Роксолана Сьома "Світи суміжні"

05.11.2018

Переглядів: 1180

http://chytay-ua.com/

Роксолана Сьома "Світи суміжні" - К.: Легенда, 2018. - 216 с

Таємниці минулого впливають на сучасність, а часто й визначають майбутнє родини. У цьому переконуєшся сповна прочитавши новий роман Роксолани Сьоми "Світи суміжні". За визначенням Роксани Харчук це "містичний трилер".

Справді, містики в романі більш ніж достатньо, а на прикінцевих сторінках роману, коли розв'язка уже близько, виникає відчуття моторошності, відчуття "присутності" десь зовсім поруч якихось таємничих Сил, Добра і зла, Світла і темряви, які вступають у боротьбу за Душу і життя маленької Софійки. Чи вдасться головній героїні роману - практикуючому психологу Казимирі відвернути нещастя, що нависло чорною загрозою над єдиною донечкою...

Події роману відбуваються у маленькому містечку Ж на Заході України, куди Казимира переїжджає разом із чоловіком Михайлом, якого туди відправили "відроджувати алебастрові промисли".  Цікаво, що оповідь у романі відбувається паралельно в межах двох пластів часу: минулого - 1935 рік (Кшиштоф, Тереза, Ганна) і сучасності - 2015 - 2016 р. (Казимира, Михайло, Софійка). Таким чином письменниця підкреслює зв`язок минулого та сучасного.

Книга активізує інтерес читача до пізнання історії рідного краю. В тексті багато краєзнавчих фактів про пам"ятки архітектури, вулиці, людей, які жили і працювали в цьому містечку.

Присутності письменниці у тексті читач не відчуває... Лише окремими вкрапленнями в текст, вустами персонажа авторка висловлює бачення та сприйняття актуальних проблем сьогодення, стосовно конфлікту історичної пам`яті. Як от наприклад, ставлення до Волинської трагедії: "... Казимира обурилася, коли знову на карб українцям поставили криваві події на Волині. Бо не могла взяти в тяму, як поляки, здавалось би брати, що одними з перших пристали на захист суверенності України у теперішній війні, почали витягувати каміння з пазухи. Та й чому ніхто з польських парламентаріїв, хоча б із тих, які утрималися від голосування, не згадав про "Віслу" й інші подібні "акції", спільні для нашої історії?.  І про витоки тієї агресії змовчали: про міжвоєнну анексію Польщею Східної Галичини й Західної Волині, про нещадну полонізацію. То ж дурневі зрозуміло, що тоді, українці боронили власні етнічні землі! як і тепер намагаються вберегти понівечений війною Схід."

Наскрізною у романі є тема важливості безсмертної Душі людини, адже душа є вічною, а тому важливішою за тлінну тілесну оболонку. Авторка вустами дідуся Казимири наче закликає читача дбати про власну Душу найперше, причому, робити це впродовж всього життя. "... у тому світі живуть душі людей. Бо ж людина  - то передовсім душа...".

Важливими темами, над якими Роксолана Сьома пропонує читачеві замислитися, є розуміння Бога як Абсолюту та тема важливості збереження у своєму серці та думках пам'яті про тих, хто не байдужий нам. "Однак, ми живемо рівно стільки, скільки пам`ять про нас жевріє в серцях інших людей."

В епізоді, коли Кшиштоф в домі своїх батьків читає вголос Генріха Сенкевича, так само, як це робив колись його батько для своїх сімох дітей, промовисто, хоч і не нав'язливо акцентовано увагу на важливості читання книги  вголос для згуртування родини, збереження тісного духовного зв`язку між представниками різних поколінь заради взаєморозуміння і добра. В наведених вище епізодах можна простежити виразну тематичну спорідненість із постулатами творчості письменника, мислителя, науковця Богдана Дячишина.

Є у романі також багато інших тем, що можуть стати плідним підгурунтям для роздумів. А саме: тема стосунків між чоловіком та жінкою: Як знайти порозуміння і баланс між коханням та обов`язком; шлюб за розрахунком, заради примноження багатства чи справжнє палке почуття двох сердець?; тема мужності та незламності духу воїнів АТО, які навіть втративши здоров`я у цих страшних боях, попри втрату кінцівок, не втрачають віри у завтрашній день.

Багато уваги приділено в книзі трактуванню і роз"ясненню теми смерті як переходу в інший світ. Саме цей світ, на думку авторки, є Вічним і Досконалим.

Епізод, де Казимира лежить в комі після автокатастрофи у Грузії і "описує" мандри Душі, певною мірою можна порівняти з "колами" "Божественної Комедії" Данте. В обох творах, наприклад, описано кари для грішників і Рай, куди потрапляють душі праведників.

Варто звернути увагу на обкладинку книги, де зображено силует жінки і на його фоні - страхітливий череп. Так ефектно у "Ефектній серії" підкреслено нерозривний зв`язок на перехресті двох світів: реальності земного існування та потойбіччя, минулого та сьогодення, щоб не згаяти ще один шанс виправити помилки минулого заради кращого сьогодення та світлішого майбуття кожного з нас. Саме не згаявши цей шанс можна знайти справжнє умиротворення.

Фото - сайт deskgram.net

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster