Як видати трендовий young adult

08.01.2019

Переглядів: 1259

http://chytay-ua.com/

Як видати трендовий янг едалт

 

Скажу чесно: спочатку читала тому, що подобається всім…

@defan_books, 16 років

Книги жанру янг едалт - особлива “територія” на ринку літератури. Це простір, де читачі можуть дозволити собі будь-які теми: від мелодрами до фентезі. Однією з трендових янг едалт книг цього року стала “Школа Добра і Зла” (в-во “Ранок”). Розглянемо фактори, що дозволили цій книзі підкорити підлітків.

Очевидно, що…

Обкладинка

Найчастіше читач приймає рішення, дивлячись на книгу. Зрозуміло, що яскравість та читабельність тексту - must have для неї. У “Школі…” головна ідея обкладинки - використання контрастних кольорів. Темне та світле в обкладинці - добро та зло в книзі.

Відгуки

Якщо про книгу говорять - вона потрібна. Перед укладанням ліцензійної угоди потрібно проаналізувати реакцію читачів. Про першу частину “Школи…” на Amazon розповіли 734 людини. 5 840 читачів хайпонули від цієї книги на Goodreads. Середня оцінка книги 4,5 з 5-ти.

Сюжет

До “Школи…”  ми не уявляли, що добрі та злі герої казок (Білосніжка, Червона шапочка та Білий кролик) можуть навчатися в одному місці. А потрапити з буденності до казки - реальність. Головні героїні книги здогадувались, що саме вони будуть навчатися у Школі. Софі, гарна та амбіційна, марить Школою Добра. Заради цього вона допомагає іншим, гарно фарбується та мріє про принца. Замкнута дівчина, що живе на кладовищі - це Агата. Вона здогадується, що стане ученицею Школи Зла. Однак, дівчата потрапляють не до тих шкіл. Головні героїні починають вивчати предмети, що допоможуть їм вижити у їхній  казці.

Маркетинг

Видавництва підтримують свій продукт широкою промоцією: буктрейлерами, pos-матеріалами, викладками в книгарнях. Типовий набір. Однак, ця книга знайшла своїх адвокатів бренду - букстаграмерів. Саме вони постять захопливі відгуки, сторіс на “Школу…” та надихають інших читати. А під їх постами точаться “баталії” щодо книги, героїв та  їх вчинків.

Неочевидно, але ...

Моральна складова про “добре та погано” стала найбільш обговорюванною серед підлітків. Здавалось, у віці “нотацій від батьків” вона мала б відлякувати читачів. Однак,  саме її виокремлювали підлітки у своїх відгуках. Що саме вони писали?

@marta.and.books: “Добро може виглядати неперевершено, але може бути водночас потворнішим за Зло. А навіть найгидкіші та найжорстокіші лиходії мають серце та внутрішню красу.”

Трендовий янг едалт - це сукупність багатьох факторів: від авторського стилю до схвалення інфлюенсерів. Але навіть, якщо у вас вийшла крута книга (на вашу думку), не очікуйте, що вона сподобається  всім. Якщо книгою захоплюється, якщо її хейтять - це нормально. Головне, вона не лежить на полиці, її читають.

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster