26 BookForum 2019: найсмачніші книжкові новинки (частина 1)

05.09.2019

Переглядів: 2988

http://chytay-ua.com/

26 BookForum у Львові відбудеться вже зовсім скоро – 18-22 вересня. Отож, саме час вибирати найбажаніші заходи та презентації, а також складати списки негайно-необхідних книжкових покупок. Сподіваємося, що з останнім зможемо вам трохи допомогти) 

VIVAT

Донато Каррізі «Ловець невинних душ»

Події детективного роману «Ловець невинних душ» розгортаються в Римі, що постає з уяви автора зовсім не таким, до якого всі звикли. Місто архітектурних шедеврів і мистецьких насолод окутане цілим павутинням злочинів на тлі містицизму. Люди безслідно зникають, як-от звичайна студентка із зачиненої зсередини квартири. Поліція вже незабаром розвела руками, і за пошуки дівчини взявся Маркус — спеціаліст із аномалій, що має здатність бачити послання зла в найзаплутаніших злочинах. На своєму шляху він зустрічає Сандру — інспекторку-криміналістку, чия робота полягає у фотографуванні місць, де сталося вбивство.

Поки Маркус і Сандра намагаються розв’язати таємничу загадку, перед їхніми очима відкривається жахливий світ, схований у темних нетрях Рима. Світ так само досконалий, як і жорстокий. Світ гріхів і смерті.

Стівен Фартінг «Історія Мистецтва» 

Це ґрунтовне видання ознайомить читача зі світовими шедеврами архітектури, скульптури, живопису, концептуального мистецтва. Написана відомими мистецтвознавцями й істориками культури, яскраво ілюстрована книга допоможе скласти уявлення про найзнаковіші твори. Автори простежують еволюцію художнього мислення з давніх часів до сьогодення, супроводжуючи статті хронологічною шкалою, що полегшує орієнтування у відповідному історичному контексті. 

Лора Маршалл «Запит на дружбу» 

Це почалося ще в школі. До класу Луїзи пришла загадкова й потайна Марія. Між дівчатами виникла приязнь, і вони стали подругами. А потім трапилося дещо, про що хотілося б ніколи не згадувати. Те, що зникло назавжди, померло разом з Марією… Та одного дня вже доросла Луїза отримує сповіщення: Марія Вестон хоче стати вашим другом на Facebook. Але цього не може бути. Бо Марії не може бути. Давно забуті жахіття та старанно приховані секрети. І та ніч у далекому минулому, що назавжди пов’язала двох дівчат моторошною таємницею. Якщо Марія жива, Луїза втратить усе: роботу, сина і навіть власне життя.

Фран Гаузер «Міф про милу дівчинку. Як побудувати казкову кар'єру і не перетворитися на чудовисько» 

У світовому бестселері «Міф про милу дівчинку» авторка спростовує чимало кар’єрних стереотипів і руйнує міф про те, що успіху на роботі досягають лише «залізні леді». Фран Гаузер позиціонує риси милої дівчинки як ефективну стратегію досягнення успіху, створюючи новий образ жінки-лідерки. Вона доводить, що у таких якостях як емпатія, доброта та милосердя, що недооцінюються у світі бізнесу, криється справжня сила.

«Міф про милу дівчинку» навчить переконливо вести переговори, викликати довіру в бізнес-партнерів, самостійно ухвалювати рішення та розв’язувати конфлікти, не перетворюючись при цьому на чудовисько. Час запустити невикористаний потенціал сили і доброти, амбітності і привабливості, чуйності і рішучості. З ним вам під силу змінити усталений спосіб сприйняття жінок на роботі і побудувати блискучу кар’єру.

Наталія Матолінець «Академія Аматерасу»

Рендалл відверто не щастить: її життя летить шкереберть, а сама вона опиняється в химерній Академії Аматерасу, куди приходять душі гордих богів, перероджуючись у нескінченному русі Колеса Долі. Тут могутні сили дрімають до часу, коли озвуться на поклик Слів, а нові знайомі приховують таємниці, яких небезпечно торкатися. Та шляху назад для Рен немає, бо вона мусить відшукати відповідь напитання, яке дзвенить у голові: «Хто ти, Рендалл Савітрі?»

Це історія про те, що найзапекліші битви — завжди з собою, найважливіші подорожі — у глибини власної душі, а любов і дружба варті того, щоб виходити за межі своїх можливостей, стіни законів та навіть за грань життя і смерті. Адже не треба бути могутнім богом, щоб бути людиною.

Ліза Вінґейт «Перш ніж ми стали вашими» 

Гостросюжетна драма. Реальна історія про скандал, що вибухнув у 60-ті роки ХХ століття довкола Товариства дитячих будинків у Теннессі та його очільниці – Джорджії Танн.

Мемфіс, 1939 рік. Дванадцятирічна Рілл Фосс має чудове життя: велика родина, затишна домівка на річці Міссісіпі. Їх називають «річковими щурами». Та бідність не заважає щастю. Одного дня до будинку вриваються незнайомці з поліції. Вони забирають Рілл та її молодших сестер і братика у рідних, щоб Товариство дитячих будинків у Теннессі віддало їх в інші родини. Відтоді Рілл мусить дбати про себе й молодших сама, одержима ідеєю повернутися на річку.

Південна Кароліна, початок ХХІ століття. Ейвері Стеффорд – вже доросла донька сенатора. Вона має все: успішну кар’єру, вродливого нареченого, заможне життя. Що в неї спільного з Рілл Фосс? Минуле. Прадід Ейвері був причетний до Товариства. Прірва часу та прірва непорозуміння. Біль від спогадів та надія на майбутнє. Долі, які з’єднала трагічна випадковість. Чи аж ніяк не випадковість.

Вахтанг Кіпіані «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР»

Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно»: суд і роль адвоката Медведчука, останні роки життя в таборі особливого режиму, Нобелівська премія: чи мав поет шанс її здобути?, смерть Василя Стуса: хворе серце, убивство чи самогубство?

 

ВИДАВНИЦТВО АНЕТТИ АНТОНЕНКО

Мінеке Схіппер «Голі чи покриті: Світова історія одягання та оголення»

Хто зна, коли, де та за якої доби нашим предкам спало на думку покривати своє тіло. Вони приоздоблювали себе, щоб виглядати красивішими та могутнішими, аби маскувати недоліки, захищатися від холоду, спеки й поранень або ж срамоту власну приховувати. Ми ще й досі так робимо. Ця трохи провокативна книжка занурюватиме допитливого читача у невичерпну історію людства про його стурбованість власним тілом і певними його частинами у світлі публічного простору — від підв’язаного пеніса до накладних сідниць. Вона торкається примхливих меж нашого видимого тіла за різних епох, традицій, релігійних уподобань на розмаїтих прикладах оголеного і прихованого, стриманого і спокусливого, привабливого та скандального образу в очах сторонніх.

 Павел Гюлле «Мерседес Бенц. Із багажником»

«Мерседес Бенц» Павла Гюлле є історією про те, як здавалось би, банальне прагнення навчитися кермувати автомобілем втягає автора, а заразом і читача, в карколомну мандрівку епохами, культурами, просторами й біографіями. Тут і небанальна любовна історія, й родинна сага, й цікаві літературні паралелі — головно із творчістю Богуміла Грабала. Роман сповнений легкої ностальгії й теплого гумору. Старі фотознімки, старі паротяги, старі автомобілі, неймовірні часопросторові петлі — уся солодкість і гіркота центральноєвропейської історії під однією обкладинкою.

Для українського читача цікавий передусім екскурсами в довоєнні Львів і Галіцію, зокрема вражають детально виписані сцени більшовицької анексії Львова 1939 року.

Також до книжки ввійшов «Багажник» — оповідання, які фабулярно пов’язані з романом.

 Мішель Марк Бушар «Христина, дівчина-король»

Королева Христина, безстрашна і зухвала антиконформістка й авангардистка. У неї більше чоловічої снаги, ніж у її воїнів. Вона більший політик від власних дипломатів. Ерудованіша за придворних учених, вона ставить амбітну мету — освічувати свій неписьменний народ. Вона запрошує до свого королівства сірості та криги французького філософа Рене Декарта, аби той навчив її механізмів пристрастей, які населяють душу і тіло людини. Але розібратися у власних почуттях їй не таланить. Обов’язок перед королівством чи палке кохання до жінки? Вона обиратиме...

 Хорхе Луїс Борхес «Сім вечорів»

Хорхе Луїс Борхес (1899-1986) – всесвітньо відомий аргентинський прозаїк, поет, публіцист, основоположник і класик нової латиноамериканської літератури. Творчість Борхеса – метафізична; вона поєднує в собі поетичні та фантазійні методи, виразність масової і високої літератури, правди і містифікації, вигадані біографії та книги, детективні історії, через які письменник препарує фундаментальні філософські та наукові проблеми. Блискучий ерудит і геніальний оповідач просто перед очима читача створює кожну історію, водночас демонструючи злагоджений механізм творчості.

Борхес здійснив величезний вплив на різні жанри літератури: від авангардної поезії, роману абсурду – до наукової фантастики. Володар численних літературних нагород і найвищих орденів Італії, Франції, Перу, Чилі, Німеччини, Ісландії, Іспанії, Португалії; був почесним доктором найповажніших університетів світу, працював у експертному колі Американської академії мистецтв і наук.

«Сім вечорів» – сім публічних лекцій Борхеса, які він прочитав у театрі «Колізей» (Буенос-Айрес, Аргентина) у травні – червні 1977 року; тематика яких, як і автор – «чудодійно перетнули межі свого часу і культури». І кожна з них – витвір мистецтва, шедевр красного письменства і філософський трактат, глибоке дослідження цінностей і сенсів, які створювала світова культура впродовж тисячоліть.  Усі разом вони – Борхесівський інтертекст про сутність художніх методів, уяви, сну і мислення, філософську систему буддизму і кабали, лабіринти людської історії, рефлексії про сліпоту і життя з нею.

 Ґабріель Ґарсія Маркес «Скандал сторіччя»

Ґабріель Ґарсія Маркес (1927-2014) – колумбійський письменник, журналіст і політичний діяч, лауреат Нобелівської премії з літератури 1982 року, один із найяскравіших представників «магічного реалізму». Ґабо (як ніжно називають письменника його шанувальники) публічно заявляв, що хоче, аби про нього пам’ятали не як про автора «Ста років самотності» і лауреата відомих літературних премій, а як про репортера: «Я народився журналістом і нині почуваюся ним більше, ніж будь-коли. Це увійшло в мою кров». Допоможе виконати цю волю письменника книжка «Скандал сторіччя» (2018) – збірка його газетних репортажів і колонок.

Тематика п’ятдесяти текстів «Скандалу…» багатосяжна: від політичних переворотів до «особистого Гемінґвея» Маркеса і перукаря президента, від літературщини, привидів минулого й майбутнього та розповіді про те, як пишуть романи і до інсайтів, феномену телепатії й таємниці містичної історії, якій він, один із найвизначніших письменників Латинської Америки, не зміг дати назви.  

 

ДІМ ХИМЕР

Олег Поляков «Крижана карусель»

«Ось якою має бути справжня Україна!» – не стримує емоцій Христя, потрапивши на столичний Майдан. Утім, поступово її захват перетворюється на дещо протилежне. Хто допоможе дівчині, яку покинула мама, зрадив коханий і яку, зрештою, викрили в таємному «позичанні» грошей зі скриньки Майдану?

Це химерний роман про національні ідеї та антиідеї українців, про наші комплекси й душевні вади, про причини поразок і недоведених до кінця справ. Дійство розгортається на тлі сімейної драми звичайної родини та буремних подій Революції Гідності. Чи вдасться головній героїні вистрибнути з безжальної «крижаної каруселі», що встигла набрати величезних обертів?

 Олег Шинкаренко «Бандера Distortion»

Роман «Бандера Distortion» – це художнє дослідження впливу постаті Степана Бандери не лише на його сучасників, але й на теперішні часи. Давно загиблий герой руху українського спротиву парадоксальним чином присутній у нашому житті: деякі люди буквально переконані, що він «прийде» і змінить усе. Інші ж упевнені, що він давно прийшов і керує нами. 

Образ Бандери існує завдяки його постійному спотворенню, бо тільки так він може зберігати актуальність. І навіть більше: завдяки спотворенню Бандера набуває абсолютно нового звучання, подібно до музичного ефекту distortion, який зрізає верхівки звукової хвилі гітари, спотворюючи її звук таким чином, що виникає ніби цілком новий інструмент. 

«Бандера Distortion» – це не біографічний роман, а складний гібридний текст, який показує процес та механіку існування медійного образу очільника ОУН у нашій свідомості.

 Євген Лір «Степовий бог»

Хассара – це слово звучить, наче пісок, що скреготить на зубах. Безмежна руйнівна сила, яка існувала задовго до появи людства, знов прокидається серед порожніх степів. Та що про це може знати Сергій – чотирнадцятирічний хлопець, що волею випадку познайомився з дивакуватим відлюдником? Чи стане йому розуму лишитися осторонь, чи встоїть він перед спокусою рушити за спалахами химерного світла, що тут і там проймає Запропади-місто? І чи втримає Кам’яна Вежа натиск Великого Ніщо?

Усі відповіді – в серці Степового бога.

 Влад Сорд «Безодня»

Збірка неймовірних і водночас на диво чесних та справжніх історій, привезених автором з війни, побаченої на власні очі й прожитої впродовж чотирьох років у польових окопах, на закинутій шахті, у лісах, що повсякчас прострілюються. Тут немає героїзації «своїх» чи демонізації «чужих», це просто війна, котра випала на долю нашому теперішньому поколінню. А війна не добирає слів та не шкодує куль, війна триває, як і кожна з цих історій, що, проростаючи з реальності, набувають химерних метафізичних сенсів у подобі Чорного Бога й первісного жаху, який завжди чатує на нас поза межами часу й простору.

 Алевтіна Шавлач «Знак Єви»

Українське фентезі – темне, героїчне, містичне... Алевтіна Шавлач у своєму фентезі-романі пропонує цікаву й вельми небезпечну подорож в інший вимір. Туди, де панують первісні закони, жорстокі звичаї та племена Вовків, що пошматували Землю на одинадцять володінь. Люди посідають там найнижчу ланку – це поневолені й принижені плазуни, які живуть у вічному страху перед Вовками.

Що ж станеться, коли до Вовчих володінь потрапить звичайна людська дівчина з нашого світу, випадково переступивши межу між двома вимірами? Як вижити тендітній чужинці в цій жорстокій реальності, де повсякчас точиться війна, а люди в цій війні – у буквальному значенні – гарматне м'ясо?

  Гася Шиян, Остап Українець, Олег Шинкаренко та інші. Упорядниця видання – Аліса Гаврильченко  «Львів. Доза. Порно»

Навіть посеред вулиць найкрасивіших і найспокійніших міст може ширитися вірус, який повільно, однак упевнено знищить людство; посеред веселого міського галасу, пліток, обіцянок, радощів і побачень запросто може набиратися терпіння і міцнішати диявольська сила, природу якої дано зрозуміти далеко не всім, однак цей факт жодним чином не заперечує її згубності; також посеред закону і порядку, веселої метушні і забав мисливці на людей можуть вистежувати майбутніх жертв. Зрештою, на вулицях найгарніших і найчарівніших міст може статися будь-що, адже в дикій природі будь-яке місто – це кам’яні джунглі; дивовижа, краса і грація часто мають убивчу силу. І те, чим ви милувалися якусь мить тому, наразі може вас убити. 

Ласкаво просимо на темний бік звичної реальності. Будьте обережні, хтозна, що на вас там чекає.

 

ВИДАВНИЦТВО ЖУПАНСЬКОГО

Джордж Орвелл «Ковток повітря»

 

Джордж Орвелл (1903–1950) – англійський письменник і публіцист, який став знаменитим завдяки найвідомішому роману в жанрі антиутопії «1984», де він змалював жахливе тоталітарне суспільство майбутнього, а також повісті «Колгосп тварин», де в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР.

Проте інший доробок Орвелла також не менш цікавий та актуальний для сьогодення, зокрема роман «Ковток повітря», що є своєрідним приквелом до знаменитого «1984». В ньому розповідається про екзистенційну кризу звичайного представника англійського середнього класу на тлі загальної кризи напередодні Другої світової війни. З цього роману можна дізнатися про передумови і побачити перші паростки страшного світу, описаного у «1984», оскільки на думку головного героя твору, нищення колишнього затишного світу розпочалося ще напередодні Першої світової війни, продовжилося і посилилося після її закінчення, і, вочевидь, довершиться Другою світовою – останньою, довічною, безкінечною.

Криза середнього віку підкрадається раптово і непомітно, а потім раптово виявляється, що більшість років твого дорослого життя насправді позбавлені будь-якого сенсу, а найщасливіший період заховався у минулому, у твоєму дитинстві, до якого тобі вже не дістатися і спогади про яке все дужче тебе проймають.

Саме так почувається герой роману «Ковток повітря» коли зрозумів, що в його житті щось не так, а насправді – все. Це спонукає його вирушити в уявну і реальну мандрівку до світу свого дитинства – єдиного місця, де він колись був щасливий. Звісно ж, подібні подорожі до витоків колишнього життя і колишньої власної ідентичності майже ніколи не мають успіху.

Тим часом світ завис над прірвою нової великої війни, залишаються лічені місяці колишнього спокійного життя – в небі все частіше пролітають величезні чорні бомбардувальники, провіщаючи безповоротні, стрімкі і страшні зміни.

 Джон Мілтон «Утрачений рай»

Джон Мілтон (1608–1674) – англійський поет, прозаїк та політичний діяч, найвідомішим твором якого є епічна поема «Утрачений рай». В ній оповідається біблійна історія повстання Сатани проти Бога, його поразки і падіння з небес у пекло, після чого він вирішив помститися Богові, призвівши до гріхопадіння Його улюблених творінь – перших людей – і прирікши їх на вигнання із Раю. 

Від часу першої публікації 1667 року поема «Утрачений рай» стала вершинним явищем світової поезії та справила величезний вплив на весь подальший розвиток класичної англомовної літератури – включно із Джеймсом Джойсом, чий знаменитий «Улісс» перегукується з «Утраченим раєм» за масштабами та амбіційністю задуму, коли сюжетна історія твору розгортається на тлі всезагальної історії буття із екскурсами в міфологію, етику, психологію, лірику, музику, архітектуру тощо.

Джон Мілтон присвятив сім років виснажливої праці написанню «Утраченого раю». Перекладач Олександр Жомнір присвятив половину свого життя здійсненню першого українського перекладу цього засадничого твору світового культурного пласту, що вважається одним із найвидатніших літературних творів, написаних англійською мовою.

 Альфред Деблін «Берлін Александерплац»

 

Альфред Деблін (1878–1957) – німецький письменник, відомий передовсім завдяки експериментальному роману «Берлін Алексендерплац» (1929), який сьогодні вважається одним із найважливіших німецькомовних прозових творів ХХ століття, а також завдяки роману «Гори моря і велети» (1924), створеному на перетині футурології, фантастики, антиутопії та абсурду. 

В «Берлін Алексендерплац» Деблін демонструє досить своєрідне й оригінальне бачення техніки романної оповіді, в якій він використовував прийоми колажу, потоку свідомості та відтворення справжнього питомого мовлення вулиці, без звичної авторської літературної обробки.

Лікар-невропатолог за професію, Деблін практикував у східному Берліні двадцятих років минулого століття, цей досвід і ліг в основу «Берлін Алексендерплац», дозволивши його автору буквально зробити зліпок життя тогочасного Берліна і перенести його на сторінки роману у всьому його калейдоскопічному багатогранному різноманітті. Роман був кілька разів екранізований і ліг в основу однойменного культового фільму Райнера Вернера Фассбіндера (1980). 

 

КМ-БУКС

Роберт Ґалбрейт «Кар'єра лиходія» 

 

Робін отримує загадковий пакунок — і з жахом виявляє, що невідомий лиходій надіслав їй відрізану жіночу ногу. Її шеф, приватний детектив Корморан Страйк, не настільки вражений, але стривожений не менше за неї. В його минулому є четверо людей, які винуватять Страйка за свої біди і які здатні на такий моторошний злочин. Поліція зосереджує увагу на одному з них, але Страйк не впевнений, що це саме він, тож їм з Робін доводиться взяти справу у свої руки й поринути в темний і збочений світ трьох інших підозрюваних. Але страхітливі події не припиняються, а час невідворотно спливає...

Роберт Ґалбрейт — псевдонім Дж. К. Роулінг, уславленої авторки «Гаррі Поттера». Всі чотири романи про приватного детектива Корморана Страйка очолювали списки міжнародних бестселерів, а також лягли в основу телевізійного серіалу від ВВС.

 Ієн Мак'юен «Свій серед машин»

Світовий реліз книги відбувся у квітні 2019 року і ось вона уже вийшла українською мовою (раніше, ніж у Росії)!

Велика Британія програла війну за Фолкленди. Марґарет Тетчер змагається за владу з Тоні Бенном. Сер Алан Тюринг, герой війни, досягає прориву в конструюванні штучного інтелекту. Це — 1980-ті, але трохи не такі, до яких ми звикли.

Чарлі, раптово розбагатілий нероба, кохає Міранду, розумну студентку, яка приховує свої секрети. Маючи зайві гроші, Чарлі купує Адама — першу модель штучної людини. Разом із Мірандою вони конструюють його особистість, і нова людина, що постає, бездоганна майже в усьому — вродлива, сильна і розумна. Та коли між ними, майже неминуче, формується любовний трикутник, перед Чарлі та Мірандою постають непрості моральні дилеми, на які вони мусять знайти відповіді.

Ієн Мак'юен — лауреат Букерівської премії за роман «Амстердам», автор «Спокути», що отримала оскароносну екранізацію, переповідає безсмертну трагедію з раніше не баченої точки зору.

 Ірина Грабовська «Остання обитель бунтарства»

Отримати в спадок будинок — чим не мрія? Особливо якщо це справжній старовинний маєток, більше схожий на палац. От тільки не все з тим дарунком так безхмарно: дядько, який заповів Данилові своє майно, зник безвісти, а будиночок виявився з секретом. Обстежуючи нову домівку, Данило знагла провалився в чудернацьке місце, де в небі літають дирижаблі, по місту їздять монорейки, а хатню роботу виконують дивовижні парові машини. Що це – неймовірний сон чи паралельний стімпанк-світ?

Ірина Грабовська — українська письменниця і відома блогерка, співавторка документального бестселеру «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». Нині готується до друку продовження дилогії «Леобург" — «Остання війна імперій».

 Метт Рідлі «Еволюція всього»

Про те, як виникають нові ідеї!

Людське суспільство постійно еволюціонує. Зміни в технологіях, мові, моралі та суспільних відносинах загалом можуть бути як послідовними і поступальними, так і спонтанними й невідворотними. Вони відбуваються у певному порядку, під час переходу від одного етапу розвитку до іншого, нерідко стають результатом людських проб та помилок – тобто це один із варіантів природного добору. Багато що у світі є наслідком дії людини, однак не її задуму: світ еволюціонує в результаті взаємодії мільйонів людей, а не за планом окремих осіб.

Спираючись на неймовірні відкриття у сфері точних наук, економіки, історії, політики та філософії, Метт Рідлі спростовує загальні уявлення про те, що найважливіші події і тенденції сьогодення визначаються на найвищих щаблях. Навпаки, наші найбільші досягнення розвиваються «знизу-вгору».

У цій книзі, що охоплює широкий спектр питань, автор блискуче обґрунтовує дію еволюції, але не задуму як сили, що значною мірою сформувала нашу культуру, технології, світогляд і продовжує формувати наше майбутнє.

 Роберт Даллек «Франклін Рузвельт: життя політика»

«І через сто років люди, стоячи на колінах, дякуватимуть Богові за те, що в Білому домі перебував Франклін Рузвельт». Ці слова з некрологу, надрукованого у квітні 1945 року газетою «Нью-Йорк таймс», яскраво свідчать про значення постаті видатного президента в американській та світовій історії.

Саме завдяки Франкліну Делано Рузвельту Сполученим Штатам вдалося подолати найглибшу в історії економічну кризу 1929–1933 років, зробити визначний внесок у перемогу у Другій світовій війні, а далі запропонувати світу модель післявоєнного устрою, яка й досі визначає міжнародну політику.

У цьому біографічному виданні, що вперше виходить українською мовою і ґрунтується на рідкісних архівних документах, свідченнях учасників подій та інших достовірних джерелах, описується становлення авторитетного світового лідера, якого американський народ чотири рази — безпрецедентний випадок! — обирав на посаду президента.

Навіть інформаційно підкований читач знайде тут багато нового й цікавого про досягнення й перемоги Франкліна Рузвельта, про його помилки, вагання й розчарування, про взаємини в родині, стосунки з прем’єр-міністром Великої Британії Вінстоном Черчиллем, радянським диктатором Йосипом Сталіним, лідером Китаю Чан Кайші.

 Юлія Чернінька «Лицар Смарагдієвого ордену. Інквізитор». Книга 2

Друга книжка з серії про пригоди хлопчика Ярослава.

У першій книжці Ярослав став Лицарем таємного Ордену смарагдіїв і прийняв посвяту на землях магічного міста Люмберн. У другому томі Ярослав знову вирушає до Люмберна.

Цього разу він повинен відвернути страшну небезпеку від жителів міста. Інквізитор Люмберна порушив відьомське правило і підпалив дубобаб Варени ХIII. Відтоді над містом нависла смертельна загроза. Пошесть чуми нещадно косить звичайних люмбернців. Містом нишпорять потворні гаргульї, а з кожного багаття, на якому згоріла відьма, викристалізувався в просторі живий смолоскип. Живі вогняні кулі котяться вулицями міста, і боронь Боже натрапити на той смолоскип. Він оживає, починає махати руками й ногами та плюватися вогнем. Чи вдасться Ярославові відгадати піктограми схимників і врятувати місто від навали розгніваних темних сил? На хлопчика чекають великі пригоди, багато таємниць та нові друзі. А разом зі справжніми друзями можна подолати будь-які перешкоди!

 

NEBO BOOKLAB PUBLISHING 

Бенджі Девіс «Бабусина пташка»

 

Ноі не дуже подобалося проводити літо у Бабусі. Але це було до драматичного порятунку, який став початком нової зворушливої дружби. 

Тепла історія, що повертає до світу книг “Мій друг кит” і “Мій друг кит повернувся” улюбленого автора Бенджі Девіса. 

Світ книжок Бенджі Девіса сповнений дружби надзвичайної сили та розкриттям взаємовідносин маленької дитини з цілим світом. 

Пригоди хлопчика Ноі, який живе біля моря зі своїм батьком та шістьма котами вже виходили друком у видавництві Nebo BookLab Publishing. Це книжки «Мій друг кит» та «Мій друг кит повернувся».

Цього літа Ноі відправляється в гості до бабусі, вона живе усамітнено біля самого моря, на острові, де доноситься гул чайок в небі та пишно росте трава. Тут Ної може вдосталь гуляти по піщаному пляжу та насолоджуватися лагідним сонцем. 

Але життя у бабусі видається досить дивним. Вона майже не приділяє йому уваги, займається йогою та варить суп із морських водоростей. А ще Ноі доводиться спати з нею в одному ліжку і чути гучне хропіння, мов рев старого моржа…

Але це відбувається до морського шторму, коли Ноі вирішить втекти з дому та потрапить у негоду… 

 

YAKABOO PUBLISHING

Бет Комсток «Вперед за мрією. Відвага, креативність та сила змін»

 

Це практичний посібник, зокрема для керівників, як впроваджувати зміни у бізнесі та як боротися з викликами, як працювати зі своїми помилками, як справлятись з бюрократією та йти в ногу з часом. 

Водночас це мемуари однієї з найвпливовіших керівниць у світі, приватна історія про те, як вирости від інтровертки-публіцистки до віце-президентки з інновацій великої компанії. 

Бет Комсток – директорка в Nike, колишня віце-президентка з інновацій в General Electric, членкиня правління The National Geographic Society. Журнал Forbes назвав Бет Комсток однією з найвпливовіших жінок світу. 

 Емілі Остер «Шпаргалка для батьків. Науковий підхід до виховання дітей – від народження до садка»

Чим відрізняється ця книжка від тисячі інших посібників для батьків? Озброївшись даними, Остер виявляє, що загальноприйняті знання про батьківство та догляд за дітьми не завжди є правильними. Авторка перевіряє та розвінчує міфи про грудне вигодовування (не панацея), тренування сну (не так вже й погано!), перші слова (діти, які починають рано розмовляти, не обов’язково стануть геніями) та багато інших. Вона також дає поради батькам про те, як повернутись на роботу, як думати про дисципліну трирічної дитини, як бути у стосунках і бути батьками водночас. 

Емілі Остер – кваліфікований економіст і мама двох дітей, яка знає секрет, як залишатись щасливими та спокійними батьками у період від народження дитини до того часу, коли вона піде до школи. 

 Дейвид Патрикаракос. «Війна у 140 знаках. Як соціальні медіа змінюють військові конфлікти XXI століття»

Що потужніше в сучасному світі — зброя чи соцмережі? Чому один пост у Твіттері може змінити хід збройного конфлікту? За якими методами працюють кремлівські “фабрики тролів”? У 2014 році Дейвид висвітлював війни в Україні та Ізраїлі. Саме ці події лягли в основу його книжки і це детальний розбір феномену соціальних медіа. Патрикаракос здолав тисячі кілометрів трьох континентів, щоб описати, як Homo digitalis по-новому визначає конфлікт нашої епохи. Він пише про війну Ізраїлю 2014 року проти ХАМАСу, архетипову асиметричну війну ХХІ століття, яка штовхає державу у протистояння з недержавним суб’єктом, про російсько-українську війну, про те, як Ісламська держава використовує соціальні медіа для радикалізації та вербування. 

 

Новинки від видавництв «Клуб сімейного дозвілля», «Чорні вівці», «Легенда», Meridian Czernowitz, «Наш формат», «Фоліо» і «Фонтан казок» можна переглянути за цим посиланням

ДАЛІ БУДЕ… 

poster