащ з капюшоном, в порожніх очницях його голого черепа світяться дві крихітні синюваті зорі. Давайте відразу розставимо всі крапки над «і»: він не вбиває людей, ні, Смерть лишень доправляє душі в інший світ: «ЛЮДИ ГИНУТЬ, АЛЕ ЦЕ ЇХНІЙ КЛОПІТ. А ВЖЕ ПІСЛЯ ТОГО ДО СПРАВИ БЕРУСЯ Я. СВІТ, У ЯКОМУ ЛЮДИ ГИНУЛИ Б, ТА НЕ ВМИРАЛИ, МАВ БИ, М’ЯКО КАЖУЧИ, ІДІОТСЬКИЙ ВИГЛЯД, ПРАВДА Ж?». Смерть вміє говорити капслоком, ходити крізь стіни, може промовляти голосом холодним і терплячим, мов товща льодовика, або тяжким, мов удар свинцевого злитку об гранітну підлогу. Виховує прийомну доньку, любить тварин і втомися від своєї роботи. Просто прийшов час щось поміняти. 

Все, що хоче Смерть, це бути щасливим (коли вам одночасно тепло, ви задоволенні й хочете, щоби так було завжди). І повірте, Смерть ще й як може бути щасливим. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Террі Пратчетт "Колір магії"

Террі Пратчетт "Правда"

Другорядними героями книги є панна Ізабелл (пишнотіла шістнадцятирічна дівчина, любить шоколад та читати домашньою бібліотеку прийомного батька - Смерті), кухар Альберт (худий, носатий старигань, який має один величезний скелет у шафі і ще дещо під ліжком), принцеса Келі – престолонаслідниця міста Сто Лат (худа рудоволоса дівчина, про існування якої всі, чомусь, забувають), чарівник Гостроріз (юнак з круглим, пухкеньким обличчям, який якраз опановує такий різновид магії, як реклама). 

Також перед читачами постають вже знайомі персонажі – чарівник Ринсвінд (тоді він ще не вилетів з Невидної академії), бібліотекар Невидної бібліотеки та, безперечно, неповторний двоєдиний мультирасовий мегаполіс Анк-Морпорк — одна з найпопулярніших локацій у світі Пратчетта. 

***

Поки Смерть перебуває у пошуках себе, його учень Морт ненароком порушує хід історії. Утім, історії на це м’яко кажучи начхати — вона вже давно написана. Чи вдасться Мортові з друзями обвести навколо пальця саму реальність, чи вдасться переписати хід історії? І чию сторону у конфлікті з реальністю прийме Смерть? А де, власне, Смерть?

Смерть якраз заповнює резюме (але це не точно).

***

З резюме кандидата на посаду: 

Сімейний статус: неодружений, виховую доньку.

Досвід роботи: споконвіків.

Обов’язки: доправляв душі в кращий світ, був кінцем усіх сподівань, був останнім аргументом, вбивцею, якого не спинити й від якого не сховатися.

Особливі навички: ходжу крізь стіни.

Хобі: риболовля, куховарство.

Домашні тварини: є кінь Хропунець, люблю котиків.

Шкідливі звички: пробував — не сподобалось.

Життєве кредо: «Немає в світі справедливості. Є ТІЛЬКИ Я». 

poster