26 BookForum 2019: найсмачніші книжкові новинки (частина 2)

06.09.2019

Переглядів: 2850

http://chytay-ua.com/

Новинки від видавництв VIVAT, Анетти Антоненко, «Дому химер», Жупанського, «КМ-Букс», Nebo BookLab Publishing та Yakaboo Publishing можна переглянути за посиланням.

 

КЛУБ СІМЕЙНОГО ДОЗВІЛЛЯ

Виржині Депант «Вернон Субутекс» #1

 

Його звали Вернон Субутекс. І він стояв на цьому тротуарі з однією-єдиною валізою в руках. Це все, що лишилось. І все, на що він тепер може розраховувати. Його називали міською легендою. Те легендарне, що він мав, — це найкращий у всьому Парижі магазин платівок. І він втратив його. Вернона Субутекса вважали зниклим, доки він не почав приходити до старих друзів. Тепер він повертається знов і знов. Власник секрету, розкрити який жадають усі: продюсери та онлайн-тролі, політичні і релігійні радикали, злочинці й навіть порнозірки. І вони розпочинають полювання на Вернона Субутекса. Їм усім потрібен він. Хоча ніхто з них не знає, хто він такий…

 Карлос Руїс Сафон «Володар туману»

 

Родина тринадцятирічного Макса переїздить до тихого прибережного містечка. Та з першого ж дня хлопець відчуває щось дивне. Ці старовинні будівлі та химерні вулички — наче живі. І ці скульптури — здалося, чи вони ворушаться? Стрілки годинників тут інколи починають рухатися у зворотному напрямку. А під час буревію з морського дна підіймаються затонулі кораблі. Загадкою оповита історія колишнього господаря будинку, де оселилася родина Макса. Та ось дивний доглядач маяка розповідає легенду про безжалісного й могутнього Володаря Туману, який століттями панував у цих краях. А тепер він повернувся, щоб зібрати борги минулого…

 Макс Кідрук «Доки світло не згасне назавжди»

Ніякі жертви не варті спроб виправити минуле, адже безжальний світ завжди знайде спосіб примусити за них розплачуватися.

Сестри Рута й Індія, попри незвичні імена, проживають цілком буденні життя: Індія навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе раптово змінюється, коли через нещасний випадок гине наречений Індії. Раніше близькі сестри віддаляються, звинувачуючи одна одну в тому, що сталося. І саме тоді, коли, здавалося б, із конфлікту вже не виплутатися, Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з'являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче мерхне світло довкола дівчини. За нестримним бажанням повернути колишнє життя Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.

 Макс Гейстінґс «І розверзлося пекло… Світ у війні 1939-1945 років»

Цю працю назвали однією з найкращих документальних розвідок про Другу світову війну. Тут зібрано все: інтерв'ю, щоденники, листи, спогади й різноманітні особисті документи. Від Дюнкерка до Іодзіми, від Сталінграда до Гвадалканалу. Описи битв як на суходолі, так і на морі. Майстерно дібрані цитати, що оживляють події. Усі подробиці військових операцій та економіка країн-учасниць війни, логістика забезпечення армій, політичні портрети й замальовки у Французькому генеральному штабі, Білому домі чи Міністерстві у справах колоній. Твереза й реалістична картина епохальної та кривавої події ХХ століття без жодної романтизації й кабінетної героїки. Це справжній репортаж із пекла Другої світової війни.

 Володимир Лис «Обітниця»

Хтось дізнався про давній гріх старого Антона Личака, надіслав листа з єдиним реченням: "Час повертати борг" - і збурив його спокій. А в сусідки Ольги своя драма: її син закохується в дочку бізнесмена Єгора, і та відповідає взаємністю, - але юна пара не знає, що насправді вони брат і сестра. Повертається з колонії Богдан, засуджений за вбивство, якого не чинив. Його дружина обрала щастя з іншим, а донька й не підозрює, що в неї є тато. А ще поруч сестра дружини Віка і дивачка сусідка Алевтина, про яку в Старому місті ходять моторошні чутки…

Долі мешканців вулички з символічною назвою Обітниця переплітаються в тугий вузол, де свої драми і щемливі стосунки, давні й теперішні почуття. Кожен з них давав свою обітницю. Та чи кожен дотримався її крізь час?

 Сергій Плохій «Остання імперія. Занепад і крах Радянського Союзу»

Від одного з провідних фахівців з історії Східної Європи та автора новаторського видання «Брама Європи» і «Убивство у Мюнхені. По червоному сліду» 

Аналіз розсекречених документів та інтерв'ю з безпосередніми учасниками подій наштовхують на висновок: крах СРСР не був результатом діяльності спецслужб Сполучених Штатів, навпаки, американські лідери боялися раптового колапсу радянської держави, який міг затягти Євразію в політичний та економічний хаос. Називаючи розпад СРСР "роботою Америки", політичні діячі США переоцінили власний потенціал у знищенні та перебудові іноземних режимів. Автор упевнений: американська роль у розвалі Союзу була міфом, який роздували на догоду діячам американської зовнішньої політики та прихильникам імперського реваншу в Росії. Україна стала ключовим гравцем у драмі розвалу Союзу й не тільки здобула незалежність для себе, але й показала шлях до державності менш рішучим республікам, як-от Білорусь та Казахстан.

 Василь Шкляр «Характерник»

У другій половині ХVІІ століття в Запорозькій Січі сталася неймовірна подія, яку зафіксовано в архівах тодішньої Московії і яку не оминув увагою жоден доскіпливий хроніст козаччини. Та особливого чару ця пригода набуває під пером письменника, що на основі документальних джерел творить яскраву історичну реальність з життя "лицарів списа і шаблі". Кошовий Сірко, кинувши виклик самому цареві, розпочинає велику, вкрай небезпечну гру з Москвою. І треба зробити неможливе, аби в цьому поєдинку зберегти козацьку честь і гідність матері Січі. Хто просуне голову в пащу скаженого звіра?

 

ЛЕГЕНДА

Поетичний проект «Стихії»

Складається з чотирьох книжок:

Іван Андрусяк «Чорний лелека» – Повітря

В останні роки мене більше знають як дитячого письменника — проте «дорослі» вірші й далі до мене приходять. Щоправда, я вже навчився далеко не всі з них записувати. Більшість просто відпускаю — хай летять, віршам на волі краще…

Але ці — записав.

Мабуть, тому, що в кожному з них я бачу дещо достатньо важливе для того, щоб вам це сказати. І щоб ви це почули…

Іван Андрусяк

Вікторія Стах «Шиза» – Вогонь

Цим віршам майже тридцять років, і склали їх «кілька авторів». Чому в лапках? Бо насправді всі ці поети — псевдоніми Вікторії Стах, яка 1990 року вирішила порушити тодішні поетичні стереотипи і сконструювала поетів із різними та доволі незвичними амплуа. Мети — епатувати тодішню літературну публіку — Вікторія домоглася, спричинивши своїм поетичним артефактом шквал цілком полярних реакцій читачів, — від обурення до захвату. З-поміж еротичних (чи псевдоеротичних) поеток з цієї літературної містифікації вибивався тільки Віхтір Остап — «автор» паліндромонів, себто текстів, що читаються однаково від початку до кінця і від кінця до початку.

3Василь Шкурган «Діправді» –  Земля

Ця книжка виразно демонструє невичерпні можливості української мови. Сучасна поетика, яскрава метафорика, ефектна лексична й евфонічна гра, глибина смислів та емоційних реакцій — і все це гуцульським діалектом. Так пише Василь Шкурган — чи не «найекзотичніший» на позір, а насправді один із найцікавіших сучасних українських поетів.

Олег Рибалка «Ідентифікація» – Вода

У світі, що приходить після постмодерну, коли фактично завершується розпад усіх структур, людині дуже важливо збагнути, хто вона, де опинилася і з чим залишилася — що для неї все ще є цінністю і чому?

Поетичні розмисли про це й склали книжку «Ідентифікація» письменника Олега Рибалки, автора відомої антиутопії «Гра в життя» (премія «Глиняний кіт» за найкращий фентезійний роман).

 

ФОНТАН КАЗОК

«Фонтан казок. Сучасні українські казки»

Казки, зібрані в цій книжці, створили для Тебе сучасні українські казкарі — як найкращі, яких Ти добре знаєш і книжками яких давно зачитуєшся (ось лише кілька імен: Сашко Дерманський, Леся Воронина, Юрій Винничук, Зірка Мензатюк, Олег Чаклун, Богдана Матіяш, Катерина Штанко, Ірен Роздобудько…), так і ще юні, але дуже-дуже цікаві й талановиті.

Тож із цією книжкою Ти не лише з головою поринеш у неймовірні казкові пригоди — у справжній фонтан казок, а й дізнаєшся про те, яка вона — сучасна українська казка. Народжена із глибоченних народних традицій — і водночас по-сучасному яскрава, різноманітна, ефектна й іронічна.

 Леся Мовчун «Рожевий записник детектива Стасика»

Малюк Стасик випадково знайшов у пісочниці ґудзичок, що виявився іншопланетним прискорювачем розвитку. І наш герой, навіть не встигнувши поміняти памперса, подорослішав так блискавично, що просто з пісочниці пішов до кіоску, купив собі рожевий записник — і став славетним детективом!

Класнюча, смішнюча й вигадлива повість-казка Лесі Мовчун «Рожевий записник детектива Стасика» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку 2018» у номінації «Добрі казки».

 Сергій Товстенко, Олександр Шатохін «Свинка, яка плакала в небо»

Історія про задерикувату Свинку, яка з усього насміхалася, але, втрапивши сама в халепу, врешті навчилася співчувати та допомагати іншим. Книжка-білінгва – українською та англійською мовами. 

 Сашко Дерманський «День народження привида»

Новий формат улюбленої книжки багатьох читачів!

У День народження до привида Сашуки Писуки прийдуть у гості всі його друзі-привиди – і Зловісна Марта, і Гарнюня Гапуня, і Балухатий Блюм, і Рудий Зуб, і Май Онес, і навіть Зелепонь Квартальна… І в кожного буде своя історія – химерна, розбишацька, страшненька, повчальна, добра – і неодмінно весела! Адже ці цікавущі казки розказав для вас найвеселіший український дитячий письменник, справжній улюбленець малюків Сашко Дерманський. А намалювала їх в оригінальній техніці акварелі по тонкому шовку найрадісніша українська дитяча художниця Любка Франко.

А ще серед гостей-привидів буде хтось маленький, з голови до ніг загорнутий у простирадло, хто дуже любить смакувати ірисками. Цікаво, хто це?..

 Олександр Гаврош «Різдвяна історія ослика Хвостика»

Ослик Хвостик — справжній актор. Він неперевершено грає роль віслюка в різдвяній виставі — вертепі. Та ось саме перед Різдвом стається дуже прикра річ: злі люди викрадають Хвостика. Йому вдається втекти від крадіїв — однак із цього осликові пригоди лише починаються. Бо навколо глупа ніч, темний ліс, куди йти — невідомо, адже за кожним пагорбом, за кожним кущем на бідолаху можуть чекати хижі звірі, а ще страшніше — користолюбні люди…

Сповнена дивовижних пригод справжня різдвяна історія від одного з найкращих сучасних українських дитячих письменників Олександра Гавроша.

 

ЧОРНІ ВІВЦІ

Христя Венгринюк «Про мого білого старого Качура»

«Про мого білого старого Качура» – казка у віршах для дорослих, де кожен зможе знайти власну Істину, Друга, Батька та Призначення. Хто цей білий старий Качур? Чому в нього випечені очі, й де він ховає всі гільйотини світу? У цій книжці авторка заговорила й іншою мовою. Мовою Болю.

Христя каже, що віршів до книги не могло бути ні більше, ні менше, й вона лише довершила цей монолог наївними ілюстраціями, створеними олівцем. Прості й дитячі, на перший погляд, приховують багато підказок до кожного тексту. 

У кожного з нас, насправді, є власний білий старий Качур, і приходить він саме тоді…Тоді!

Роксоляна Тимяк-Лончина «Мене звати Лада. А тебе?»

«Мене звати Лада. А тебе?» – реальні історії допитливої вченої собачки-супровідника Лади, яка народилася в Америці, проте часто буває в Україні. Вона досліджує світ, закохується в країну, допомагає хворим і знедоленим. Лада вчить завжди бути добрим, позитивним, патріотичним, відгукуватися на потреби і прохання інших, але не забувати і про розваги й шалені пригоди. Собачка якнайшвидше хоче познайомитися з кожним читачем, щоби разом пройти цей шлях любові й радості.

Книжка рекомендована для малечі дошкільного та молодшого шкільного віку.

 Масао Моріта «Математик, який перетворився на мурашку»

Є людина, яка віддала все своє життя, щоб знайти відповідь на запитання «Що таке одиниця?». Це Ґотлоб Фреґе, німецький математик, який жив у ХІХ сторіччі. «І що, цей математик не знав, що таке одиниця?» – можливо, здивуєтеся ви. Утім, а як ви поясните, що таке «1»? Хай навіть знайдуться ті, хто покаже одне яблуко чи одну ручку та скажуть: «Ось одна штука». Утім, яблуко й ручка – це не одне й те саме. І про те, і про інше можна сказати «один», але чому так? Думати про майбутнє чисел – це все одно, що розмірковувати про майбутнє людей. Отож, якщо ця книжка з картинками спонукатиме вас думати про майбутнє чисел, я буду щасливий (Масао Моріта).

 Оксана Драчковська «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама»

Нова книжка Оксани Драчковської «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» – автобіографічна історія-казка для діток про себе та свого синочка Назарка, який, на жаль, із самого народження є дитиною з інвалідністю і не може ходити. Мама Оксана щодня веде боротьбу за краще майбутнє для всіх особливих людей, для Назарка. Казка розповідає діткам, що не всі люди однакові, як не варто здаватися, коли важко, як триматися, коли сил не залишається, і як жити в цьому світі, який здебільшого призначений для звичайних людей. Казка дуже легка, цікава та кольорова і дарує усмішку та надію.

 Легенди Австрії / Упорядик і художник Крістоф Родлер

У книзі зібрані легенди із федеральних земель та регіонів Австрії: Бурґенланду, Нижньої Австрії, Верхньої Австрії, Зальцбурґа, Штирії, Каринтії, Тіролю, Форарльберґу та Відня.

 Ілона Айнвольт, Катаріна Фьорінґер «Читати заборонено! (Майже) таємний посібник»

Підліткова паніка: менструація, прищі, все діє на нерви! З усіма таке відбувається? А зі мною все нормально? Двоє підлітків, Пауль і Піа, у спільному щоденнику обговорюють такі питання прямо і не соромлячись. Ці двоє з надзвичайною цікавістю розбираються з важливими проблемами пубертатного віку, критично все аналізують і допитуються доти, доки не знайдуть відповідь.  

Весела і дуже відверта книжка про пубертат із фаховими коментарями й дотепними ілюстраціями. Все чесно, не занудно і дуже докладно ПРО ЦЕ. 

 

MERIDIAN CZERNOWITZ

Тарас Прохасько «Так, але…»

Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову його не написав. Зате написав – у своєму ні з ким не сплутувальному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Зокрема – про такі прості речі, як балькони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах, формула щастя і фактор впливу, бабінтон і зельбсферштендліх тощо. А також про те, що спати треба уважно, снідати – по-своєму, а дивитися – зміщуючи візир. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова (Олександр Бойченко).

 Андрій Любка «У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани»

Нова книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу, де й коли македонські даїшники видурюють хабарі, в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися, скільки можна випити ракії в Сараєві й узо в грецькій таверні – про це та інше Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно, долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться й свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів.   

 Олена Андрейчикова «Тінь у профіль»

Що може дозволити собі жінка в цьому світі? На Сході, на Заході, в далекій незрозумілій країні чи в сусідній кімнаті. Жінка, що перебуває в полоні віковічних забобонів, чи та, яка вважає, що їй вдалося подолати їх. Історія одного забороненого кохання, що заснована на реальних подіях, надихає інших жінок і чоловіків замислитися про свою долю. І Хельгу, наївну вчительку з Данії, яка мріє про довічний шлюб; і її обранця, вдавано байдужого американця Хока; і жінку, що вимушено переїхала з України в далекий Бахрейн і з доброї волі прийняла іслам; індуса, що втікає з рідної країни, скоївши злочин через зраджену любов, і оповідачку, яка разом із цією історією переосмислює кожне своє рішення, кожен свій крок назустріч свободі. Свободі вільного вибору, якого жадають її душа, її тіло, її сміливість, її єство.

 

НАШ ФОРМАТ

Волтер Айзексон «Леонардо да Вінчі» 

 

Ця комплексна біографія Леонардо да Вінчі, написана Волтером Айзексоном, базується на записах Леонардо та нових відкриттях про його життя і роботу. Леонардо вдалося створити низку геніальних мистецьких творів, відкрити шлях до багатьох наукових відкриттів.

Автор вміло поєднує опис митця та вченого, показуючи, що геніальність Леонардо була заснована на постійному самовдосконаленні, пристрасті до знань, детальних спостереженнях, уяві та відкритості до світу.

Автор книжки Волтер Айзексон — колишній президент Аспенського інституту, відомий біограф, автор книжок про Стіва Джобса, Альберта Ейнштейна, Генрі Кісинджера, Бенджаміна Франкліна.

 

 Ліендер Кені «Тім Кук. СЕО, що вивів Apple на новий рівень» 

 

Після смерті Стіва Джобса більшість людей вважали, що Apple приречена. Однак компанія не просто втрималася на плаву, а й суттєво зросла та збільшила прибутки. Усе це під керівництвом нового СЕО — Тіма Кука, колишнього операційного директора Apple. На момент призначення Кук залишався в тіні. Він майже не давав інтерв’ю, не знімався в жодних промороликах і загалом був нікому не відомим. Ніхто ані в Apple, ані поза її межами не вважав його лідером, який був потрібен компанії. Чому саме його Джобс обрав наступником? Як Куку вдалося пом’якшити корпоративну культуру Apple, зберігши позиції компанії? У чому унікальність лідерства Кука?

 

Байрон Шарп «Як зростають бренди: чого не знають маркетологи» 

 

Байрон Шарп, експерт з маркетингу, розказує про універсальні принципи маркетингу, і наочно демонструє, як все це працює у компаніях різного масштабу та у геть не схожих поміж собою країнах.

Байрон Шарп — директор Інституту маркетингових наук Еренберга-Басса при Університеті Південної Австралії. Наукові розробки інституту використовують і фінансово підтримують багато провідних корпорації світу, в тому числі Coca-Cola, Kraft, Kellogg's, British Airways, Procter & Gamble, Nielsen, TNS, Turner Broadcasting, Network Ten, Simplot і Mars.

Байрон Шарп опублікував більше сотні наукових праць. Він є членом редакційних колегій в п'яти наукових журналах. Деякий час тому виступив одним з організаторів конференції на тему законів реклами, що проходила в Уортонській школі бізнесу, і спільно з професором Джері Віндом підготував до друку спеціальний випуск журналу Journal of Advertising Research по темі заходу.

 

  Ліза Бреннан-Джобс «Малеча» 

 

У дитинстві Лізи її батько – засновник компанії Apple Стів Джобс був міфічною фігурою, яка рідко виникала в її житті. З часом батько почав виявляти інтерес до неї, і для Лізи відкрилися приватні школи, дорогі будинки та подорожі і світ Кремнієвої долини. У старших класах Ліза вирішила переїхати до батька, сподіваючись побудувати близькі стосунки. Проте вони не були простими. Джобс бував холодним, критичним і непередбачуваним. Невидимка - це гостра історія непростих сімейних стосунків та портрет засновника Apple у атмосфері поза корпоративним світом.

 

Волтер Левін, Воррен Ґольдштейн «Проста фізика. Від атомного ядра до межі Всесвіту» 

 

Предмет, який падає на землю, трішки притягує до себе планету. У ліфті ви стрімко втрачаєте та набираєте кілограми. Коли лежите, ваш зріст більший. І чому ви досі цього не знали? Професор Волтер Левін, популяризатор фізики і талановитий викладач, не втомлюватиме вас теоріями та формулами, а проведе далі — у світ експерименту. З ним ви наново відкриєте закони Ньютона, ефект Доплера і рівняння Бернуллі та нарешті зрозумієте різницю між вагою і масою.

Волтер Левін і Воррен Ґольдштейн ставлять за мету показати людям красу та вишуканість фізики, а не математичні подробиці. Перед вами розкриються неймовірні дива фізики, завдяки яким ми живемо, але яких зовсім не помічаємо в побуті. Усе це приправлено гумором, особистими переживаннями та неймовірними дослідами.

 Деніел Еверет «Походження мови. Як ми навчилися говорити» 

 

Людство має визначну перевагу перед усіма земними створіннями: ми постійно говоримо один до одного. Але як ми набули цього вміння у такій складній формі? У цій книжці лінгвіст Девід Еверет презентує комплексну історію еволюції мовлення, починаючи від етапу появи мовленнєвого апарату до складної системи із семи тисяч мов, яка є зараз у світі.

Деніел Еверет — американський лінгвіст, відомий автор опису мови пірахан і ідей про вплив культури на структуру мови. З 1977 по 2009 роки здійснив серію польових експедицій в Амазонію до племені пірахан, спочатку як християнський місіонер, потім як учений-лінгвіст.

 

ФОЛІО

Сергій Плохій «Загублене царство. Історія «Русского мира» з 1470 року до сьогодні»

 

Нова книжка С. Плохія стала відгуком професійного історика, одного з провідних спеціалістів в галузі історіографії та історії Східної Європи, на російсько-український конфлікт, що розгорівся в 2014 р. Детально розглядаючи історію українського та російського народів, автор доводить, що коріння цього конфлікту заховано в самому процесі становлення Росії як держави. Та й саме піднесення як російської держави, так і російської нації, її великодержавний статус — все це трималося на Україні, якій треба було бути окремою, але невіддільною частиною Росії. Багато хто в Кремлі та за його межами у виході України з-під впливу Росії побачив атаку на саму Росію.

 Томас Еріксон «В оточенні психопатів, або Як уникнути маніпуляцій з боку інших»

Шведський журналіст і письменник, психолог із соціальних комунікацій  Томас Еріксон (нар. 1965) став усесвітньо відомим після виходу книги «В оточенні ідіотів». Автор винайшов свою модель поділу людей на психологічні типи,  на чотири кольори за логікою поведінки і темпераментом.

Проте є люди, яких не можна віднести до жодного типу. Йдеться про психопатів,  з якими потрібно поводитися вкрай обережно.

Нова книга Томаса Еріксона дає відповіді на питання: що твориться в голові психопата і чим він відрізняється від інших людей; як «вирахувати» психопата; як захиститися від його маніпуляцій?

Звичайно, не кожен психопат є божевільним серійним убивцею. Але більшість  з них — серед нас: у вашому районі, на роботі або навіть у вашій родині. Настав час раз і назавжди дізнатися, як вони маніпулюють вами, — поки не стало надто пізно!

 Юрій Винничук «Арканум»

 

Про «Арканум»  розповідає автор: «В дрімучу епоху Брежнєва я пішов у внутрішню еміграцію. Я писав свої твори, зашифровуючи їх за переклади з арканумської. Я вигадав країну Арканум, вигадав авторів, які там начебто жили й творили.

А поволі Арканум став пробиватися у мої сни. Я жив в Арканумі, сни про Арканум затоплювали мене. Я чекав ночі, щоб жити. Удень життя не було. Удень був страх.

Люди з Аркануму чекали на мене. Якщо я затримувався, посилали гінців на конях і стукали мені у вікно. Стукали перснями на пальцях, руків’ями мечів, стукали гілками і вітром, стукали пташками і хрущами, кликали всіма мовами і голосами.

Я підводився і йшов до вікна. Воно розчахувалося, і Арканум мене втягував у себе, засмоктував і впорядковував моє життя.

Арканумська мова пробивалася крізь мою, наче стебла трав крізь пісок, проламувала пам’ять, зливалася з моєю. Я переставав розрізняти, де моя мова, а де арканумська.

В Арканумі я чувся безпечно».

 Ольга Франко «1-ша українська загально-практична кухня»

Книга Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня» одразу після виходу в світ 1929 року стала дуже популярною. Її зачитували до дірок. Кожна галицька господиня вважала за необхідне мати її на своїй кухні.

Сьогодні книга Ольги Франко повертається до читача у своєму перво¬зданному варіанті, не обкраяна і не перекручена, у всій автентичності її порад, рекомендацій та рецептів. Вона отримує своє «друге» дихання завдяки комен-тарям відомої львівської кулінарної блоґерки Маріанни Душар, дослідниці галицької кулінарної традиції та авторки блоґу PaniStefa.com.

Книгу проілюстровано сучасними фотографіями і рисунками з оригінального видання.

 Петро Лущик «Мій друг Франц Йосиф»

 

Петро Лущик (нар. 1963 р.) — український письменник, неодноразовий лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2004, 2014, 2015, 2017). Основною темою його творів є українська історія. Вже декілька років автор співпрацює з видавництвом «Фоліо», де побачили світ його книжки «Тамплієри короля Данила», «Ратники князя Лева», «Отроки княжича Юрія», «Поміж двох орлів», «Мушкет з лілією», «Настане день, закінчиться війна...», «Манускрипт з минулого». Живе і працює у селі Сопошин Львівської області. 

1855 рік, розпал Кримської війни. Союзні держави воюють з Росією, проте молодому цісарю Францу Йосифу І якимось чином удається зберігати нейтралітет. Та під час поїздки імперією він дізнається, що у Львові на нього готується замах. Хто бажає йому смерті? Союзні держави чи Росія? Чи, може, поляки з українцями?.. Щоб розв’язати це питання, до Львова прибуває столичний лове¬лас і дамський підлесник Максиміліан Рутецький, який має українське коріння. Та чи вдасться йому розплутати складний клубок інтриг, зна-йти замовників і врятувати Франца Йосифа?.. Про це читайте в новому романі Петра Лущика.

 

ДАЛІ БУДЕ... 

poster